Πόσα χρήματα πρέπει να δώσει κάποιος για να πάρει ένα καλό μελιτοεξαγωγέα, και ποιόν πρέπει να διαλέξει απο όλους; Φυσικά η επιλογή εξαρτάται απο τον αριθμό των μελισσιών του κάθε μελισσοκόμου, για παράδειγμα αν ένας μελίσσοκόμος έχει 20 μελίσσια βολεύεται με ένα μικρό μελιτοεξαγωγέα χειροκίνητο, ενώ ένας που έχει πάνω απο 150 χρειάζεται έναν αρκετά μεγάλο, ηλεκτρικό. Σήμερα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες για το τι πρέπει να αγοράσει κάποιος προκειμένου να εξυπηρετείτε ο ίδιος αλλά και να μην γίνεται κουραστική η δουλειά.
Ένας νέος μελισσοκόμους που βρίσκεται στο ξεκίνημα του και χρειάζεται να πάρει τον πρώτο του μελιτοεξαγωγέα, έχει στο μυαλό του να πάρει κάτι όσο το δυνατόν οικονομικότερο. Δηλαδή η βασική του σκέψη δεν είναι η ποιότητα του μελιτοεξαγωγέα αλλά η τιμή του. Υπήρξε μια περίοδος που οι μελισσοκόμοι στην απόγνωση τους πήγαν και αγόρασαν πλαστικούς μελιτοεξαγωγείς, οι οποίοι κόστιζαν πάνω απο 100 ευρώ και στην συνέχεια άρχησαν να ραγίζουν να σπάνε, και εν τέλη να πηγαίνουν στράφι όλα τα χρήματα. Δηλαδή μια προσωρινή λύση.
Κατά την γνώμΗ μου ο μελισσοκόμος που βρίσκεται στο ξεκίνημα του δεν πρέπει ποτέ να κοιτάζει μόνο τα χρήματα αλλά και την ποιότητα του υλικού. Συνήθως η τιμή συνδέεται με την ποιότητα, δηλαδή όσο πιο ακριβός είναι τόσο καλύτερος είναι. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας. Προσωπικά έχω δοκιμάσει μελιτοεξαγωγέα της εταιρίας MINELI και για την εταιρία LYSON έχω ακούσει επίσης πολύ καλά λόγια.
Για έναν μελισσοκόμο που έχει κάτω από 20 μελίσσια ο ιδανικός μελιτοεξαγωγέας είναι 4 πλαισίων χειροκίνητος. Ο χειροκίνητος μελιτοεξαγωγέας έχει αρκετό κόπο, χρειάζεται παραπάνω χρόνο αλλά είναι αρκετά οικονομικός. Επίσης στο μέλλον, αν έχουμε σχέδια για μεγάλη αύξηση μελισσιών - ποιός δεν έχει - μπορούμε να πάρουμε και δεύτερο αρκετά μεγαλύτερο και ηλεκτρικό. Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που δεν ξεκίνησε με χειροκίνητο. Αν έχετε τα χρήματα ;omvw και είστε σίγουροι οτι θέλετε να κάνετε πολλά μελίσσια, μπορείτε να πάρετε 4άρι ηλεκτρικό κατευθείαν. Είναι όμως αρκετά ακριβότερος.
Σχετικά με τον χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα έχω παρατηρήσει ένα σημαντικό μειωνέκτημα. Κλωτσάει. Δηλαδή όταν τον γυρνάμε ακούγεται πολύς φόρυβος και μετακινείτε. Συνεπώς αν θέλουμε να γίνει καλή δουλειά πρέπει να τον βιδώσουμε με μια παλέτα στο έδαφος. Αν δεν σταθεροποιηθεί δεν γίνετει σωστά. Όταν τον γυρίζουμε με το χέρι θα έλεγα είναι κουραστικό, ειδικά αν έχουμε έναν ουρανοξύστη απο πατώματα να τρυγήσουμε. Αλλά όπως είπαμε για έναν νέο μελισσοκόμο με περίπου 20 μελίσσια είναι μια χαρά, βολεύει και είναι και οικονομικός
Τώρα αν κάποιος έχει περίπου 50 μελίσσια δεν μπορεί να δουλέψει καθόλου με χειροκίνητο μελιτοεξαγωγέα. Θα του βγούν τα χέρια πιστεύω. Χρειάζεται οπωσδήποτε ηλεκτρικό, και μάλιστα αν είναι εφικτό 6 πλαισίων και όχι 4. Για παραπάνω μελίσσια για παράδειγμα 150 ένας 8άρης ηλεκτρικός βολεύει μια χαρά, ενώ για 500-1000 μελίσσια 12άρης και βάλε.
Δείτε και μερικές σελίδες για να συγκρίνετε τιμές και προιόντα:
1 Σχόλια
Ηλεκτρικός 4αρη,παιδιά!!!!Ποιό ακριβος αλλα παρέχει πολλη καλητερο,καθαρότερο και γρυγορο/ξεκούραστο αποτελεσμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!