Πολλοί μελισσοκόμοι ενώνουν μελίσσια για να φτιάξουν δυνατότερα σμήνη που να συλλέγουν περισσότερο μέλι. Έχουμε ακούσει πολλές τεχνικές όπου για να φτιάξουμε μεγάλα μελίσσια παίρνουμε και τους δίνουμε extra γόνους ή ενώνουμε πλυθησμούς, όμως ο παρακάτω τρόπος είναι λιγάκι διαφορετικός. Δηλαδή ενώνουμε δύο διαφορετικά μελίσσια και κρατάμε τις βασίλισσες και των δύο, πράγμα που κάνει το μελίσσι μας πραγματικά ισχυρό με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ενώνοντας δύο μελίσσια με δύο βασίλισσες να γεννάνε ταυτόχρονα, μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια μελίσσια απο ότι θα είχαμε αυτή τη περίοδο, και αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν τριπλάσιο μέλι!!!
Γράφει ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απο το ΑΠΘ...
Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έντονης δραστηριότητας του μελισσιού την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Τοποθετείστε το ένα μελίσσι πάνω από το άλλο και ενδιάμεσα βάλτε μια σήτα αερισμού (η σίτα πρόπολης βολεύει καλά) ώστε οι μέλισσες να μην επικοινωνούν αλλά οι οσμές να μεταφέρονται στα δύο μελίσσια. Το πάνω μελίσσι θα πρέπει να έχει κάποια είσοδο για να μπορούν οι μέλισσες να πετάνε (πχ ένα πετραδάκι εκεί που ενώνει το καπάκι και ο όροφος, έτσι ώστε να μένει κενό 1cm).
Μετά από 2 ημέρες απομακρύνατε την σήτα αερισμού και τοποθετείστε στη θέση της διπλό βασιλικό διάφραγμα και εφημερίδα συνένωσης με μερικές τρύπες (τα δύο διαφράγματα να απέχουν μεταξύ τους 1-2 εκ.). Κλείστε την πάνω είσοδο ώστε τα δύο μελίσσια να συνενωθούν και να κρατήσουν και τις δύο βασίλισσες.
Αργότερα εφόσον τα μελίσσια δυναμώσουν χρήσιμο είναι να παραβάλετε μεταξύ των δύο ορόφων ένα άδειο πάτωμα με κτισμένες κηρήθρες. Με τον τρόπο αυτό θα συνενώσετε τα δύο μελίσσια και θα κρατήσετε και τις δύο βασίλισσες. Η επέμβαση αυτή δεν εφαρμόζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα.
1 Σχόλια
διατηρωντας μελισσια με δυο μανες μερικα χρονια εχω να πω το εξης, πρωτον η δευτερη εισοδος ειναι απαραιτητη για τους κηφηνες και για την διευκολυνση των συλλεκτριων. δευτερον δεν χρειαζεται διπλο βασιλικο διαφραγμα, ποτε δεν ειχα προβλημα χρησιμοποιοντας ενα μονο διαφραγμα. γενικα δεν ειναι κατι που μπορει να γινει σε μεγαλη κλιμακα δλδ δεν μπορεις να εχει 300 μελισσια με δυο μανες αλλα στα 300 μπορεις να εχεις καμια 30αρια μονο και μονο να εχεις μερικες εξτρα βασιλισσες και γονους. επισης δεν ειναι για ολες τις εποχες, την ανοιξη θελει προσοχη γιατι η μια μανα μπορει να σμηνουργησει χωρις να κανει κελια οποτε δεν μπορεις να το προλαβεις και στην νεκταροεκριση πρεπει ή να αφαιρεσεις την μια ή να τους μπλοκαρεις τον γονο γιατι αντι για μελι θα παρεις παρα πολλου γονους σε ξεκαρφωτη εποχη πχ τον ιουλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!