ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
Αν πάρουμε όλο το μέλι απο τον πάνω οροφο του μελισσιού (μελιτοθάλαμο) και αφήσουμε τα μέλια απο τα φρύδια στον κάτω όροφο να τα φάνε οι μελισσες ποσο καιρο αντεχει με αυτες τις προμηθειες το μελισσι αν κάτω τα 6-7 πλαίσια εχουν μελια στα φρυδια? Ευχαριστώ Γιώργος.
Απάντηση...
Κατα κανόνα ο πεπειραμένος μελισσοκόμος τρυγάει μόνο τα πατώματα και ΠΟΤΕ τη γονοφωλιά. Πχ αν ένα μελίσσι είναι διόροφο, τρυγάμε τα 10 πλαίσια του ορόφου, και δεν πειράζουμε καθόλου το κάτω μέρος του μελισσιού. Προσωπικά έχω σπάσει αυτόν τον κανόνα αρκετές φορές, δηλαδή έχω τρυγήσει και τον μελιτοθάλαμο αν έχει μπλοκάρει απο μέλια, και αυτή η απόφαση πιστεύω γίνετε μόνο αν είσαι αρκετά έμπειρος και ξέρεις τι κάνεις. Αν κάποιος τρυγήσει τη γονοφωλιά και το μελίσσι δεν δουλεύει καθόλου το επόμενο διάστημα, οι συνέπειες μπορεί να είναι θανατηφόρες!
Στην ερώτηση που μας κάνεις, δηλαδή πόσο καιρό θα αντέξει το μελίσσι αν τρυγήσουμε μόνο τον μελιτοθάλαμο και όχι τη γονοφωλιά, η απάντηση εξαρτάται απο το μέρος που βρίσκονται τα μελίσσια και απο τι ανθοφορία δουλεύουν έξω.
Αν τα μελίσσια σου έχουν 6-7 πλαίσια με τα φρύδια να έχουν μπόλικο μέλι γύρω στα 6 κιλά, αυτή τη περίοδο αντέχει άνετα για 1-2 μήνες. Ένα μελίσσι αυτή τη περίοδο καταναλώνει περίπου απο 100 έως και 200 γραμμάρια μέλι την ημέρα. Αυτά είναι στη χειρότερη περίπτωση, διότι μελίσσια που βρίσκονται στο κάμπο δουλεύουν και βάζουν μέλι. Δηλαδή και 1-2 κιλά μέλι να έχει ένα μελίσσι στο κάμπο αυτή τη περίοδο δεν έχει ανάγκη. Τη βγάζει άνετα για αρκετό διάστημα. Εμένα το Καλοκαίρι πχ, τα μελίσσια που αφήνω στο βουνό στο έλατο, αφού σταματήσει να δίνει ο έλατος, έχουν μείωση στα 100-150 γραμμάρια την ημέρα περίπου. Όμως υπάρχουν και διαστήματα που βάζουν μέλι, οπότε τα μελίσσια κάνουν αρκετά μεγάλο διάστημα για να πεινάσουν. Το καλοκαίρι τα μελίσσια δεν έχουν πολλούς γόνους, δεν ταίζουν πολύ μέλι για να ξεμείνουν όπως συμβαίνει την Άνοιξη.
Σημειώση: Συνήθως τα πλαίσια που βρίσκοντα στη γονοφωλιά περιέχουν 500γραμμάρια το πολύ μέλι και αυτό βρίσκεται μόνο σε μερικά πλαίσια. Ένας μελισσοκόμος που περιποιείτε τα μελίσσια του μετά το τρύγο, αν τα βλέπει ότι πεινάνε και δε δουλεύουν, τα ταίζει με λίγο ζυμάρι έτσι ώστε να μη σοκαριστούν απο την "αφαίμαξη" που έγινε λόγω του τρύγου του μελιού.
Αν υπάρχει τέτοιο πλαίσιο στη γονοφωλιά το τρυγάμε δίχως δεύτερη σκέψη |
Δηλαδή ένας μελισσοκόμος που θα αφήσει μια ποσότητα μελιού στον μελιτοθάλαμο, και τα φρύδια έχουν μέλι δεν χρειάεται να ανησυχεί και τόσο πολύ μη πεινάσουν. Βέβαια ένας έλεγχος κάθε λίγες ημέρες πάντα χρειάζεται γιατί ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Γενικά πάντως τα ταίσματα το Καλοκαίρι γίνονται κυρίως για τις παραφυάδες και τα νέα μελίσσια που έχουν μικρούς πλυθησμούς, και αυτά είναι που θα πρέπει να μας ανησυχούν αν θα επιβιώσουν. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα μελίσσι τόσο πιο ανεξάρτητο είναι αυτή τη περίοδο. Ένα δυνατό μελίσσι στο βουνό, τώρα βρίσκει διάφορα άνθη, όπως πχ η αγράμπελη που δίνει νέκταρ και γύρη στα έλατα, ενώ στο κάμπο οι ποτιζόμενες καλλιέργεις τριφύλλια καλαμπόκια τροφοδοτούν συνεχώς τα μελίσσια μας.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!