Κρίσιμοι χειρισμοί και μυστικά για το ξεχειμώνιασμα. Τελικά τι ισχύει, πόσα πλαίσια μελίσσι βγάζει το χειμώνα;
Βρισκόμαστε στη πιο κρίσιμη περίοδο όλου του χρόνου, και ένα απο τα σημαντικότερα ερωτήματα αυτή τη στιγμή για τους περισσότερους μελισσοκόμους είναι ο απαραίτητος πληθυσμός ξεχειμωνιάσματος. Δηλαδή με απλά λόγια, πόσα πλαίσια πλυθησμό πρέπει να έχει ένα μελίσσι για να τα καταφέρει έως την Άνοιξη. Ένας μελισσοκόμος έχει ως βασικό σκοπό να μειώσει τις απώλειες και να βγεί στην άνοιξη με όσο το δυνατόν περισσότερα μελίσσια. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα. Όταν κάνουμε επιθεώρηση, πάντα βλέπουμε μελίσσια με διαφόρους πλυθησμούς. Άλλα είναι μεγάλα, άλλα μικρότερα, και άλλα βρίσκονται σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση, που λέμε "δυστυχώς εδώ πρέπει να γίνει συνένωση, διότι δεν πρόκειται να βγεί χειμώνας". Ποιά είναι όμως αυτοι οι πλυθησμοί, που ένας μελισσοκόμος μπορεί να νιώσει ότι τα μελίσσια του βρίσκοντα σε καλή κατάσταση;
Τώρα στη καρδιά του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες είναι χαμηλές, και τα μελίσσια κουλουριάζοντα, φτιάχνουν μια σφαίρα σε ένα σημείο της κυψέλης. Όταν τα μελίσσια είναι σφαιρωμένα, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να εκτιμήσουμε σωστά πόσο πλυθησμό έχουν. Για παράδειγμα στη θεραπεία κατά της βαρρόα, ανοίγουμε τα μελίσσια με 10 βαθμούς θερμοκρασία, και βλέπουμε το μελίσσι μαζεμένο σε 3 πλαίσια. Όμως το μελίσσι δεν είναι πραγματικά 3 πλαίσια, είναι 5. Αν κάνουμε ένα πείραμα και ζεστάνουμε τη κυψέλη, και φτάσει στους 20-25 βαθμούς θα δούμε τις μέλισσες να απλώνονται, και στις άλλες κηρήθρες. Συνεπώς ένας νέος μελισσοκόμος αυτή τη περίοδο, μπορεί να νομίσει ότι έχει άρρωστα και αδύναμα μελίσσια, και στην ουσία να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Το χειμώνα τα μελίσσια φαίνονται μικρά αλλά δεν είναι! Με λίγη ζέστη αποκαλύπτεται ότι ο πλυθησμός του μελισσιού είναι μεγαλύτερος απο αυτό που δείχνει... |
Κάνοντας επιθεώρηση τέτοια περίοδο, βλέπω πάρα πολλά μελίσσια να έχουν πλυθησμό σε 3-5 πλαίσια, και πιο σπάνια σε 2 πλαίσια, αλλά και μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις με 1 πλαίσιο. Όταν βλέπουμε μελίσσι σφαιρομένο σε 3-5 πλαίσια, εδώ στη Κεντρική Ελλάδα για εμάς τους μελισσοκόμους θεωρείτε μια χαρά! Άριστο! Έφοσον έκλεισε ο Δεκέμβριος με τόσο πλυθησμό είναι σίγουρο, πως θα βγεί ο Χειμώνας. Φυσικά ισχύει το ρητό ότι το Μάρτη μετράμε τα μελίσσια, όμως και το ένστικτο ενός παλιού μελισσοκόμου λέει πολλά.
Στη περιοχή μου στο Αγρίνιο αν δώ ένα μελίσσι με 2 πλαίσια πλυθησμό, και είναι σφιχτό με πλούσιο πλυθησμό πάνω στη κηρήθρα, δεν ανησυχώ, ξέρω ότι θα βγεί ο Χειμώνας. Μετά το Δεκέμβριο στις περισσότερες περιοχές ξεκινούν πάλι οι γόνου, οπότε αυτό σημαίνει ότι μέσα στο Δεκέμβριο, το μελίσσι φτάνει στο λιγότερο δυνατό πλυθησμό, και μετά αρχίζει σιγά σιγά πάλι η ανάπτυξη.
Αν βρούμε μελίσσι με 1 πλαίσιο τότε ανυσυχούμε. Όσο σφιχτή και να είναι η σφαίρα, ένα πλαίσιο δεν αρκεί για να γίνουν σωστά οι διεργασίες του μελισσιού, αλλά δεν συμφέρει να κρατάμε και τόσο μικρά μελίσσια. Είναι αντιπαραγωγικά, αρρωσταίνουν ευκολότερα, μερικές φορές δεν προλαβαίνουν να γίνουν αντιπαραγωγικά, οπότε υπάρχουν δύο σοφές επιλογές. Η μια είναι συνένωση με άλλο δυνατό μελίσσι, και θανάτωση της βασιλισσάς του, και η δεύτερη που εφαρμόζω εγώ πολλές φορές, είναι ενδυνάμωση κατευθείαν με πλυθησμό.
Για να δώσουμε πλυθησμό πρέπει η θερμοκρασία να είναι σίγουρα πάνω απο 12-13 βαθμούς, να μην έχει κρύους αέριδες για να μπορέσουν να αφομοιωθούν οι μέλισσες στη νέα τους κυψέλη χωρίς προβλήματα. Ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος το χειμώνα είναι να τινάξουμε στην είσοδο της κυψέλης που θέλουμε να δυναμώσουμε, 1 πλαίσιο με πλυθησμό. Θα μπούν μέσα και το μελίσσι θα δυναμωθεί. Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε τις θέσεις των κυψελών μεταξύ τους, η αδύνατη να μπεί στη θέση της δυνατής για να κλέψει λίγο πλυθησμό ο οποίος είναι κρίσιμος για την σωτηρία του μελισσιού. Γόνους το χειμώνα δεν δίνουμε γιατί μπορεί να κρυώσουν ειδικά αν το μελίσσι δεν μπορεί να τους καλύψει, άσε που δεν έχουμε και τέτοια δυνατότητα τις περισσότερες φορές. Έχουμε παρουσιάσει πολλούς τρόπους ενίσχυσης, ψάξτε και δυναμώστε τα μικρά μελίσσια.
Να ξέρετε ότι το χειμώνα με το κλείσιμο των μελισσιών μέσα στη κυψέλη, θερίζει η νοζεμίαση. Πολλά μεγάλα μελίσσια γίνονται μικρά λόγω της νοζεμίασης, και πολλά μικρά χάνονται επίσης λόγω της ασθένειας. Για να ξεπεραστεί η ασθένεια πρέπει να έχουμε καλοταισμένα τα μελίσσια μας, να έχουν καλή μόνωση αερισμό και λίγη υγρασία. Και δεν χάχουμε κάτι να αγοράζουμε προληπτικά τροφές που καταπολεμούν την ασθένεια, η να φτιάχνουμε σιρόπι με θυμόλη απο νωρίς την Άνοιξη. Τα άρρωστα μελίσσια αν είναι μικρά σε πλυθησμό χάνονται, η ασθένεια δεν παίζει, μπορούμε να πάθουμε μεγάλη ζημιά. Μεγάλη προσοχή όλοι οι μελισσοκόμοι λοιπόν!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!