Όταν κάποιος θέλει να πάρει πολλά μελίσσια και να μπει κατευθείαν στα βαθεία της μελισσοκομίας, είναι σίγουρο πως είναι ακατάλληλος για τη μελισσοκομία, εφόσον βιάζεται και έχει σκοπό να αποκομίσει μόνο κέρδος απο αυτό, και όχι επειδή το αγαπάει. Η μελισσοκομία δεν είναι το επάγγελμα που βρίσκει κάποιος όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο. Για παράδειγμα ένας άνεργος που δεν έχει καμία άλλη επιλογή. Είναι μια ενασχόληση που αναδύεται μέσα από τη ψυχή του ανθρώπου, και για να πετύχει κάποιος πρέπει να έχει αληθινή αγάπη! Αυτή την αγάπη μπορεί να την έχει κάποιος και να μη τη γνωρίζει, μιας και πολλοί άνθρωποι πίστευαν αρχικά ότι δεν θα τους αρέσει, και στην συνέχεια τρελάθηκαν απο τον μαγικό κόσμο των μελισσών.
Σε γενικές γραμμές πάντως ένας άνθρωπος που λατρεύει τη φύση το περιβάλλον - τα ζώα είναι πολύ πιθανό η αγάπη του να προεκτείνεται και στις μέλισσες. Αυτό δεν το λέω έτσι. Απο μικρό παιδί λάτρευα τα ζώα τη φύση, και όπως όλα έδειξαν το ίδιο συνέβη και με τις μέλισσες. Η σημερινή ανάρτηση όμως δεν γίνετε για να μας πει αν είμαστε κατάλληλοι ή όχι. Αλλά πως μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκίνημα με λίγα έξοδα και χαμηλό ρίσκο. Δηλαδή να μη κινδυνέψουμε να χάσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Επίσης πόσα μελίσσια πρέπει να πάρουμε και ποιά περίοδο.
Ας ξεκινήσουμε με τον αριθμό μελισσιών που πρέπει να ξεκινήσει ο νέος μελισσοκόμος. Έχω δεί αρκετούς που πιστεύουν ότι όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα και ποιο άμεσο κέρδος. Λέγοντας "περισσότερα" εννοούμε όταν κάποιος θέλει να ξεκινήσει με 10-15 μελίσσια η παραπάνω. ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Ό νέος μελισσοκόμος που θα πρωτοπάρει μελίσσια δεν έχει ακόμα τις γνώσεις να τα διαχειριστεί σωστά. Ακόμη και αν έχει διαβάσει κάθε ανάρτηση που έχει δημοσιευτεί στο internet, κάθε πιθανό βιβλίο που κυκλοφορεί, δεν έχει τις γνώσεις να γνωρίζει τις βιολογικές ανάγκες του μελισσιού, τους χειρισμούς της κάθε περιόδου, τις ασθένειες κλπ. Ο νέος μελισσοκόμος λοιπόν συνίσταται να ξεκινήσει με 2 μελίσσια, έτσι ώστε να μαθαίνει απο αυτά μέσα στο χρόνο, και να υπάρχουν περιθώρια για λάθη που δεν θα κοστίσουν μια περιουσία.
Διατηρώντας τη σελίδα και επικοινωνώντας με δεκάδες μελισσοκόμους καθημερινά έχω δεί να συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα. Ανθρώπους που μέσα στην απόγνωση τους έχασαν ζωικό κεφάλαιο και επενδύσεις χιλιάδων ευρώ. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι μελισσοκόμοι τα παράτησαν και δεν ξανα ασχολήθηκαν. Ο λόγος που τα λέω αυτά δεν είναι για να σας απογοητεύσω. Αλλά να σας βοηθήσω να κάνετε μια σωστή αρχή! Με σωστά βήματα, και προπάντων υπομονή!
Το επόμενο ερώτημα είναι που μπορούμε να βρούμε μελίσσια σε καλές τιμές. Στην μελισσοκομία υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες αλλά και περισταδιακοί μελισσοκόμοι που πουλάνε μελίσσια. Δυστυχώς έχω ακούσει να γίνονται πολλά απο τους "περιστασιακούς" αλλά και τις αγγελίες που μπαίνουν ως ευκαιρία, πχ λόγω απουσίας στο εξωτερικό, λόγω διακοπής άσκησης επαγγέλματος κλπ. Το πιο σίγουρο οτι θα εξασφαλήσουμε καλά υγιή μελίσσια είναι να πάρουμε απο κάποιον επαγγελματία μελισσοκόμο. Για παράδειγμα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος μελισσοκόμος Πέτρος Ηλιάδης είναι πολύ γνωστός για την εξαιρετική δουλειά που κάνει και τα μελίσσια που δίνει σε δεκάδες νέους μελισσοκόμους κάθε χρόνο. Δεν ξέρω αν έχει διαθέσιμα μελίσσια λόγω μεγάλου φόρτου, αλλά το email του είναι petros.iliadis@gmail.com. Βρίσκεται στην Αθήνα. Για να βρείτε και άλλους επαγγελματίες μελισσοκόμος μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο με τις αγγελίες: http://orinimelissa.blogspot.gr/search/Αγγελίες
Η καλύτερη εποχή για να ξεκινήσετε μελισσοκομία είναι την Άνοιξη. Τότε μάλιστα έχουν να σας δώσουν και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Η άνοιξη είναι η εποχή που αναπαράγονται τα σμήνη και μπορούμε να βρούμε καλές τιμές. Το Καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι επίσης καλές εποχές για να ξεκινήσουμε, μιας και τα μελίσσια δεν έχουν φόρτο εργασίας ούτε χρειάζονται πολλούς χειρισμούς. Το μόνο πράγμα είναι να βρούμε να αγοράσουμε εκείνη τη περίοδο.
Τέλος θέλω να τονίσω ότι όσοι βρίσκετε στο ξεκίνημα σας πρέπει να διαβάσετε ασταμάτητα, πριν πάρετε τα μελίσσια. Το blog μας είναι πολύ ενημερωμένο με χιλιάδες αναρτήσεις απο επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους που μπορείτε να διαβάσετε! Επιστρέψτε στην Αρχική Σελίδα
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!