Όλοι ξέρουμε ότι αν δεν προσθέσουμε έγκαιρα το πάτωμα οι μέλισσες μπορεί να αναπτύξουν τάση για σμηνουργία. Και όταν συμβεί αυτό τα πράγματα είναι δίχως επιστροφή. Ένα μελίσσι που πάρει απόφαση να σμηνουργήσει επειδή είχε έλλειψη χώρου, ότι και να κάνουμε όσα βασιλικά κελιά και να χαλάσουμε όσο χώρο και να του δώσουμε δεν πρόκειται να σταματήσει και να ξεχάσει το πανάρχαιο αυτό ένστικτο του πολλαπλασιασμού, της σμηνουργίας. Αν δεν κάνουμε κάτι θα μας κουνήσει το μαντίλι στα σίγουρα. Ένα μελίσσι που θα αναπτύξει τάση για σμηνουργία, ξαφνικά αρχίζει να φτιάχνει πολλά βασιλικά κελιά, η εκτροφή του γόνου διακόπτεται σταδιακά και το μελίσσι μπαίνει σε μια τελείως αντιπαραγωγική διαδικασία. Συνεπώς ο μελισσοκόμος χάνει την δύναμη εφόσον το μελίσσι δεν βρίσκεται σε σημείο να αναπτυχθεί όπως πρέπει ούτε να συλλέξει μέλι.
Πως ξυπνάει το ένστικτο της σμηνουργίας;
Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι αδιαφορούν να δώσουν την κατάλληλη περίοδο πάτωμα στο μελίσσι και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το στρίμωγμα και τον συνωστισμό του πλυθησμού μέσα σε περιορισμένο χώρο. Συνεπώς όλες οι φερομόνες που εκπέμπονται εκεί μέσα κηρύσσουν σήμα "κινδύνου" ότι "μπούκωσε" η κυψέλη και ήρθε η ώρα να φύγουμε. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις σμηνουργίας. Η πρώτη είναι οι μέλισσες να χτίζουν μόνες τους λίγα βασιλικά κελιά, και η βασίλισσα στην συνέχεια να τα χαλάει μόνη της. Η δεύτερη περίπτωση είναι να μπει "στο κόλπο" και η βασίλισσα και όλα τα "κουπάκια" που βρίσκονται μέσα στη κυψέλη να γεμίζουν φρεσκογεννημένα αυγά. Τότε είναι που δεν υπάρχει πισογυρισμός και πρέπει κάτι να κάνουμε.
Σε τέτοια μελίσσια που είναι έτοιμα να φύγουν ενδείκνυται να τους κλέψουμε τις συλλέκτριες. και να κόψουμε παραφυάδες. Ένας άμεσος τρόπος για να σταματήσουμε άμεσα τη σμηνουργία είναι να μετακινήσουμε τη κυψέλη και να βάλουμε στη θέση της μια άδεια με φρέσκο γόνο για να φτιάξουν καινούργια βασίλισσα. Στην αρχική κυψέλη που ήθελε να σμηνουργήσει, μόλις χάσει τόν πολύτιμο της, δίνεται σήμα ότι "σμηνουργία τέλος" και η ίδια η βασίλισσα τρυπάει με το κεντρί της όλα τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας. Γενικά σαν μέθοδος πρόληψης της σμηνουργίας είναι η δημιουργία παραφυάδων, όμως να ξέρετε το μυστικό είναι στις συλλέκτριες. Αυτές είναι που μπορούν να πετάξουν και είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το σπίτι τους με την πρώτη ευκαιρία.
Το φαινόμενο έντονης σμηνουργίας είναι άμεσα συνδεδεμένο εκτός απο την έλλειψη χώρου και με το υπερβολικό τάισμα με τροφή. Μελισσοκόμοι που δίνουν πολύ σιρόπι τα μελίσσια γίνονται γρήγορα δεκάρια και δεν μπαίνει πάτωμα στην κατάλληλη ώρα ξυπνούν και θέλουν να σμηνουργήσουν. Η προσθήκη του πατώματος δεν γίνεται όταν συμπληρώσουν τα μελίσσια 10 πλαίσια πλυθησμού, αλλά λίγο νωρίτερα. Ιδανικά είναι στα 9 πλαίσια. Στόχος μας είναι να μην προλάβει να νιώσει το μελίσσι οτι πνίγεται και δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος.
Η προσθήκη του πατώματος προτείνεται να γίνεται με άκτιστα πλαίσια 10 σε αριθμό. Ανεβάζουμε δύο σφραγισμένους γόνους στο κέντρο του πατώματος, και αντικαθιστούμε το κενό με δύο άκτιστα πλαίσια. Τα άκτιστα πλαίσια προσπαθούμε να τα βάλουμε αναμεσα απο δύο σφραγισμένους γόνους όπου και θα τα χτίσουν τέλεια και γρήγορα οι μέλισσες. Την περίοδο του Μαρτίου και του Απριλίου προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο το χτίσιμο των μελισσιών μας. Μην ξεχνάμε οτι τα κεριά είνα η περιουσία μας. Κάθε εβδομάδα μπορούμε να αλλάζουμε τα πλαίσια και να προσθέτουμε άχτιστα έτσι ώστε να αναγκάζουμε τις μέλισσες να χτίζουν. Πιστεύετε ότι όσο περισσότερο χτίζουν οι μέλισσες τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν για να σμηνουργήσουν...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!