Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος...
Ας ελπίσουμε ο Αύγουστος φέτος να βοηθήσει να πάνε καλά οι συλλογές μελιών που όλοι θέλουμε.
Ο Ιούλιος πολύ καλός, ξεκίνησε με την Λυγαριά, φουκάλι, γαλαζάκι και συνέχισε το δεύτερο δεκαήμερο τα βαμβάκια, στην κεντρική Ελλάδα με πολύ καλό καιρό, αφού οι θερμοκρασίες θεωρώ πως ήταν ιδανικές για συλλογή.
Το έλατο δεν έδωσε φέτος τα μέλια που προσδοκούσαν οι Έλληνες μελισσοκόμοι. Σε λίγα μέρη της χώρας έδωσε μέλια και όχι σε ποσότητες μεγάλες αλλά ούτε σε τόσο μεγάλη διάρκεια όπως το 2013.
Πολλοί είναι οι συνάδελφοι σχεδόν, από Καλαμάτα μέχρι τον Έβρο, που ελπίζουν να συνεχιστούν οι ζέστες στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, για να δώσουν μέλια τα βαμβάκια που φέτος είναι πιο όψιμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες με ανεβασμένη την υγρασία της ατμόσφαιρας ευνοούν τα φυτά για μεγαλύτερη νεκταροέκκριση και τα μελίσσια να συλλέγουν περισσότερο.
Οι συνενώσεις των μελισσιών επιβάλλονται την εποχή της συλλογής για τρύγο, οι αποδόσεις των μελισσιών είναι πολύ μεγαλύτερες, διότι στην Μελισσοκομία 1+1 δεν κάνει 2 αλλά 2,5
Στα ψηλά της Πίνδου καθώς και σε αρκετά ορεινά χωριά άλλων περιοχών της χώρας μας, οι μελισσοκόμοι που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινήσουν τα μελίσσια τους στα πεδινά, για τα βαμβάκια και τα πεύκα, παίρνουν μέλια και μάλιστα άριστης ποιότητας αν ευνοήσει ο καιρός τις ανθοφορίες, αγριοτρίφυλλου, ρίγανης, αγριοθύμαρου, τσαγιού και διαφόρων άλλων φυτών της ορεινής χορτονομής.
Οι παραφυάδες
Οι παραφυάδες που δεν ενώθηκαν γιατί ετοιμάζονται για τα πεύκα καλό είναι να αποφεύγουν τα βαμβάκια, τις καλλιέργειες του γλυκάνισου και του ηλίανθου, γιατί θα έχουν μεγάλη φθορά σε συλλέκτριες, αλλά και μείωση του γόνου τους.
Τα μποστάνια, οι εκτάσεις με πολύκομπο, αγριοβαμβακιές (αγριοσουσαμιά) και σε κάποιες ημιορεινές περιοχές το φουκάλι (σκούπα) δίνουν τον Αύγουστο γύρη και ενισχύουν σημαντικά τις παραφυάδες με νέκταρ για την αύξηση του γόνου των.
Συνενώσεις μελισσιών
Οι συνενώσεις των μελισσιών επιβάλλονται την εποχή της συλλογής για τρύγο, οι αποδόσεις των μελισσιών είναι πολύ μεγαλύτερες, διότι στην Μελισσοκομία 1+1 δεν κάνει 2 αλλά 2,5. Η συνεργασία των μελισσιών με την αύξηση των συλλεκτριών έναντι των οικιακών μελισσών, δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στις συλλέκτριες και έτσι έχουμε μεγαλύτερες αποδόσεις συλλογής. Όμως ταυτόχρονα αλλάζουμε και τις παλαιές βασίλισσες μας.
Συλλέκτρια σε άνθος κιχώριου (Cichorium intybus), κοινός πικροράδικου
Δεν αφήνουμε το βασιλικό διάφραγμα για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν έχουμε δεύτερη είσοδο, διότι δημιουργούμε επιπλέον "βαθμούς δυσκολίας" στις βαριά φορτωμένες συλλέκτριες που εισέρχονται στην γονοφωλιά. Πρέπει έτσι και αλλιώς να ανεβούν στον μελιτοθάλαμο για να αφήσουν το νέκταρ που μεταφέρουν, όταν θα πρέπει επιπλέον να περνάνε και από το βασιλικό διάφραγμα δυσκολεύονται και μετά από μερικές διελεύσεις αλλάζουν πορεία και αποθηκεύουν το εισερχόμενο νέκταρ στην γονοφωλιά στα κελιά που ελευθερώνονται από τις γεννήσεις των μελισσών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της γονοφωλιάς με μέλια και την αδυναμία εξεύρεσης άδειων καθαρών κελιών από την βασίλισσα για να γεννήσει τα αυγά της με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. Καλό είναι μετά την συνένωση να τοποθετούμε τα μέλια για σφράγισμα στον τελευταίο πάνω όροφο και τους γόνους στην γονοφωλιά.
Μπορούμε να παραβλέψουμε το διάφραγμα αν πρώτα βρούμε την παλαιά βασίλισσα και την απομακρύνουμε από την κυψέλη.
Τρύγος
Από την κυψέλη που είναι για τρύγο παίρνουμε τα σφραγισμένα μέλια ή αυτά που είναι κατά τα 2/3 σφραγισμένα και ποτέ με γόνο. Τα μέλια δεν τα αφήνουμε στην αποθήκη μας πάνω από 2 ημέρες διότι κινδυνεύουν από κηρόσκορο. Επίσης, όταν βγάλουμε τα μέλια, επιστρέφουμε το απόγευμα της ίδια ή της επομένης ημέρας τις κηρήθρες στα μελίσσια για να τις γλείψουν οι μέλισσες (κίνδυνος κηρόσκορου).
Τις τοποθετούμε πάντα ακριβώς πάνω από την γονοφωλιά και όχι στον τρίτο ή τέταρτο όροφο. Σε αυτή την θέση, και ενώ συνεχίζεται η νεκταροέκκριση της ανθοφορίας, αμέσως θα αρχίσουν να τις γεμίζουν με μέλια.
Σε περίπτωση που το μελίσσι μας έχει αδυνατίσει, τοποθετούμε δυο κηρήθρες για γλείψιμο ακριβώς δίπλα από τον γόνο, μία δεξιά και μία αριστερά του, η βασίλισσα θα τις γεννήσει αμέσως
Μετά από μερικές ημέρες, και ενώ έχουν γεμίσει, τις ανεβάζουμε στον τρίτο ή τέταρτο όροφο για να τις σφραγίσουν. Επίσης, επειδή είναι ακριβώς πάνω από την γονοφωλιά, είναι πολύ πιθανόν η βασίλισσα να γεννήσει σε αυτές αμέσως μόλις καθαριστούν από τα υπολείμματα μελιών και έτσι να αυξηθεί ο γόνος μας.
Σε περίπτωση που το μελίσσι μας έχει αδυνατίσει, τοποθετούμε δυο κηρήθρες για γλείψιμο ακριβώς δίπλα από τον γόνο, μία δεξιά και μία αριστερά του, η βασίλισσα θα τις γεννήσει αμέσως. Είναι γνωστή αυτή η τακτική και την εφαρμόζουν οι παλαιοί μελισσοκόμοι, όποια κτισμένη κηρήθρα βάζουν δίπλα στο γόνο, πρώτα την ραντίζουν με σιρόπι. Η βασίλισσα τις "πιάνει" αμέσως.
ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ εκτεθειμένες στο μελισσοκομείο μας και ειδικά δίπλα από τις κυψέλες τις τρυγημένες κηρήθρες, υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας αλλά και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα τις επισκεφθεί ο κηρόσκορος (τα αποτελέσματα δυστυχώς θα τα διαπιστώσουμε μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες). Από λεηλασία έχουν χαθεί ολόκληρα μελισσοκομεία.
Συλλέκτρια σε ταξιανθία αγριοσουσαμιάς (Heliotropium europaeum) κοινός ηλιοτρόπιο
Μέτρα κατά της λεηλασίας
- Αν τύχει και εκδηλωθεί λεηλασία στο μελισσοκομείο μας τότε:
- Με ένα παλιό σεντόνι σκεπάζουμε τις εκτεθειμένες κηρήθρες.
- Καπνίζουμε όλα τα μελίσσια.
- Τοποθετούμε τις χειμωνιάτικες πόρτες σε όλες τις κυψέλες ή σε όσες προλάβουμε.
- Ρίχνουμε κλαδιά μπροστά στις πόρτες των υπολοίπων.
- Με νερό καταβρέχουμε τις εισόδους ρίχνοντας και μέσα από τα παράθυρα των καπακιών. Αυτό το "τρικ" με το νερό "φρενάρει" την ορμή της λεηλασίας και ηρεμεί τα μελίσσια.
Επιμέλεια κειμένου: Κώστας Μυγδανάλευρος
Πηγή: melissomania.gr
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!