Η εποχή που μπορούμε να τεστάρουμε τη κακή βασίλισσα είναι η Άνοιξη τότε που τα μελίσσια φτάνουν στο απόγειο της ανάπτυξης τους. Μια καλή βασίλισσα πρέπει να γεννά πάνω απο 1000 αυγά κάθε μέρα και το μελίσσι να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Μάλιστα μια καλή βασίλισσα την ξεχωρίζουμε απο το πόσο γρήγορα παίρνει πάτωμα το μελίσσι. Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα! Μια καλή βασίλισσα έχει μακριά κοιλιά. Ξέρετε όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιά τόσο πιο πολλά αυγά μπορεί αν γεννήσει, ενώ αν είναι μακροκαμμωμένη η ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο αργή.
Συνήθως ένας μελισσοκόμος κατα την αρχή της Άνοιξης εφαρμόζει ισοδυναμίες δηλαδή δίνει γόνο η πλυθησμό απο τα δυνατά μελίσσια στα αδύνατα. Βάση αυτού του χειρισμού μπορεί να εξαπατηθούμε κρύβοντας το πρόβλημα ενός πραγματικά αδύνατου μελίσσιού. Δηλαδή σκεφτείτε μια βασίλισσα που δεν έχει δύναμη να γεννήσει πολλά αυγά, τις δίνουμε γόνο αυξάνεται ο πλυθησμός και καθυστερούμε να εντοπίσουμε το πρόβλημα της. Πάντως σε γενικές γραμμές οι ισοδυναμίες μπορεί να κρύβουν καμιά φορά τις κακές βασίλισσες αλλά αναδεικνύουν και τις δυνάμεις μερικών αδύνατων μελισσιών - που λόγω διαφόρων παραγόντων έφτασαν σε αυτή τη κατάσταση.
Για παράδειγμα έχουμε ένα καλό 6άρι μελίσσι το χειμώνα και καθώς έρχεται η Άνοιξη παθαίνει μια δηλητηρίαση στην αμυγδαλιά και μειώνεται δραματικά ο πλυθησμός. Η βασίλισσα σοκάρεται απο την απώλεια σταματάει τη γέννα της και το μελίσσι μένει έπειτα απο ημέρες μικροκαμμωμένο. Άλλο παράδειγμα είναι η νοζεμίαση. Έχουμε ένα μελίσσι με καλή βασίλισσα και λόγω προσβολής απο την ασθένεια δεν μπορεί να πάρει μπρός σε ανάπτυξη.
Και στα δύο παραπάνω παραδείγματα λοιπόν αν έχουμε μια καλή παραγωγική βασίλισσα και εφαρμόσουμε ισοδυναμία θα δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στο μελίσσι. Σαν μελισσοκόμος έχω δεί πολλά μικρά μελισσάκια 1-2 πλαίσια νωρίς την Άνοιξη τα οποία έπειτα απο μικρή βοήθεια πήραν τρελούς ρυθμούς και αναδείχθηκε η δυναμή τους.
Για να μην λέω πολλά και σας κουράζω θα σας πω το "ζουμί" της σημερινής ανάρτησης. Αν έχουμε ένα μελίσσι το οποίο δεν αναπτύσσεται την Άνοιξη πχ Απρίλιο, και ο γόνος έχει την χαρακτηριστική διάσπαρτη μορφή, τότε πρέπει να κάνουμε αντικατάσταση της βασίλισσας. Το πως δημιουργήθηκε μια κακή βασίλισσα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες, ακόμη και απο γηρατιά γι αυτό ο μελισσοκόμος πρέπει να δρά άμεσα!
Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε ένα μελίσσι με διάσπαρτο γόνο που η βασίλισσα δεν είναι καλή. Ο χειρισμός λοιπόν είναι ο εξής. Σκοτώνουμε τη βασίλισσα και δίνουμε γόνο απο το καλύτερο μελίσσι μας για να γίνει αντικατάσταση. Αν έχουμε έτοιμα μπολιασμένα βασιλικά κελιά ακόμα καλύτερα. Πάντως σε καμία περίπτωση μην αφήνετε τέτοιες βασίλισσες στο μελισσοκομείο σας. Κάθε χρόνο θα προσπαθείτε να βελτιώνετε το αίμα των μελισσιών σας, για να μη σμηνουργούν να αναπτύσσονται γρήγορα και να βγάζουν πολύ μέλι...
Πλαίσιο γόνου απο μια κακή βασίλισσα |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!