Σήμερα πήγα στα μελίσσια για να δω πως πετάνε και γενικώς να "χαζέψω", μην ξεχνάμε ότι παρ όλη τη καλοκαιρία ο μελισσοκόμος ανοίγει μόνο όταν πραγματικά υπάρχει ανάγκη για παράδειγμα προσθήκη τροφής ή έλεγχος ύπαρξης βασίλισσας γόνου κλπ. Τον Φεβρουάριο δεν πολυ ενοχλούμε τα μελίσσια και αν είναι δυνατό τα ανοίγουμε 1 ή 2 φορές το πολύ. Ο κυριότερος παράγοντας που ελέγχουμε αυτή τη περίοδο είναι η ύπαρξη αρκετής τροφής.
Ωστόσο πέρα από τον έλεγχο τον ίδιων των μελισσιών, πρέπει να προσέχουμε πολύ το περιβάλλον γύρω από τη κυψέλη. Όταν επικρατούν ζεστές θερμοκρασίες και έχει βρέξει τα χόρτα φουντώνουν και κλείνουν τις εισόδους των μελισσιών ακόμα και όταν αυτά στηρίζονται πάνω σε βάσεις πχ παλέτες ή λάστιχα αυτοκινήτων. Ο σωστός μελισσοκόμος θα πρέπει να ξεχορταριάζει με προσοχή όλες τις κυψέλες περιμετρικά και όχι μόνο μπροστά στην είσοδο. Τα χόρτα κλέβουν σημαντική θερμότητα από τον ήλιο και τα μελίσσια κρυώνουν περισσότερο. Οι κυψέλες δε ζεσταίνονται καλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φυτά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε τροφή, άρα χάνουμε θερμότητα που χρειάζονται για τον γόνο τα μελίσσια μας.
Επίσης τα χόρτα αυξάνουν την υγρασία στο μελίσσι μας που αυτό σημαίνει πιο ευνοικές συνθήκες για να βλαστήσουν οι σπόροι διαφόρων ασθενειών. Μην ξεχνάμε οτι τα μελίσσια πολλές φορές είναι φορείς ασθενειών, όμως λόγω του δυνατού τους ανοσοποιητικού και της ποιοτικής μπόλικης τροφής που τρώνε, δεν χαμπαριάζουν τίποτα και δεν αρρωσταίνουν.
Τη σημερινή ανάρτηση την κάνω επειδή βλέπω πολλούς μελισσοκόμους να παρατάνε τα μελίσσια τους στη τύχη τους, μέσα στη πρασινάδα. Κατα την ταπεινή μου γνώμη κάνουν πολύ μεγάλο κακό που έγιναν μελισσοκόμοι και ταλαιπωρούν αυτές τις αθωές ψυχές τα μελισσάκια τους. Τα μελίσσια πρέπει να τα αγαπάμε και να τα περιποιούμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε και αυτά θα βρουν τον τρόπο να μας το ανταποδώσουν. Έναν πολύ γλυκό γλυκό τρόπο
Στη σημερινή επίσκεψη στα μελίσσια ξερίζωσα με τα γάντια τα χόρτα γύρω από κάθε κυψέλη. Τώρα τα χόρτα είναι μικρά και ξεριζώνονται εύκολα. Δε πρέπει σε καμία περίπτωση να τα αφήσουμε να φουντώσουν διότι τότε θα είναι αργά και χρειάζεται χορτοκοπτικό το οποίο ενοχλεί τις μέλισσες και γίνονται επιθετικές. Μερικοί μελισσοκόμοι κάνουν τα "δικά τους" με δηλητηριώδη φάρμακα αργότερα τον μάιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να προτείνω σε κάποιον κάτι τέτοιο, διότι στο βωμό του κέρδους των μεγάλων φαρμακοβιομαχανιών έχουν χαθεί εκατομμύρια κυψέλες.
1 Σχόλια
Αυτές τις μέρες παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα που δεν το είχαμε άλλη χρονιά. Σε απόσταση μικρότερη των 500 πεντακοσίων μέτρων από το μελισσοκομείο υπάρχει κτηνοτροφική μονάδα γιδιών. Ταϊζουν κομμένο καλαμπόκι με σόγια μέσα και βιταμίνες, στο ύπαιθρο. Οι ταϊστρες γίνονται μαύρες από τις χιλιάδες μέλισσες. Μένουν πολλές μέλισσες μέχρι αργά το απόγευμα, μουδιάζουν από το κρύο και χάνονται αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κυψέλες. Η ανθοφορία είναι μηδενική λόγω των χαμηλών ακόμα θερμοκρασιών. Ούτε χαμολούλουδα υπάρχουν για να απασχοληθούν οι μέλισσες και να μη πηγαίνουν στη σόγια. Δεν μπορώ να βρω κάποια λύση. Συνέστησα στον κτηνοτρρόφο να ταϊζει νωρίς το κοπάδι του πριν ζεστάνει η μέρα και κυκλοφορούν οι μέλισσες, ώσπου με το καλό έρει η ανθοφορία και δοθεί λύση στο πρόβλημα. Πάλι όμως τελική λύση δεν υπάρχει διότι το δεύτερο κοπάδι το ταίζει αφού προχωρήσει η μέρα και ανέβει η θερμοκρασία. Το κοπάδι λόγω των μελισσών απομακρύνεται, μένει πολύ τροφή στις ταίστρες αφάγωτη και όλη μέρα οι μέλισες συλλέγουν σόγια. Θέλω την βοήθειά σας, αν υπάρχει, διότι είναι κρίμα έτοιμες εργατικές μέλισσες να χάνονται αυτή τη χρονική στιγμή. Με φίλο μου μελισσοκόμο που μίλησα χθες βράδι μου είπε ότι παρόμοιο πρόβλημα υπήρξε σε χοιροτροφική μονάδα οπότε ο μελισσοκόμος αναγκάστηκε και απομάκρυνε τα μελίσσια του. Εγώ όμως δεν μπορώ να μετακομίσω 250 μελίσσια, αλλά και να τα πάω πού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!