Widget Recent Post No.

Έχασα το 70% των μελισσιών μου, βρίσκω νεκρά μελίσσια. Υπάρχει θεραπεία;Καλησπέρα! Ονομάζομαι Γιώργος και είμαι ερασιτέχνης μελισσοκόμος απο τις Σέρρες. Ασχολούμαι 5 χρόνια τώρα, και φέτος έκανα δύο πολύ καλούς τρύγους ανθόμελου όπως πάντα στο τέλος Ιουνίου και μέσα Αυγούστου. Όταν τέλειωσα με το δεύτερο τρύγο μετέφερα τα μελίσσια μου στο ίδιο μέρος που πηγαίνω κάθε χρόνο, για την ερείκη τον κισσό, και μετά το πεύκο, αλλά και την κουμαριά. Τα πήγα με σκοπό να γονέψουν και φυσικά το Νοέμβριο έγινε και ένας τρύγος απο ερείκη και πεύκο.

Δυστυχώς μετά απο παρατεταμένη ξηρασία και ενώ μέλι υπήρχε στις κυψέλες, τα μελίσσια άρχισαν να πέφτουν. Αυτό συναίβεινε στα Τέλη Οκτώμβρη, δηλαδή πρίν το τρύγο. Ξαφνικά ενώ ήταν διόροφα σφιχτά, έμειναν 5άρια και 8άρια. Υπήρχαν πλαίσια με μέλι αλλά χωρίς μέλισσες. Άρχισα να βλέπω μέλισσες ψώφιες μπροστά στη κυψέλη και στη συνέχεια ψώφιες μόνο μέσα.

Απο την απόγνωση, τα έσφιξα, τα έβαλα τροφές, φελιζόλ, κηρόπανα, και ταινίες οξαλικό οξύ με γλυκερίνη για τη θεραπεία της βαρρόα.

Χθές...
Αφού έχασα ήδη αρκετά μελίσσια, πήγα χθες και βρίσκω και άλλα μελίσσια ψόφια και όλες οι μέλισσες μέσα στο πάτο. Συνολικά έχω χάσει το 70% των μελισσιών μου.
Τι να κάνω τώρα, είναι αρρώστια;
Τα πλαίσια που συνεχώς μαζεύω είναι μολυσμένα;
Θα μπορέσω να τα ξαναχρησιμοποιήσω;
Ευχαριστώ
Πρόκειται για τη σοβαρότερη ασθένεια των μελισσιών. Είναι νοζεμίαση, και δυστυχώς έτσι την παθαίνουν οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, μέχρι να καταλάβουν τι συμβαίνει. Όπως μου έγραψες και εσύ ο ίδιος, μακάρι να ήξερες πρίν τι πρόκειται να συμβεί, για να εφαρμόσεις προληπτική θεραπεία κατά της νοζεμίασης. Ο γιώργος όπως με ενημέρωσε, δεν εφάρμοσε ποτέ θεραπεία για νοζεμίαση, όμως φέτος συνέβη αυτό. Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, θα σου πω τη δική μου εμπειρία ακριβώς όπως την έζησα και τι σε συμβουλεύω να κάνεις. Δυστυχώς σε μερικά μπορεί να διαφωνούν οι μελισσοκόμοι, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν τα μελισσάκια. Οι κινήσεις πρέπει να είναι γρήγορες, γιατι όπως καταλαβαίνεις οι απώλειες σε μέλισσες δεν γίνεται να σταματήσουν άμεσα.

1ο Βήμα.
Εφαρμόζεις προληπτική θεραπεία με σιρόπι κατά της νοζεμίασης. Το πως θα εφαρμόσεις την θεραπεία, που θα πάρεις το σκεύασμα το δίνω στο τέλος της ανάρτησης2ο βήμα
Αφού εφαρμόσεις θεραπεία, μετά σφίγγεις τα μελίσσια και προσπαθείς να είναι όσο πιο ζεστά γίνετε. Αν πχ έχουν επιβιώσει μόνο 1 χούφτα μέλισσες, τότε βάζεις δύο κομμάτια φελιζόλ, και προσπαθείς με κάθε τρόπο, να κρατήσουν γόνο, και αυτός ο γόνος να είναι ζεστός απο τα φελιζόλ που θα είναι στριμωγμένο το μελίσσι. Να ξέρεις ότι λόγω της νοζεμίασης, μερικά μελίσσια θα έχουν πρόβλημα με τον γόνο, και θα πεθάνουν λόγω αυτού. Όσα καταφέρουν να κάνουν γόνο, τους δώσεις σιροπάκι για να κρατηθούν ζωντανά (έχουν πρόβλημα τα μικρά μελίσσια να φάνε τη τροφή επειδή είναι σκληρή μερικές φορές) τότε θα ζήσουν. Ο γόνος θα ανανεώσει ότι χάθηκε. Μέχρι να μπεί ο φλεβάρης και να ζεστάνει θα υπάρχουν απώλειες να ξέρεις.Μυστικό...
Ξέρω ότι το συναίσθημα μόλις βλέπεις όλες αυτές τις άδειες κυψέλες και τα πλαίσια, θα σου θυμίζει ότι απέτυχες ως μελισσοκόμος. Όμως δεν είναι έτσι, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν τα πράγματα! Τώρα, αμα ασχοληθείς με τα μελισσάκια σου, τα περιποιηθείς με όλη σου τη δύναμη, θα δείς ότι θα πάρουν μπρός. Και αν κάνεις όλους τους χειρισμούς πρώιμης ανοιξιάτικης ανάπτυξης, δίνοντας τροφή, νέα πλαίσια κλπ, θα καταλάβεις ότι μέσα στην Άνοιξη θα μπορέσεις να αναπληρώσεις όλα αυτά τα μελίσσια που έχασες.

Αποθηκευμένα πλαίσια...
Όλα τα πλαίσια που μάζεψες απο νεκρά μελίσσια, είναι σίγουρο πως είναι μολυσμένα απο σπόρους της nosema ceranae. Εγώ προσωπικά πρίν καιρό, όταν έπαθα κάτι αντίστοιχο στα μελίσσια μου, μάζεψα όλα τα πλαίσια σε σφραγισμένα πατώματα (για να μη πάει καμία μέλισσα) τα άφησα έξω στο κρύο, και την Άνοιξη τα επέστρεψα στα μελίσσια. Ήξερα ότι ήταν λάθος αυτό που έκανα, γι αυτό ταυτόχρονα όταν έβαζα τα πλαίσια, έδινα και σιρόπι με νοζεβίτ, αλλά και λίγο ρίγανη χαμομήλι που έβαζα μέσα στο σιρόπι.Τον επόμενο χειμώνα τα μελίσσια τα πήγαν εξαιρετικά, και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Όμως εφάρμοσα πολλές προληπτικές θεραπείες τοτε. Και είχα διαβάσει επίσης, ότι όταν κάνει πολύ κρύο η nosema ceranae καταστρέφεται. Δεν σε συμβουλεύω να κάνεις το ίδιο. Μπορείς να απολυμάνεις τα πλαίσια με οξικό οξύ, η ακόμη να τα περάσεις και απο κατάψυξη με πολλούς βαθμούς κάτω, που η νοζεμίαση πιστεύω καταστρέφεται. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη χρονιά που έρχεται θα πρέπει να δώσεις πολλές θεραπευτικές τροφές στα μελίσσια σου, με βότανα και νοζεβίτ, για να μη βλαστήσει πάλι η ασθένεια.

Συμπεράινοντας
Μπορεί να είχες μεγάλη ατυχία φέτος, αλλά με τους κατάλληλους χειρισμούς όλα φτιάχνουν. Τα μελισσάκια μου όταν έπαθα εγώ αυτό με τη νοζεμίαση παλαιότερα, μέσα στο Φεβρουάριο έγιναν αγνώρισε. Και μόλις ήρθε ο Ιούνιος πολλά έγιναν διόροφοα και τριόροφα. Όλα είναι στο χέρι του μελισσοκόμου. Και να ξέρεις πάντα κάτι. Όταν δίνεις στη μέλισσα, σου επιστρέφει πολλαπλά...

Διάβασε εδώ πως θα κάνεις τη θεραπεία για το νοζεβίτ...
http://orinimelissa.blogspot.com/2017/12/therapeia-nozemiasis-xeimona.htmlΔημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Κάνε θεραπεία με κρυσταλλική θυμολη και βάλτους απο ενα κιλό ζυμάρι νοζεβιτ οτι ποιο απλό και αποτελεσματικο κάντο τρείς φορές το χρόνο Φλεβάρη Αύγουστο και Νοέμβριο μαζί με την θεραπεία με ενσταλαξη ο.ο Δεκέμβριο καί Αυγούστου εγώ κάνω ενσταλάξει και τον Αύγουστο καί όχι ταινίες και η απώλειες δεν θα ξεπερνούν το 5% απλό και πολύ οικονομικά ξεμπερδεβεις και απο την νοζεμιαση και απο την βαρροα γιατί και η θημολη και το ο.ο καταπολεμούν και της δυό ασθένειες και θα έχεις όλο τόν χρόνο υγιεστατα μελίσσια και θα τα χαίρεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον ποιο σοβαρό ρόλο στην απώλεια τον μελισσιων σου έπαιξε η θεραπεία με το οξαλικό οξύ και την γλυκερίνη η οποία παρουσιάζει θνησιμότητα στις μέλισσες και δεν ενδείκνυται για χειμώνα και χαμηλές θερμοκρασίες.καλο είναι να αφαιρέσεις τις ταινίες και να παρεις δείγμα μελισσών από διαφορετικά μελίσσια να τα στειλες στο ΑΠΘ για ανάλυση να δεις την ακριβή αιτια θανάτου.παντως αφαίρεσε τις ταινίες να γλιτώσεις ότι έχει μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!