Παίζει τεράστιο ρόλο ο τρόπος που θα εισάγουμε τη βασίλισσα σε ένα ορφανό μελίσσι. Πρώτη και βασική προυπόθεση είναι να έχουμε καλές και γονιμοποιημένες βασίλισσες στο κλουβάκι τους, έτοιμες να φτιάξουν την δική τους κοινωνία. Το μελίσσι που θα βάλουμε τις βασίλισσες πρέπει να είναι ο πλυθησμός του κάτω απο 5 πλαίσια. Αν ο πλυθησμός είναι μεγαλύτερος τότε δε μπορούμε να βάλουμε τη βασίλισσα διότι θα τη σκοτώσουν. Ξέρετε γιατί; Η βασίλισσα που αγοράζουμε σε κλουβάκι, έχει συνηθήσει απο πρίν να ζεί μέσα σε μια πολύ μικρή κυψέλη με λίγες μέλισσες. Αν τη βάλουμε εμείς να ζήσει απότομα σε ένα "τεράστιο" μελίσσι, τότε θα πάθει σόκ. Οι φερομόνες της δεν θα επαρκούν για ολόκληρο μελίσσι επειδή είναι πολύ μεγαλύτερο απο το προηγούμενο που γεννήθηκε. Έτσι εύκολα σκοτώνεται.
Συνεπώς πρώτη προϋπόθεση είναι να έχουμε ένα μελίσσι κάτω των 5 πλαισίων. Το μελίσσι δε πρέπει να έχει μείνει ορφανό για μεγάλο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως όσο πιο νεαρές μέλισσες υπάρχουν μέσα στο μελίσσι τόσο πιο ομαλή αποδοχή βασίλισσας θα γίνει. Αντιθέτως ένα μελίσσι που έχει μείνει ορφανό 3 εβδομάδες, και βρίσκεται ένα βήμα πρίν γίνει αρρενοτόκο, δεν είναι και ότι καλύτερο για να αποδεχτεί τη βασίλισσα. Ωστόσο αν δεν έχει γίνει ακόμα αρρενοτόκο και εφαρμόσουμε σωστά τα βήματα, όλα θα πάνε όπως περιμένουμε.
Ο τρόπος που δοκιμάζω εγώ με 100% επιτυχία είναι ο εξής. Παίρνω τα ορφανά μελίσσια ή τις παραφυάδες μου, και βάζω τη βασίλισσα όπως είναι μέσα στο κλουβάκι, να κρέμεται ανάμεσα απο τα δύο κεντρικά πλαίσια του μελισσιού. Μετά σφηνώνω τα πλαίσια για να σταθεροποιηθεί το κλουβάκι. Μεγάλη προσοχή εδώ. Το κλουβάκι πρέπει πάντα να κρέμεται με το ζυμάρι προς τα κάτω. Ο λόγος είναι επειδή αν αυξηθεί η θερμοκρασία μπορεί να λιώσει η ζάχαρη και να πνιγεί η βασίλισσα μας.
Αφού τοποθετηθεί το κλουβάκι στη κυψέλη αφήνουμε το μελισσάκι να ηρεμήσει μέχρι την επόμενη ημέρα για 24 ώρες. Το κλουβάκι όπως είπαμε για αυτή τη μέρα θα παραμείνει κλειστό. Αφού περάσει αυτή η μέρα, την επόμενη πάμε και με όσο πιο ήρεμες κινήσεις μπορούμε ανοίγουμε το μισό πορτάκι απο το κλουβάκι της βασίλισσας. Υπάρχει λόγος που ανοίγουμε το μισό. Θέλουμε οι μέλισσες να μη ξεσφραγίσουν την είσοδο με μιάς αλλά να περάσουν λίγες ώρες προσπάθειας. Πάνω σε αυτή τη προσπάθεια να ανοίξουν την είσοδο διαδίδουν τις φερομόνες τις νέας τους βασίλισσας, και ξεχνούν την παλιά. Προσέχουμε πάνω σε αυτό το σημείο να μην υπάρχει ζυμάρι πάνω απο το μελίσσι, έτσι ώστε να φάνε το ζυμαράκι απο το κλουβάκι και να μην είναι χορτάτες.
Με αυτή την μέθοδο έχω 90-100% επιτυχία σε όλα τα μελισσάκια μου. Η βασίλισσα απελευθερώνεται μετά απο δύο ολόκληρα 24ώρα περίπου, και οι μέλισσες πλέον δεν είναι επιθετικές απέναντι της. Αν προσέξετε μάλιστα απο την πρώτη κιόλας ημέρα, κολλάνε επάνω στις τρύπες απο το κλουβάκι για να την ταίσουν. Να ξέρετε πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουμε το σύρτη του κλουβιού για να απελευθερώσουμε μόνοι μας τη βασίλισσας. Για σιγουριά αφήνουμε πάντα τις μέλισσες να το κάνουν.
Στη συνέχεια δεν πρέπει να ανοίξουμε η πειράξουμε τη κυψέλη για 5-7 ημέρες τουλάχιστον. Πρέπει η κυψέλη να ηρεμήσει και η νέα βασίλισσα να πάρει μπρός. Ο λόγος είναι επειδή στην αρχή οι μέλισσες είναι ακόμα καχύποπτες με τη νέα τους βασίλισσας. Έτσι με ένα λάθος δικό μας μπορούν να τη σκοτώσουν, δίχως να το θέλουν. Γι αυτό δεν ανοίγουμε κυψέλες που εισάγαμε βασίλισσα τουλάχιστον για 5-7 ημέρες.
Έπειτα απο μια εβδομάδα περίπου ανοίγουμε τις κυψέλες μας επιθεωρώντας τες. Όσες βασίλισσες έπιασαν θα δούμε αυγά ημέρας! Αυτή είναι η δική μου μέθοδος και πολλές φορές η επιτυχία αγγίζει το 100%
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!