Widget Recent Post No.

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για έναρξη μελισσοκομίας: Οι πιο οικονομικές επιλογές χωρίς περιττά έξοδα και σπατάλη χρημάτων. Δείτε αναλυτικά τιμές



Σήμερα θα σας δώσω αναλυτικά τιμές για τον απαραίτητο εξοπλισμό μελισσοκομίας προκειμένου να ξεκινήσετε την ενασχόληση με τη μέλισσα όσο το δυνατόν πιο οικονομικά, χωρίς να σπαταλήσετε χρήματα σε πράγματα που δεν θα σας χρειαστούν ποτέ. Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένου σε όλους τους νέους μελισσοκόμους που θέλουν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη μέλισσα και η κρίση δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για να χαλάσουν άσκοπα χρήματα. Επειδή έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά απάτης εις βάρος μελισσοκόμων θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε όσο πιο καλά μπορούμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε!

Πριν μπω στο ζουμί της σημερινής ανάρτησης, θέλω να δείτε μια κουβέντα που μου είπε ένας αρχάριος μελισσοκόμος χθες στη σελίδα. Τον ρώτησα αν έχει να μου προτείνει κάποιο θέμα στο οποίο θα επιθυμούσε να γίνει ξεχωριστή ανάρτηση. Και η απάντηση που έλαβα ήταν αυτή "Θέλω ένα άρθρο για τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας μελισσοκόμος. Ακούω πάρε αυτό, πάρε εκείνο, και δυστυχώς σήμερα η μελισσοκομία έχει μερικούς επιτήδειους που σε βλέπουν καθαρά σαν πορτοφόλι". Με αφορμή λοιπόν την αγανάκτηση αυτού του νέου μελισσοκόμου θέλω να γράψω κάποια πολύ σημαντικά πράγματα!

Θα ξεκινήσω από τα πολύ βασικά που χρειάζεται κάποιος. Τα τρία βασικά πράγματα που πρέπει να αγοράσουμε είναι το ξέστρο η μάσκα, τα γάντια και το καπνιστήρι. Το ξέστρο είναι για να ξεκολλάμε το καπάκι και τα πλαίσια απο τη πρόπολη, η μάσκα και τα γάντια να μας προστετεύει απο τα τσιμπήματα, και το καπνηστήρι για να "υπνοτίζουμε" τις μέλισσες για μένουν ήρεμες. Επειδή πάνω σε αυτά τα βασικά πραγματάκια γίνονται πολλές απάτες θα σας δείξω φωτογραφίες ποιά να αγοράσετε.

1. Ξέστρο
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετοί τύποι ξέστρου. Εγώ απο τους τύπους που κυκλοφορούν περισσότερο και ποιο πρέπει να αγοράσετε. Στην παρακατω φωτογραφία βλέπουμε τρία ξέστρα. Τα δύο πρώτα που έχω σημειώσει με (Χ) είναι πολύ άβολα, και θα μετανιώσετε πολλές φορές αν τα αγοράσετε. Το πιο βολικό ξέστρο είναι αυτό με το αγγιστράκι, και κυκλοφορεί στα περισσότερα καταστήματα. Εκείνο που έχω σημειώσει μέσα στο κυκλάκι ειναι το άγγιστρο που θα μας βοηθά να τραβάμε έξω τα πλαίσια με μεγάλη ευκολία. Δώστε προσοχή λοιπόν! Το ξέστρο πρέπει να έχει αγγιστράκι. Είναι λίγο πιο ακριβό γύρω στα 7 ευρώ. Ενω το άλλο κάνει 5-6 ευρώ.


2. Γάντια και μάσκα.
Η μάρκα που πρέπει να αγοράσουμε πρέπει να είναι αυτή της φωτογραφίας. Δηλαδή σκληρή μαύρη σίτα μπροστά, και πίσω και γύρω απο τα χέρια λαστιχένια εφαρμογή με ύφασμα για να μη περνάνε μέλισσες. Προσοχή μην σας δώσουν με κορδόνια. Δεν βολεύουν καθόλου. Απο όλες που έχω δοκιμάσει αυτή είναι η πιο βολική και η πιο ανθεκτική. Κοστίζει περίπου 12 ευρώ. Τα γάντια πρέπει να είναι απο δέρμα. Προτιμήστε τα κίτρινα της φωτογραφίας. Κοστίζουν περίπου 10 ευρώ. Τα δύο αυτά προϊόντα τα βρίσκετε εδώ



3. Καπνηστήρι
Το καλύτερο καπνηστήρι είναι αυτό του ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα καπνηστήρια όμως η καλύτερη κατασκευή είναι αυτής της εταιρίας. Αντέχει πολλά χρόνια. Για να καταλάβετε οτι είναι του Παπαγιαννόπουλου αρκεί να δείτε την ένδειξη της μάρκας στο ξύλινο μέρος στο φυσερό. Κάνει περίπου 20 ευρώ και είναι το καλύτερο.


4. Κυψέλες
Οι ξύλινες κυψέλες κοστίζουν περίπου 40 ευρώ η διώροφη κομπλέ μαζί με τα πλαίσια, και περίπου 25 ευρώ η απλή 10άρα χωρίς δεύτερο όροφο. Συνήθως αγοράζουμε διώροφη γιατί τα μελίσσια γίνονται διώροφα μέσα στη χρονιά. Όλα τα μαγαζιά έχουν κυψέλες, προσέχουμε να πάρουμε εκεί που έχει καλές τιμές και καλή ποιότητα ξύλου ταυτόχρονα. Οι ξύλινες κυψέλες το μόνο που χρειάζονται για να μπεί μελίσσι μέσα είναι βάψιμο και πέρασμα κλειδιών, για να ασφαλίζουν στις μεταφορές. Πριν το βάψημο βάζουμε λινέλαιο (λάδι) και αφού στεγνώσει σε δύο μέρες βάζουμε τη λαδομπογιά επάνω. Περνάμε κλειδιά και είναι έτοιμη για χρήση.

Τα παραπάνω συνθέτουν τον βασικό εξοπλισμό ενος μελισσοκόμου προκειμένου να ασκήσει μελισσοκομία και να πάρει τα πρώτα μελισσάκια. Εννοείτε πως στην πορεία χρειάζονται και άλλα πράγματα όπως κηρήθρες για να φτιάξουμε νέα πλαίσια, τροφές για να μεγαλώσουν τα σμήνη, μελιτοεξαγωγέα για να βγεί το μέλι και πράγματα τα οποία θα αναλύσουμε σε επόμενη ανάρτηση. Προς το παρόν μελετήστε τα παραπάνω και ελπίζω να πήρατε τη βοήθεια που προσπάθησα να σας δώσω!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!