Πως μπορούμε να εντοπίσουμε τη μάνα μέσα στο μελίσσι χωρίς να κουραστούμε πολύ ώρα; Ο εντοπισμός της μεγαλειοτάτης μέσα σε τόσες χιλιάδες μέλισσες είναι πολλές φορές μια επίπονη εργασία ακόμη και για έναν έμπειρο μελισσοκόμο. Μην νομίζετε ότι τα χρόνια εμπειρίας διευκολύνουν όλες τις περιπτώσεις, διότι αν η μάνα είναι μικρόσωμη ίδιο χρώμα με τις μέλισσες σκούρα, και άβαφτη και πολύ ζωηρή επάνω στα πλαίσια δύσκολα βρίσκεται.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα πολύ έμπειρο και φίλο μελισσοκόμο που κόβαμε παρέα παραφυάδες και μια μέρα σε ένα μελίσσι δεν μπορούσε να βρει την μάνα με τίποτα. Παίρναμε λοιπόν τους γόνους και τους κοιτούσαμε διεξοδικά μπας και εντοπίσουμε την βασίλισσα, αλλά ήταν μάταιο. Έτσι μετά απο 20 λεπτά παρατήσαμε αυτό το μελίσσι, για να ρθούμε αργότερα και να το ξανα κοιτάξουμε. Μόλις γυρήσαμε βρήκαμε τη μάνα πολύ γρήγορα, και ήταν μαύρη, μικρόσωμη και πολύ γρήγορη πάνω στο πλαίσιο. Συνεπώς στον εντοπισμό της βασίλισσας μπορεί να δυσκολευτούμε αρκετές φορές πόσο μάλλον αν βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της μελισσοκομικής μας ενασχόλησης.
Καταρχην γνωρίζουμε ότι υπάρχει βασίλισσα μέσα στο μελίσσι όταν είναι ήρεμο, δεν βουίζει συνεχόμενα όταν το καπνίζουμε, χτίζει νέες κηρήθρες, και φυσικά όταν δούμε αυγά ημέρας μέσα στη κυψέλη. Η βασίλισσα βρίσκεται συνήθως εκεί που βρίσκονται τα πλαίσια του γόνου, και πιο συγκεκριμένα εκεί που υπάρχουν πολλά αυγά ημέρας ή εκκολαπτόμενος γόνος. Ξέρω οτι αυτά σας ακούγονται πολύ θεωρητικά, και ότι απο τη σημερινή ανάρτηση περιμένετε να σας πω κάτι πιο πρακτικό, κάτι πιο εύκολο. Έτσι και θα γίνει λοιπόν. Θα σας πω πως βρίσκω τη βασίλισσα χωρίς να ταλαιπορούνται ούτε τα μελίσσια ούτε ο μελισσοκόμος.
Καταρχήν ο κύριος λόγος που ψάχνουμε να βρούμε τη βασίλισσα στο μελίσσι, δεν είναι για να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει, εφόσον αυτό μπορούν να μας το πούν τα ίδια τα μελίσσια με τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα ένα ορφανό μελίσσι όταν το καπνίζουμε οι μέλισσες γυρίζουν τον ποπό τους και κάνουν ένα έντονο βουητό το οποίο είναι δυνατό και συνεχόμενο. Το μελίσσι που έχει βασίλισσα έχει αυγά ημέρας! Τη βασίλισσα ψάχνουμε να τη βρούμε, κυρίως όταν κόβουμε παραφυάδες. Οι νέοι μελισσοκόμοι είναι φυσικό να ψάχνουν να τη βρούν και για δικούς τους λόγους οπότε σήμερα θα σας πούμε μερικά μυστικά.
Όταν αρχίζουμε και επιθεωρούμε τη κυψέλη αρχίζουμε να ψάχνουμε τη βασίλισσα στα πλαίσια του γόνου. Το μυστικό είναι εκεί που βλέπουμε αυγά ημέρας ταυτόοχρονα να κοιτάμε και για τη βασίλισσα. Αλλά τι γίνετε εάν δεν την βρίσκουμε; Το μυστικό μας το λένε οι ίδιες οι μέλισσες. Όταν ένα πλαίσιο έχει τη βασίλισσα επάνω, οι μέλισσες είναι πολύ κινητικές, και πολλές φορές προχωράνε γρήγορα πάνω στο πλαίσιο. Φαίνονται αναστατωμένες και δεν είναι ίδια η συμπεριφορά όπως τα άλλα πλαίσια. Συνεπώς αν δούμε τέτοια συμπεριφορά κοιτάμε πολύ προσεκτικά.
Τώρα θα σας πώ ένα παράδειγμα. Επιθεωρούμε ένα 10άρι μελίσσι και καθώς κοιτάμε το μελίσσι αφαιρούμε έναν γόνο εξω απο τη κυψέλη και τον αφήνουμε, έτσι ώστε όταν βρούμε τη βασίλισσα να μπορούμε να δώσουμε αυτό τον γόνο σε ένα άλλο μελίσσι. Αν η βασίλισσα βρίσκεται πάνω σε αυτό το πλαίσιο που βγάλαμε έξω, το υπόλοιπο μελίσσι μέσα σε 10 λεπτά θα καταλάβει ότι δεν έχει βασίλισσα και η συμπεριφορά των μελισσών θα γίνει πολύ διαφορετική, αναστατωμένη, με ένα ήπιο βούισμα. Ο προσεκτικός μελισσοκόμος παρατηρεί αυτή τη διαφορά και γνωρίζει ότι μάταια έψαχνε 10 λεπτά τη βασίλισσα μέσα στη κυψέλη. Ξέρετε πολλές φορές απο απροσεξία κούραση μπορεί να σας συμβεί.
Όταν ψάχνετε τη βασίλισσα και συναντίσετε πλαίσιο γεμάτο αυγά ημέρας τότε έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρίσκετε εκεί. Τα αυγά ημέρας είναι όρθια και φαίνονται αμα πάρουμε τη κηρήθρα και την γυρήσουμε να χτυπήσουν οι ηλιαχτίδες μέσα στα κελιά της κηρήθρας. Αλλιώς δεν φαίνονται εύκολα ειδικά αν έχουμε προβλήματα με τα μάτια, μυωπία κλπ.
Πολλές φορές τυχαίνει η βασίλισσα να κρύβεται στις γωνίες τις κηρήθρας. Παρατηρούμε ολόκληρο το πλαίσιο ακόμη και τη τελευταία χαραμάδα. Σπάνια συναντάμε βασίλισσα σε πλαίσιο με μέλι η γύρη. Η βασίλισσα ειδικά την Άνοιξη είναι πάρα πολύ απασχολημένη και είναι επικεντρωμένη στο να ανακαλύπτει νέο χώρο που απελευθερώνεται για να το γεννήσει.
Γενικά όταν βλέπουμε πλαίσιο με γόνο το οποίο αρχίζει να εκκολάπτεται, και βλέπουμε τους χαρακτηριστικούς ομόκεντρους κύκλους να απελευθερώνονται βρίσκουμε και τη βασίλισσα η οποία τους μυρίζει μάλιστα. Ξέρετε όταν εκκολάπτονται οι μέλισσες εκκρίνεται μια φερομόνη που τρελαίνεται η βασίλισσα και έρχεται αμέσως να τη γεννήσει. Συνεπώς αποτελεί μια πολύ καλή "παγίδα" για να την εντοπίσουμε γρήγορα...
Οι μέλισσες εκκολάπτονται κυκλικά διότι με αυτή την διάταξη τα γεννά και η βασίλισσα. Μόλις απαλευθερώνεται χώρος η βασίλισσα σπεύδει να το ξανά γεννήσει |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!