Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε το μεγάλο μυστικό αύξησης της παραγωγής σε φυτά δέντρα λαχανόκηπους κλπ. Πολλοί μικροκαλλιέργητες και αγρότες ψάχνουν το μυστικό στα χημικά όπως ορμόνες αύξησης καρποδεσίας (καρποδέτη) και τα συνθετικά λιπάσματα. Όμως δεν φταίνε οι ίδιοι, αλλά οι γεωπόνοι που δεν έχουν κάνει τον κόπο να πληροφορήσουν σωστά και προσπαθούν να προωθήσουν κάθε φάρμακο που τους επιφέρει μεγαλύτερο κέρδος.
Θα σας πω την εξής παράδειγμα. Έχουμε ένα κτήμα κερασιές. Δίνουμε στα δέντρα την κατάλληλη λίπανση, τη κατάλληλη περίοδο, τα περιποιούμαστε όσο καλύτερα μπορούμε και φτάνει η περίοδος που οι κερασιές μας ντύνονται νυφούλες, κάτασπρες από τα χιλιάδες κάτασπρα Άνθη. Η χαρά είναι απερίγραπτη, και πιστεύουμε ότι η παραγωγή θα είναι τεράστια απο κεράσια. Μόλις περνάνε οι μέρες όμως, τα άνθη μαραίνονται, και οι καρποί που δένει το δέντρο είναι πολύ λίγοι. Ο αγρότης αρχίζει να τρέχει στους γεωπόνους να μάθει τι συμβαίνει, και γιατί τα δέντρα δεν έδεσαν πολλούς καρπούς. Ο γεωπόνος είναι πολύ πιθανό να δώσει κάποιο φάρμακο προκειμένου να αποκομήσει κέρδος και όχι να βοηθήσει πραγματικά τον καλλιεργητή. Τι συμβαίνει όμως με το δέντρο και έριξε όλα τα άνθη χωρίς να δέσει καρπούς;
Ξεχάσαμε τη σημαντικότητα της επικονίασης! Η κερασιά όπως και τα περισσότερα δέντρα εξαρτώνται κατά 100% απο τις μέλισσες. Δηλαδή αν δεν περάσουν "μέλισσες" επάνω στο δέντρο, να "βουίξει" που λέμε δεν θα γίνει σωστή δουλειά! Μιας και το παράδειγμα αναφέρετε στη κερασιά μπορούμε να σας αποκαλύψουμε ότι το δέσιμο καρπών της εξαρτάται κατά 90% από την επικονίαση.
Κερασιά που είχε κοντά της πολλά μελίσσια |
Δηλαδή αν δεν πάνε οι μέλισσες επάνω το δέντρο είναι ανίκανο να βγάλει καρπούς ότι και αν κάνουμε εμείς. Η επικονίαση του δέντρου γίνεται όταν οι μέλισσες μεταφέρουν τη γύρη απο το ένα λουλούδι στο άλλο. Όλα τα δέντρα εκκρίνουν ένα γλυκό χυμό, το γνωστό "νέκταρ" για να ξεγελάσουν τις μέλισσες, να πάνε να το ρουφήξουν, και ως αντάλλαγμα να προσφέρουν την πολύτιμη και σημαντικότατη γονιμοποίηση.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς η μέλισσα κινείται επάνω στα λουλούδια τα φυτά παίρνουν ερεθίσματα, δηλαδή μυνήματα. Τα φυτά δεν έχουν αυτιά ή μάτια για να δούν η να ακούσουν την γίνεται γύρω τους ή αν η άνοιξη είναι καλή φέτος. Οι μέλισσες αποτελούν το καλύτερο μέσο επικοινωνίας. Οταν το δέντρο δέχεται εκατομμύρια επισκέψεις απο μέλισσες καθημερινά, το δέντρο καταλαβαίνει ότι η άνοιξη είναι καλή φέτος! Το δέντρο αισθάνεται: Με επισκέπτονται χιλιάδες μέλισσες καθημερινά, πολλές μέλισσες σημαίνει καλή άνοιξη που έφτιαξε δυνατά μελίσσια, άρα εφόσον είναι καλή η άνοιξη πρέπει να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τους καρπούς μου για να διαιωνήσω το είδος μου. Πολλά κεράσια σημαίνουν πολλά κουκούτσια τα οποία θα μεταφερθούν απο πουλιά όπως κοτσύφια κίσσες κλπ.
Για να δείτε πόσο εξαρτώνται τα φυτά απο τις μέλισσες θα δας δώσω ακριβή νούμερα. Η αμυγδαλιά εξαρτάται κατά 100% απο τις μέλισσες. Δηλαδή χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος που η Αμερική, η μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή αμύγδαλών προσκαλλεί χιλιάδες μελισσοκόμους πληρώνοντας τους ακόμη και 100 ευρώ ανα κυψέλη, προκειμένου να φτάσει η παραγωγή τους στο μέγιστο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μηλιές οι οποίες εξαρτώνται επίσης κατά 100% τα καρπούζια κατά 70% τα ηλιοτρόπια κατά 30-100% τα πορτοκάλια κατά 30% και πάει λέγοντας.
Καθώς περνάνε τα χρόνια οι μέλισσες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα κυρίως με μυκητοκτόνα που πέφτουν κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας, αλλά και τους αγρότες που ραντίζουν ελιές με ανθισμένο χορτάρι απο κάτω. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται οι μέλισσες, και τα δέντρα να μένουν χωρίς επικονίαση, άρα πολύ πεσμένη παραγωγή.
Οι αγρότες τα επόμενα χρόνια θα αναγκάζονται να πληρώνουν τους μελισσοκόμους προκειμένου να φέρουν τις κυψέλες τους κοντά στα κτήματα τους, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό. Δείτε πως έβαλες τις κυψέλες κοντα στις μηλιές προκειμένου να εξασφαλίσει μια καλή παραγωγή...
1 Σχόλια
Καλα αυτα στο εξοτερικο αμα το κανεις αυτο στην ελλαδα δεν θα εχεις μελισσια ο πατερας μου εχει μηλα και πολοι γνωστοι γυρο απο το μελισσοκομιο μου στην καστανια και δεν σκευτομαι ουτε μελισσα να παω γιατι η ζημνια δεν γινεται στην μηλια αλλα στην βρουβα που υπαρχει στα χωραφια και λογο καλιεργιας ειναι στα πολυ φορτε αμα ανοιξει η καστανια πανε σχεδον μονο σε αυτην
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!