Widget Recent Post No.

Τοποθέτηση κλειδιών στις κυψέλες: Πατέντα μελισσοκόμου με γρήγορο αποτέλεσμα


Γράφει η μελισσοκόμος Μαρία Βαλαβάνη...
Τοποθέτηση συνδετήρων στις κυψέλες με... οδηγό
Η σωστή τοποθέτηση των συνδετήρων στην κυψέλη μας είναι σοβαρή υπόθεση, γιατί θα αποφύγουμε σημαντικά προβλήματα στο μέλλον κατά το άνοιγμα - κλείσιμο των κυψελών ή κατά την μεταφορά τους. Τίποτα δεν είναι πιο ενοχλητικό και επικίνδυνο μαζί, από ένα συνδετήρα που δεν εφαρμόζει σωστά...

Ακολουθεί ένας πρακτικός τρόπος τοποθέτησης τους χωρίς να μετράμε το κάθε πάτωμα ξεχωριστά, αρκεί να φτιάξουμε με απλά υλικά, οδηγούς που θα κάνουν αυτή τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα και άμεσα.




Λοιπόν έχουμε και λέμε, για τον οδηγό για το γατζάκι θα χρειαστούμε μια μεταλλική γωνιά και ένα λαμάκι ή εξολοκλήρου μια λεπτή λάμα μετάλλου όπου θα τη λυγίσουμε δημιουργώντας μια γωνία 90 μοιρών και στη συνέχεια θα προσαρτήσουμε πάνω της με ταινία το γατζάκι - οδηγό.



Εδώ ο συγκεκριμένος οδηγός, έγινε με ότι... βρήκα στην αποθήκη.
Μια γωνιά και ένα λαμάκι από μια χαλασμένη κλειδαριά πόρτας (τίποτα δεν πετάω...κάαααποτε θα φανεί χρήσιμο για άλλο λόγο ) ενώθηκαν με λίγο ψιλό σύρμα και καφέ ταινία.

Το λαμάκι είχε και έτοιμες τρύπες (εκεί όπου πριν περνούσαν οι μεντεσέδες της πόρτας ) και το γατζάκι απλά στερεώθηκε με πλαστική ταινία, έτοιμο! Σε διαφορετική περίπτωση, εννοείται ότι ανοίγουμε τις τρύπες με τρυπάνι πάνω στο μασίφ μεταλλικό λαμάκι που θα έχουμε...



Επίσης φαντάζομαι εννοείται ότι μετράμε με το μέτρο για να βρούμε το ακριβές σημείο που πρέπει να τοποθετήσουμε το γατζάκι μας πάνω στον οδηγό, αφού το δοκιμάσουμε πρώτα πάνω σε μια κυψέλη.


Μετράμε ώστε να βρίσκεται η μεσαία τρύπα ακριβώς στο μέσο της πλευράς της κυψέλης και "πρόσωπο" στην κάτω πλευρά του πατώματος...
Με ένα μολυβάκι σημειώνουμε μέσα στις τρυπούλες...



και τοποθετούμε ακριβώς πάνω στα σημάδια το νέο γατζάκι μας.
Βιδώνουμε πρώτα τη κάτω βίδα βάζοντας μια με μικρότερο κεφάλι
(για να μην κοντράρει πάνω της η πεταλούδα κατά το άνοιγμα)



και στρίβουμε λίγο αν χρειάζεται εκ νέου προκειμένου το γατζάκι μας να πατήσει στα σωστά σημάδια.



Τέλος τοποθετούμε και τις άλλες δυο βίδες ...έτοιμο!



Τώρα για τον άλλο οδηγό θα χρειαστούμε ένα παλιό πλαίσιο κυψέλης το οποίο θα κόψουμε με ένα πριόνι την κάτω πλευρά του αφαιρώντας το ξύλινο πηχάκι, καθώς και τη μια κάθετη πλευρά του, δημιουργώντας ένα ...ξύλινο γάμμα.

Το κάτω πηχάκι που αφαιρέσαμε το προσθέτουμε με βίδες στην πίσω πλευρά του πάνω ξύλου του πλαισίου...Για τους συνδετήρες που αγοράζω, αυτό είναι το σωστό πλάτος που μου χρειάζεται για να έχω τη σωστή απόσταση, ανάλογα με τον τύπο, τροποποιείστε ανάλογα.



Για να ορίσουμε τώρα το σημείο τοποθέτησης πάνω στο οδηγό... βάζουμε μέτρο.

Αρχικά το μεσαίο σημείο...


και μετά σε πιο ύψος θα τοποθετηθεί σε σχέση με τη πάνω πλευρά του πατώματος.




Αυτό πρέπει να υπολογιστεί σύμφωνα με τον τύπο του συνδετήρα που βάζουμε, αλλά και υπολογίζοντας ότι θα τοποθετούνται και διαφράγματα ανάμεσα στα πατώματα και η πεταλούδα θα πρέπει να έχει το απαιτούμενο ..."τράτο" για να μπορεί να κλίνει σωστά και σε αυτή την περίπτωση.

Ο συνδετήρας στερεώθηκε στη σωστή θέση πάνω στον οδηγό, πάλι με ψιλό σύρμα και ταινία.


Τοποθετούμε πάλι τον οδηγό μας "πρόσωπο" στην πάνω πλευρά του πατώματος, ενώ το κάθετο ξύλο του πλαισίου μας προσδιορίζει από μόνο του (κατά την τοποθέτηση) το σωστό σημείο που πρέπει να μπει ο συνδετήρας...

 

και σημειώνουμε με μολύβι τις τρύπες...



Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία όπως με το γατζάκι τοποθετώντας τις βίδες.



Έτοιμο το έργο...τέχνης μας για μέλια!

Προσωπικά έχω ένα ακόμα στάδιο πριν πάει για μέλια...το ζωγράφισμα..."μουτζουρώνω" μερικά σχεδιάκια πάνω στο ξύλο, έτσι για να είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες, ώστε να βρίσκει πιο εύκολα η κάθε μέλισσα το δικό της...σπιτικό!

Τέλος, εννοείται φυσικά ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε και το γατζάκι του καπακιού με τον ίδιο τρόπο που το τοποθετήσαμε στη κυψέλη.
Καλά μαστορέματα.


Επιμέλεια: Μαρία Βαλαβάνη - Μελισσοκόμος
Πηγή: olameliladistimani.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια