Ένα μεγάλο μυστικό έχουν να μας αποκαλύψουν οι παλιοί μελισσοκόμοι που δουλεύουν πολλά χρόνια στα μελίσσια και κάθε εμπειρία που αποκτούν είναι απόσταγμα τεράστιας εμπειρίας. Όλοι θα έχουμε ακούσει την φράση "το μελίσσι πρέπει να έχει ταβάνι" χειμώνα καλοκαίρι, και αυτό γίνεται για να μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία εσωτερικά πολύ σωστά. Να κρατιέται η θερμοκρασία στον γόνο σταθερή, και να μην ζεσταίνετε πάρα πολύ. Αλλά το πιο σημαντικό να μην ζεσταίνεται το κερί, οι κηρήθρες που αφήνουμε στα πλάγια, να μην παραμορφώνονται και να μην λιώνουν!
Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε όλους τους παλιούς μελισσοκόμους που υποστηρίζουν με την ψυχή τους ότι το κηρόπανο δεν πρέπει ποτέ να αφαιρείτε απο το μελίσσι. Πρέπει να μένει σταθερό χειμώνα καλοκαίρι, για να βοηθά το μελίσσι να μην κρυώνει αλλά ούτε και να ζεσταίνετε. Όπως γνωρίζετε το Καλοκαίρι ο έντονος καυτός ήλιος χτυπά τη λαμαρίνα στο καπάκι, και ζεσταίνετε τόσο πολύ που ακτινοβολεί θερμότητα μέσα στο μελίσσι. Πολλοί μελισσοκόμοι προκειμένου να γλιτώσουν από αυτό το φαινόμενο προσθέτουν ένα κομμάτι φελιζόλ πάνω από το καπάκι, και το στερεώνουν με μια πέτρα για να μην το πάρει ο αέρας.
Ωστόσο οι παλιοί μελισσοκόμοι με 30 και 40 χρόνια εμπειρία λένε το εξής: Το μελίσσι πρέπει πάντα να έχει ταβάνι. Τα παλιά χρόνια τα καπάκια που είχαν οι κυψέλες είχαν και ένα άλλο μεσοκάπακο που μεσολαβούσε στο να κρατιέται σταθερή η θερμοκρασία. Το ξύλο είχε άριστα αποτελέσματα στην επιβίωση και την ανάπτυξη του σμήνους χειμώνα καλοκαίρι. Δεν υπήρχε ποτέ πρόβλημα με υγρασία. Τώρα άλλαξαν τα καπάκια! Πλέον λοιπόν χρησιμοποιούμε το κηρόπανο, και δεν το βγάζουμε ποτέ από το μελίσσι. Ένα καλό κηρόπανο κάνει πολύ καλή δουλειά. Πρέπει να είναι φτιαγμένο απο βαμβακερό υλικό πχ ένα παλιό τζίν, με το χοντρό ύφασμα όμως αυτο για τις εργασίες. Το βασικό είναι το κηρόπανο να μην είναι πλαστικό η απο συνθετικό υλικό. Δεν είναι σωστό. Αυτά που δίνουν στα μελ. καταστήματα δεν κάνουν, το ύφασμα πρέπει να είναι χοντρό και βαμβακερό 100%. Ο μελισσοκόμος πρέπει να το φτιάχνει μόνος του.
Σε γενικές γραμμές όπως καταλαβαίνουμε το κηρόπανο βοηθάει πολύ ακόμα και το Καλοκαίρι. Είναι μύθος αυτό που λένε μερικοί ότι το μελίσσι ζεσταίνεται πάρα πολύ, αφου στη πραγματικότητα το προστατεύει απο την έντονη ακτινοβολία που βγάζει το καπάκι. Μερικοί μελισσοκόμοι αμφισβιτούν τα παραπάνω και λένε οτι με το κηρόπανο δεν αερίζεται το σμήνος, πιάνουν ασθένειες, δεν πυκνώνουν το μέλι γρήγορα και άλλα πολλά. Ωστόσο αρκετοί παλιοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν το αντίθετο.
Η προσωπική εμπειρία που έχω με τη χρήση κηρόπανος όλο το χρόνο είναι ότι όντως αν το αφήσουμε το καλοκαίρι τα μελίσσια διατηρούν περισσότερο γόνο. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αλλά τα μελίσσια κρατιούνται καλύτερα με κηρόπανο. Όπως και να έχει ο κάθε μελισσοκόμος κάνει τους δικούς του χειρισμούς και όλες οι γνώμες είναι σεβαστές!
1 Σχόλια
συμφωνω απολυτα με αυτο που γραφεις φιλε μου, ανοιγεις απο κατω κ κανει κυκλο ο αερας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!