Widget Recent Post No.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις κυψέλες φελιζόλ: Μελισσοκόμος μιλάει μέσα από την εμπειρία του

Είμαι Κύπριος μελισσοκόμος. Εδώ και τρία χρόνια χρησιμοποιώ κυψέλες από φελιζόλ με 5 εκ.πάχος ΣΕ 150 κυψέλες. Υπάρχει αρκετή θερμομόνωση και τα μελίσσια πηγαίνουν πάρα πολύ καλά σε αυτές χειμώνα καλοκαίρι. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, οι μέλισσες με την πάροδο του χρόνου ανοίγουν τρύπες παντού κυρίως στο άνω μέρος της κυψέλης όπου το πάχος λόγω των κηρηθροφορέων είναι μικρότερο. Εγώ μεταφέρω τα μελίσσια μου και δεν έχω πρόβλημα με την αντοχή τους, μόνο που πρέπει να σφραγίσω τις τρύπες με χαρτότελλα πριν την μετακίνηση. Λόγω αυτού του προβλήματος σιγά σιγά τις αντικαθιστώ με ξύλινες. Πάρα πολύ καλές κυψέλες με πολυστερίνη υπάρχουν στο εξωτερικό με μόνο μειονέκτημα την ψηλή τιμή.

Άλλος μελισσοκόμος γράφει απο την εμπειρία του...
Έχω κυψέλες απο φελιζόλ τα τελευταία χρόνια. Απο την χρήση τους έχω να πω αρνητικά και θετικά. Τα αρνητικά είναι όρι φθείρονται πολύ εύκολα, ούτε να τις ανοίξεις με το ξέστρο δε μπορείς. Η πρόπολη κολλάει μαζί με το φελιζόλ και φεύγουν κομμάτια. Θέλουν πολύ προσοχή, γιατί όποιος δε τα προσέξει αυτά θα τις χαλάσει γρήγορα. Εγώ σαν μελισσοκόμος, που λέω αυτά στην Ορεινή Μέλισσα, πιστεύω ότι οι κυψέλες φελιζόλ, χρησιμεύουν μόνο για να κόβουμε παραφυάδες, να πιάνουμε αφεσμούς, και γενικά για ανοιξιάτικες εργασίες. Δεν τις συνιστώ τόσο για ξεχειμώνιασμα μιας και έχω δεί συμπρώματα μούχλας και υγρασίας. Μπορώ να πω ότι έχουν εξαιρετική ανάπτυξη οι παραφυάδες που φιλοξενούν, αλλά το φθινόπωρο χρειάζεται μετάγγιση σε κανονική κυψέλη.

Στα θετικά αυτών των κυψελών, είναι η μέγιστη ανάπτυξη την άνοιξη, η θερμομόνωση τους, η ευκολία στη μεταφορά ειδικά όταν κόβουμε παραφυάδες, και η χαμηλή τιμή τους. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για το μελισσοκόμο να έχει τέτοιες κυψέλες στη διάθεση του.

Άλλο ένα μειωνέκτημα που ξέχασα και είναι πολύ σοβαρό. Η απολύμανση. Σε αυτές τις κυψέλες δε μπορούμε να περάσουμε φλόγιστρο, γιατί αν τις περάσουμε δε θα μείνει τίποτα. Το κόλπο για απολύμανση είναι να φτιάξουμε νερό με χλωρίνη 10 προς 1 και να τις περιλούσουμε, αφήνοντας στη συνέχεια να στεγνώσουν στον ήλιο. Τίποτε δε πρόκειται να μείνει ζωντανό απο μικρόβια. Άλλος τρόπος είναι να πάρουμε φωτιστικό οινόπνευμα και να τις περιλούσουμε για καλή απολύμανση. Με αυτό το τρόπο όμως δεν έχουμε τόσο σίγουρα αποτελέσματα. Εγώ όπως βολέψει στο μελισσοκομείο, τις απολυμαίνω κάθε χρόνο απαραιτήτως...

Και ένα τελευταίο. Θα έχετε ακούσει για ακρίδες και κότες, ότι τρώνε τις φελιζολένιες κυψέλες. Ισχύει, αλλά όχι για το dow πλαστικό. Ισχύει μόνο για το παλιό άσπρο φελιζόλ με τις μπιλίτσες. Γενικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Είχα και γω.
    Μου τις πήρε ο αέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εαν ειχε απο μεσα επενδυση ενα ψιλο κοντρα πλακε μηπως ηταν καλυτερα; για να μην τις τρυπανε οι μελισσες που λετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσωτερικά ενα χέρι βελατουρα καί δύο χέρια λαδομπογια για τις τρύπες και για καλύτερη απολύμανση και όσο για αντοχή το πενταρι φελιζολ είναι το καλύτερο αλλά βγαίνει ποιό ογκώδες και για τον αέρα καρφωνεις μια ατσαλοβεργα στο πλάι και δενεις την κυψελη όσο για την τιμή ενα φιλο πενταρι 250*60 στοιχίζει 9€ και το τριάρι 6€

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!