Widget Recent Post No.

Πατέντα: Φτιάξτε κυψέλες από πλαστικά καφάσια AMSTEL


Σας λέει τίποτε το όνομα 'Αμστελ;
Θα μιλήσουμε για το πώς:
-Ένα άδειο καφάσι μπύρας γίνεται μια άριστη νέα κυψέλη με κάτι λίγα μαστορέματα κι ελάχιστα έξοδα.
-Δύο μαζί καφάσια κάνουν μια 9άρα πλαισίων λαγκστροδ

Σε χρήση για το περσινό ξεχειμώνιασμα

-Τέσσερα μαζί κάνουν μια 18άρα πλαισίων λάγκστροδ επίπεδης ανάπτυξης
-Έξη μαζί κάνουν μια 27άρα πλαισίων λαγκστροδ επίπεδης ανάπτυξης
και εντέλει αποτελούν ένα σύστημα που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός επαγγελματία, σταθερής ή νομαδικής μελισσοκομίας.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το κιβώτιο μπύρας έχει τρείς θαυμαστές ιδιότητες που το κάνουν κατάλληλο για κυψέλη:

1.Είναι απο πλαστικό ανθεκτικό στη σκληρή χρήση και κατάλληλο για τρόφιμα και ποτά και με καλή θερμομόνωση,αθάνατο σε σκληρή χρήση στο ύπαιθρο και τις καιρικές συνθήκες ήλιου και υγρασίας που υποφέρει το ξύλο.

2.Είναι κατάλληλο για επαγγελματική χρήση: στοιβάζεται πολλαπλά κατά μήκος πλάτος και ύψος, ενώ παράλληλα αντέχει τεράστιο βάρος , και αποθηκεύεται σε ελάχιστο χώρο σε αυτοκίνητο και αποθήκη

3. οι διαστάσεις του ταιριάζουν με της πιστοποιημένης Ελληνικής κυψέλης Λάγκστροδ για να μεταφέρεται με άνεση από τα ίδια οχήματα μεταφοράς-φορτηγά και φορτηγάκια-
Επιπλέον έχουν διαστάσεις που ενωμένα μαζί δύο τελάρα χωράνε 9 πλαίσια Λάγκστροδ χωρίς να αφήνουν κενά παρα μόνο προς τα πάνω όπου θα χρειαστεί χώρος για τροφή και μόνωση.
Λόγω των ανοιγμάτων για χειρολαβές μπορούν να λειτουργήσουν και σε οριζόντια ανάπτυξη αν το σμήνος γίνει τόσο μεγάλο ώστε να χρειάζεται 18 πλαίσια ή ακόμα καλύτερα 27.
Όλα αυτά βοηθώντας τις εργάτριες με πολλαπλές εισόδους και καλό αερισμό το καλοκαίρι
ενώ μπορούν να λειτουργήσουν με άνεση και με πολλαπλές βασίλισσες.

τα στάδια εξέλιξης είναι
1.κυψελίδιο τοπ μπάρ- το μονό καφάσι με βάση και οροφή και οδηγούς-μπάρες, κλείσιμο παραθύρων-χειρολαβών.
μόλις το κυψελίδιο γεμίσει πληθυσμό του βάζουμε από κάτω :

2.μια διπλή κυψέλη άμστελ- 9 πλαισίων-με τη βάση του κυψελιδίου και οροφή το υπόλοιπο με ενωμένα δύο σώματα σαν του κυψελιδίου κι αντί για οδηγούς εννιά πλαίσια σε όρθια θέση με άκτιστη κηρήθρα για να ενθαρρυνθούν στην επέκταση.
3.όταν γεμίσει και αυτή και χρειάζεται επέκταση αντί να σηκώσουμε σε τεράστιο ύψος άλλα δύο καφάσια σύνολο 5 που θα είναι ασταθές σαν σύνολο αρχίζουμε επέκταση στο πλάι προσθέτοντας δίπλα ακριβώς μια νέα εννιάρα άμστελ με καπάκι και οροφή και πλαίσια
Έχουμε δηλαδή μια 18άρα Άμστελ που επικοινωνεί μέσω των ανοιγμάτων των χειρολαβών που ελευθερώνουμε αφαιρώντας το κομματάκι κόντρα πλακέ και τις δύο βίδες που το συγκρατούν.

Το μόνο ελάττωμα που βρίσκω στο σύστημα σαν κατοικία των μελισσών και μπορεί να διορθωθεί εύκολα είναι η μόνωση το χειμώνα αφού το πλαστικό έχει μεν καλύτερη μόνωση από το ξύλο αλλά είναι πολύ λεπτότερο. Έτσι όπως θα δούμε στις φωτογραφίες που τράβηξα χθες από το μελισσόκηπο μου το βοηθάω κατά τη διάρκεια του βαρύ χειμώνα με ένα μανδύα από πλαστικό διαφανές συσκευασίας ευθράυστων τριπλό που δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου και παράλληλα μονώνει θερμικά και από υγρασία και λόγω των εξογκωμάτων δεν ακουμπά στη κυψέλη αφήνοντας να αναπνέει.
Το ίδιο εξάλλου κάνω και στις ξύλινες λάγκρστοδ που διαθέτω σε νέα και παλιά σμήνη για να έχουν λιγότερες ανάγκες σε τροφές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καθόλου ανάγκες συντήρησης. το δοκίμασα πέρυσι και είδα όντως μεγάλη διαφορά, αφήνω όμως την είσοδο ανοικτή για να αερίζεται καλύτερα.

Μετά από τρία χρόνια χρήσης μπορώ να δώσω μερικά συμπεράσματα
Τα μειονεκτήματα από άποψη εργασίας μελισσοκομικής είναι:

1.τα όρθια πλαίσια αφήνουν κενό με την οροφή και κτίζουν χτένια κηρήθρας πάνω από αυτά οπότε κολλάνε και θέλουν καθάρισμα.Αυτό όμως αν αμελήσει κανείς να δώσει νέο χώρο στο μελίσσι κινδυνεύοντας να σμηνουργήσει.

2. τα πλαίσια λόγω του ότι δεν κρέμονται αλλά ακουμπάνε στη βάση θέλουν στερέωση μεταξύ τους για να κάθονται όπως πρέπει παράλληλα αυτό το πετυχαίνω με ένα ταβλάκι που έχει το πάχος του εξογκώματος του πλαισίου και κολλώ στη βάση.

3.σαν κυψέλη εννιάρα ή πολύ περισσότερο σαν δεκαοχτάρα απαιτεί απόλυτα επίπεδη τοποθέτηση. Η βάση που καταφέρνω να έχω με τοποθέτηση ενός τελάρου πλαστικού φρούτων-για 9άρα- ή δύο μαζί δεμένα με σύρμα -για 18άρα- λύνει το πρόβλημα δίνοντας σωστό υψος εργασιών και απόσταση απο το έδαφος για χόρτα και υγρασία.

Εξάλλου σε περίπτωση δημιουργίας βάσης πάγκου βάζω τελάρα που ακουμπάνε και γεφυρώνουν την απόσταση τους παραθυρόφυλλα ξύλινα που αποσύρουν τα ξενοδοχεία όταν βάζουν αλουμινένια κουφώματα και τα οποία λειτουργούν βοηθητικά σε πολλά επίπεδα αφού φέρνουν σε ύψος σωστό εργασίας τις κυψέλες χρησιμεύοντας και για πάγκος εργασίας ακουμπώντας εργαλεία καπάκια και λοιπά

Το συστήνω ανεπιφύλακτα.


ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΥΨΕΛΙΔΙΟΥ ΤΟΠ ΜΠΑΡ

υλικά που απαιτούνται
-2 κομμάτια κοντρα πλακε 30x40 κατά προτίμηση θαλάσσης
ένα για βάση κι ένα για οροφή
ένα τελάρο που θα του αφαιρεθεί το διχτυωτό για τα μπουκάλια
-2 κομμάτια κόντρα πλακέ 35x5 που θα βιδωθούν στο εσωτερικό των μεγάλων πλευρών σαν οδηγοί για να ακουμπάνε πάνω τους τα ξυλάκια κηρηθροφορείς
-βίδες ξυψοσανίδας -μετάλλου ξύλου- γαλβανιζέ σταυροκατσάβιδου
σύρμα γαλβανιζέ διατομή ενός χιλιοστού τουλάχιστον
-9 ξυλάκια 3x2x28 με δισκιά στο κέντρο για να περνάει η λουρίδα άκτιστης κηρήθρας
2 κομμάτια κοντρα πλακέ 20x10 για να κλειστούν τα ανοίγματα των χειρολαβών .
Τα εργαλεία που απαιτούνται

Ο χώρος εργασίας αρκεί ένα σκαλοπάτι και όλα τα εργαλεία μαζεμένα...

το εργαστήριο σε δράση....

πριόνι χειρός με βάση κοπής κορνιζών


τρυπανάκι χειρός με μύτη για ξύλο λίγο μικρότερη από τη βίδα
πριονάκι για κοπή θάμνων για την αφαίρεση του σκληρού δικτυωτού πλαστικού για τα μπουκάλια του καφασιού

ενα κατσαβίδι σταυρό

ένα κοπίδι
ένα μέτρο κι ένα μολύβι.
μια τανάλια για το κόψιμο του γαλβανιζέ σύρματος
ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα διαμόρφωσης του ελάσματος

ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα σημαδέματος για τις χειρολαβές
ένα ταβλάκι για να γίνει η μήτρα σημαδέματος για τις τρύπες του ελάσματος σύνδεσης οροφής σώματος και βάσης σώματος κοινός τρόπος κοινό έλασμα.

μπορούμε να το ταιριάξουμε με ξύλινες επαγγελματικές κυψέλες εμπορίου
ή να το κάνουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα με πλαίσιατα ανοίγματα χειρολαβές λειτουργούν σαν δίοδοι επικοινωνίας εσωτερικά στη κυψέλη ενώ η βάση έχει ανοίγματα που αφήνουν από όλες τις πλευρές τις μέλισσες να φεύγουν και να έρχονται
καθώς και να αερίζεται άριστα η κυψέλη ειδικά το καλοκαίρι αν βάλουμε καλαμάκια αποστάτες μεταξύ οροφής-κάτω από το καπάκι- και σώματος είναι το τέλειο σύστημα εξαερισμού.

Έχω τραβήξει φωτογραφίες από το μελισσόκηπο μου χθες με τα πολλά τα κρύα οπότε θα τις ανεβάσω σε συνέχεια να δείτε πως χειρίζομαι ένα μικτό σύστημα από κανονικές ξύλινες λάγκστροδ 10αρες και 5αρες και το σύστημα άμστελ πλήρες μονό, διπλό-9αρα-, τετραπλό-18αρα-
Δεν είναι επαγγελματική η χρήση που τους κάνω αλλά θα μπορούσε να είναι.

Να πούμε τέλος ότι δεν απαιτούν καθόλου συντήρηση εκτός από ένα καλό καθάρισμα με ξύδι για αποστείρωση.

http://idiston.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια