Παρατηρώ ότι γίνεται προσπάθεια για λεηλασία: Όποιο μελίσσι ανοίγω γίνεται επίθεση. Πως κόβω παραφυάδες, και τι χειρισμούς κάνω; Όταν τα μελίσσια παρουσιάζουν τάση για λεηλασία σημαίνει οτι δεν βρίσκουν καθόλου τροφή έξω. Οι εργάτριες στην απόγνωση τους για εύρεση τροφής στρέφονται στα άλλα μελίσσια γύρω τους πράγμα που μπορεί να είναι μοιραίο για τη μελισσοκομική μας επιχείρηση εφόσον μπορούν να χαθούν ολόκληρα μελίσσια. Τα κυριότερα λάθη γίνονται κυρίως απο τους νέους μελισσοκόμους, οι οποίοι κάνουν παρατεταμένες επιθεωρήσεις - εκτεθειμένα μέλια - τροφοδοσίες μέρα μεσημέρι πασαλείβοντας έξω απο την είσοδο, τρύγος μελιού την πιο ακατάλληλη περίοδο, κόψιμο παραφυάδων χωρίς μεταφορές κλπ. Αυτά είναι μερικά απο τα πιο αντιπροσωπευτικά λάθη που γίνονται. Πως αντιμετωπίζονται;
Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τάση για λεηλασία είναι απο ένστικτο. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη τάση υπάρχει τόσο πιο ισχυρά γονίδια φέρει η βασίλισσα. Αλλά εμφανίζεται μόνο όταν τα μελίσσια δεν δουλεύουν. Μελίσσια που παρουσιάζουν έντονη επιθετικότητα είναι τα διόροφα - τριόροφα και γενικότερα τα δυνατά μελίσσια, τα οποία έχουν καταφέρει να αναπτύξουν μεγάλους πλυθησμούς, πολλές συλλέκτριες. Επιτίθονται κυρίως σε μικρά μελίσσια που αδυνατούν να υπερασπιστούν την κυψέλη τους, η ακόμη και μεγαλύτερα ή ίδιας δυναμικότητας, το οποίο φυσικά μπορεί να γίνει μόνο απο κάποιο σοβαρό λάθος που έκανε ο μελισσοκόμος. Πχ να σταξει μελι μπροστα στην εισοδο μεσα στο μελίσσι.
Για να καταλάβουμε πλήρως πότε εμφανίζεται η λεηλασία θα μιλήσω για τα δικά μου μελίσσια με παραδείγματα. Είμαστε στη πορτοκαλιά και προς το τέλος της ανθοφορίας αρχίζουν τα μελίσσια να μην βρίσκουν τροφή. Αρχίζει και "μαραζώνει" ο τόπος. Συνεπώς μόλις έρθει ο Μάιος τα μελίσσια θα βρεθούν σε μια κατάσταση με κενό ανθοφορίας μη έχοντας να δουλέψουν τίποτα. Τότε λοιπόν γίνονται λεηλασίες! Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και το Καλοκαίρι μετά το τελευταίο τρύγο του έλατου. Οι συλλέκτριες απο τη δίψα τους για δουλειά δεν μπορούν να το αντέξουν και αρχίζουν να ψάχνουν κάποιον εύκολο στόχο πχ ένα αδύναμο μελίσσι.
Ο μελισσοκόμος που θέλει να προλάβει τέτοιες καταστάσεις πρέπει είναι πολύ προσεκτικός. Στην επιθεώρηση ποτέ παρατημένα πλαίσια! Φροντίζουμε να ανοίγουμε να κοιτάμε γρήγορα χωρίς να επιτρέπουμε τις λεηλάτριες να κερδίσουν πολύ χρόνο για να γίνει λεηλασία. Ποτέ τρύγος όταν τα μελίσσια έχουν κενό ανθοφορίας. Όταν τρυγάμε οι μέλισσες πρέπει να απασχολούνται για να δουλεύουμε σωστά αποτελεσματικά χωρίς απώλειες τσιμπήματα και άγχος.
Το κυριότερο λάθος που γίνεται με τη λεηλασία, ξέρετε ποιό είναι; Θα σας πω άλλο ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελισσοκομείο με 50 μελίσσια, και σε 5 μελίσσια γίνεται λεηλασία σε προχωρημένο στάδιο. Οι λεηλάτριες μέλισσες έχουν δώσει σήμα και έχουν πέσει κατα χιλιάδες να διαλύσουν τα 5 μικρά μελισσάκια. Ένας άπειρος μελισσοκόμος είναι πιθανό για να σώσει τα 5 μελίσσια να τα μεταφέρει κάπου μακριά για να σταματήσει η λεηλασία. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ!! Όταν γίνεται λεηλασία, και οι λεηλάτριες δεν βρούν την συγκεκριμένη κυψέλη θα μπούν με μεγάλη μανία στις διπλανές, και το φαινομενο θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Στη λεηλασία παίρνουμε χορτάρι και βουλώνουμε την είσοδο έτσι ώστε να μην μπούν οι λεηλάτριες μέλισσες.
Άλλο λάθος που γίνεται είναι να πάρουμε τυχών πλαίσια με μέλι που λεηλατούνται και να τα τοποθετήσουμε σε άλλα διπλανά μελίσσια. Οι λεηλάτριες όμως μυρίζουν το μέλι που γίνεται λεηλασία και μπορεί να μεγαλώσει το πρόβλημα. Δηλαδή να εισβάλλουν στα διπλανά μελίσσια που βάλαμε το μέλι.
Εξίσου συχνό φαινόμενο είναι η κοπή παραφυάδων σε "περίοδο λεηλασίας". Τότε είναι πολύ μικρές οι ελπίδες για να προκόψουν παραφυάδες. Όταν κάνουμε παραφυάδες χωρίς μετακινήσεις πρώτη προυπόθεση είναι τα μελίσσια να δουλεύουν και να μην έχουν το μυαλό τους για λεηλασία. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, δώστε μεγάλη προσοχή! Για να φτιάξουμε παραφυάδες χωρίς μεταφορές κλεινουμε καλά τα πορτάκια, έτσι που να περνά μόνο μια μέλισσα τη φορά, δεν βάζουμε πλαίσια με μέλι και προσπαθούμε να ελέγχουμε το μελισσοκομείο μας καθημερινά μη τυχών προκύψει τίποτα και είναι πλέον αργά για να επέμβουμε.
Να ξέρετε πάντως ότι όταν γίνεται λεηλασία οι μέλισσες είναι νευρικές λες και τις κυνηγάει κάποιος, και προσπαθούν να μπούν απο εισόδους παράθυρα όπου υπάρχει κενό.
Δείτε και ένα βίντεο...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!