Το μπλοκάρισμα με μέλια συμβαίνει στο μελίσσι όταν έρχονται πολλά μέλια, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι κηρήθρες και η βασίλισσα να μην προλαβαίνει να γεννήσει! Το μπλοκάρισμα με μέλια γίνεται πάντα από πάνω στον όροφο, προς τα κάτω, και αυτό είναι κανόνας! Το γιατί συμβαίνει θα το εξηγήσουμε αμέσως μετά. Αυτό που έχουν απορία πολλοί μελισσοκόμοι είναι το διάφραγμα πως συνδέεται με όλα αυτά, και σε τι βοηθάει τον μελισσοκόμο στον τρύγο. Όλοι αναρωτιούνται πως μερικοί μελισσοκόμοι νέοι αλλά και παλιοί το χρησιμοποιούν με τέτοια μανία!
Αρχικά ας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με το μπλοκάρισμα. Πρόκειται για το φαινόμενο που ανυπομονεί να έρθει κάθε μελισσοκόμος. Είναι η στιγμή που ανταμοίβονται οι κόποι όλου του χρόνου! Πως ακριβώς συμβαίνει; Όταν οι μέλισσες βρίσκουν μέλι, περισσότερο απο όσο καταναλώνει ο γόνος αυτό συμπυκνώνεται και αποθηκεύεται. Όταν αρχίζουν να έρχονται μεγάλες ποσότητες οι μέλισσες το βάζουν στο πάνω μέρος της κυψέλης, δίπλα και πάνω απο τον γόνο. Όταν λοιπόν γεμίσουν οι χώροι οι μέλισσες αρχίζουν να βάζουν μέλι και μέσα στον γόνο, απο το πάνω μέρος του πλαισίου προς τα κάτω. Κάθε γόνος που εκκολάπτεται η βασίλισσα δεν προλαβαίνει να γεννήσει και οι μέλισσες το βάζουν μέλι.
Πολλοί μελισσοκόμοι ρωτούν και έχουν περιέργεια, γιατί οι μέλισσες προτιμούν να βάζουν το μέλι στο επάνω μέρος. Γιατί τα μελίσσια αναπτύσσονται προς τα επάνω; Επίσης γιατί ενώ η γύρη αποθηκεύεται κάτω κάτω, το μέλι μπαίνει τέρμα επάνω; Η λογική είναι απλή! Το μέλι έχει άπειρους εχθρούς, όλοι προσπαθούν να το κλέψουν απο την κυψέλη, απο μυρμίγκια, μπάμπουρες, μέχρι αρκούδες κλπ. Οι μέλισσες λοιπόν έχουν ως λογική, ότι όσο πιο ψηλά είναι το μέλι απο την είσοδο. Τόσο πιο δύσκολο καθιστάται για τον εχθρό να το κλέψει. Για παράδειγμα αν μια σφήκα μπεί να κλέψει μέλι, θα πρέπει να διασχίσει δύο πατώματα με δεκάδες χιλιάδες μέλισσες στράτο. Δηλαδή η κλοπή είναι αδύνατη. Αντιθέτως τη γύρη δεν την τρώει κανένας, οπότε δεν πειράζει να μείνει κάτω!
Οι μέλισσες λοιπόν έχουν ως ιδανική διάταξη της κυψέλης τους τα μέλια να είναι τέρμα επάνω, και ο γόνος απο κάτω. Ωστόσο πάνω σε αυτό δεν συμφωνεί πάντα η βασίλισσα, η οποία προτιμά να γεννά και αυτή όσο πιο ψηλά γίνεται! Εδώ λοιπόν έρχεται και κουμπώνει η χρήση του βασιλικού διαφράγματιος. Αν περιορίσουμε τη βασίλισσα στο κάτω μέρος, οι μέλισσες έχουν ελεύθερο πεδίο να αποθηκεύσουν μέλι επάνω. Και μάλιστα μέλι το οποίο δεν έχει ίχνος απο γόνο και μπορούμε να το τρυγήσουμε πανεύκολα.
Όπως υποστηρίζουν οι μελισσοκόμοι που χρησιμοποιούν μανιωδώς "βασιλικό διάφραγμα" είναι μια πραγματική επανάσταση στους χειρισμούς και την αύξηση παραγωγής μελιού! Βάζωντας διάφραγμα ξέρεις τι κάνεις στα μελίσσια, βάζεις τάξη, ξέρεις που θα βρείς τα μέλια που το γόνο κλπ. Χρησιμοποιώντας διάφραγμα σε μελίσσια με νέες βασίλισσες, και σφιχτό πλυθησμό, μπορείς να πάρεις μέλι και απο μέτριες νομές όπως ανθοφορίες που δίνουν λίγο μέλι.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!