Widget Recent Post No.

Αντιστροφή πατωμάτων: Για ραγδαία ανάπτυξη και αύξηση της ωοτοκίας της βασίλισσας!



Άλλο ένα θέμα σήμερα για ψαγμένους μελισσοκόμους! Θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την ωοτοκία της βασίλισσας, και να έχετε δυνατά παραγωγικά μελίσσια; Τότε σίγουρα πρέπει να εφαρμόσετε αυτό τον απόλυτο χειρισμό! Για να κάνετε τα μελίσσια να αξιοποιήσουν όλη τους την δύναμη!

Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε για την τοποθέτηση των πατωμάτων δηλαδή την διαδικασία κατά την οποία δίνουμε χώρο στο μελίσσι και στην βασίλισσα για να γεννήσει, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο και τη σμηνουργία.

Μέτα την τοποθέτηση του πατώματος έχουμε άμεση ανάπτυξη και η βασίλισσα γεννάει πάνω και κάτω ταυτόχρονα. Μόλις περάσει όμως ένα διάστημα η βασίλισσα αφήνει σιγά σιγά την γονοφωλιά και γεννάει εξ ολοκλήρου στον δεύτερο όροφο. Αυτό συνδέεται κυρίως με την θερμοκρασία μιας και επάνω χτυπά ο ήλιος το καπάκι. Επίσης η θερμοκρασία έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει προς τα πάνω όποτε η βασίλισσα βρίσκει τις ιδανικές συνθήκες στον δεύτερο όροφο.

Ταυτόχρονα οι μέλισσες όντας εργατικές μαζεύουν ακατάπαυστα γύρες τις οποίες αποθηκεύουν στην γονοφωλιά. Οι συλλέκτριες αφού γυρίσουν από την συλλογή, είναι βιαστικές να βγουν ξανά έξω και τοποθετούν την γύρη στο πρώτο πλαίσιο που θα βρουν, δηλαδή στην γονοφωλιά που είναι κοντά στην είσοδο. Φέρνουν μεγάλες ποσότητες. Τα πλαίσια γεμίζουν γρήγορα και η βασίλισσα να δεν έχει χώρο να γεννήσει πουθενά κάτω.

Το αποτέλεσμα είναι η κυψέλη μας να είναι ανεκμετάλλευτη κατά ένα μέρος με την βασίλισσα να γεννά μόνο στο επάνω μέρος. Πως μπορούμε όμως να εξαλλείψουμε αυτό το φαινόμενο; Πως μπορούμε να δώσουμε και πάλι χώρο στη βασίλισσα  να γεννάει πάνω κάτω; Πως θα ξεμπλοκάρουμε τις κερήθρες απο όλες αυτές τις γύρες;

Μα φυσικά αντιστρέφοντας τα πατώματα! Δηλαδή τοποθετούμε την γονοφωλιά πάνω, και τον όροφο κάτω. Πλήρης αναδιάταξη πατωμάτων. Βασική προϋπόθεση αυτού του χειρισμού είναι να έχουμε κυψέλες με αφαιρούμενο - αποσπόμενο πάτο.

Αφού λοιπόν κάνουμε την αναστροφή θα δώσουμε την δυνατότητα στο μελίσσι να εκμεταλλευτεί όλο το χώρο, και θα αποτρέψουμε τυχών σμηνουργίες λόγω έλλειψης χώρου. Οι μέλισσες θα καταναλώσουν γρήγορα την αποθηκευμένη γύρη - λόγω αύξησης του γόνου - και η κυψέλη μας θα γίνει και πάλι παραγωγική!
Διαβάστε επίσης:Πότε και πως βάζουμε πατώματα στα μελίσσια;

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Καλημέρα από Κρήτη

    Κάθε πόσες ημέρες πρέπει να γίνεται η αντιστροφή πατωμάτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε πόσες ημέρες γίνεται η αντιστροφή πατωμάτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!