Πως μπορώ να αυξήσω την παραγωγή μελιού στα μελίσσια; Πως γίνεται τα μελίσσια του διπλανού να δουλεύουν και να γεμίζουν μέλι και τα δικά μου τίποτα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουν αρκετοί μελισσοκόμοι. Σήμερα όπως βλέπετε έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα να αναπτύξουμε. Αλλά πρώτα θέλω να σας ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου το εξής; Μήπως είναι λάθος που κοιτάμε τη δουλειά του διπλανού και όχι τη δική μας; Η μήπως βλέποντας τη πρόοδο του διπλανού μας μπορούμε να μάθουμε από την παραγωγικότητα των μελισσιών του και να πάμε ένα επίπεδο πιο πάνω; Σίγουρα πρέπει να κοιτάμε τη δουλειά του διπλανού μας, όχι από ζήλια αλλά από αγάπη για την μέλισσα και να προσπαθούμε να μαθαίνουμε συνέχεια έτσι ώστε να ανεβαίνουμε σκαλοπάτια.
Άρχικα ας εξηγήσουμε γιατί μερικά μελίσσια συλλέγουν περρισσότερο μέλι. Ο πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι ο πλυθησμός. Μελίσσια που κόψαμε παραφυάδες στο παρελθόν δεν μπορούν να είναι παραγωγικά όπως αυτά που δεν κόψαμε. Γενικά όταν ένα μελίσσι έχει πολλές συλλέκτριες πχ είναι τριόροφο έχει μεγάλη προβάδισμα στη συλλογή μελιού. Δηλαδή ο μελισσοκόμος με τα τριόροφα μπορεί να πάρει ένα πάτωμα μέλι και εσείς πολύ λίγο έως καθόλου. Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι δίνουν βάρος στην αύξηση των μελισσιών τους αποδυναμώνουν τα "δυνατά" μελίσσια οπότε αυτό έχει ως αντίκτυπο την μικρότερη παραγωγή μελιού.
Έχει αναρωτηθεί κανένας γιατί μερικά μελίσσια παράγουν τόσο πολύ μέλι; Πχ πήραμε 10 κιλά απο 40 μελίσσια και ένα έβγαλε 30 κιλά. Πως εξηγείτε τόση διαφορά; Πως γίνεται ένα μελίσσι να βγάζει τόσο μέλι όταν τα άλλα πήγαν τόσο μέτρια και είχαν τον ίδιο πληθυσμό; Η πρώτη εξήγηση που δίνεται απο τους παλιούς μελισσοκόμους είναι τα γονίδια δηλαδή ή ράτσα του μελισσιού. Υπάρχουν μερικές φυλές που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη τάση στη συλλογή μελιού. Επικεντρώνονται στη παραγωγή τους, συλλέγουν με πιο συντονισμένες κινήσεις και πέρνουν μέλι απο μελιτογόνα έντομα που άλλες μέλισσες δεν πλησιάζουν κάν. Φυσικά και μπορεί να συμβεί αυτό. Συγκεκριμένα οι πιο παραγωγικές φυλές θεωρούνται οι ντόπιες, πχ μακεδονικής φυλής.
Η δεύτερη εξήγηση που δίνεται δυστυχώς δεν θα ακουστεί ωραία. Ξέρουμε ότι η μέλισσα είναι το πιο εργατικό πλάσμα του πλανήτη. Ωστόσο ο θεός που τη δημιούργησε την προίκισε και με το ένστικτο της ληστείας. Της λεηλασίας μικρών και αδύνατων μελισσιών. Μην ξεχνάμε ότι στη φύση επιβιώνει πάντα ο δυνατότερος, έτσι λοιπόν και στον κόσμο των μελισσών. Πολλά μελίσσια αντί το ένστικτο της συλλογής μελιού έχουν αυξημένη την τάση για λεηλασία. Τάση καταστροφής και κλοπής μελιού από άλλα μελίσσια. Ένα μελίσσι με τάση λεηλασίας είναι φυσικό να συλλέγει πολύ μέλι. Αλλα δεν επρόκειτο απο την φύση. Έχει χυθεί αίμα απο άλλα μελίσσια για να το πάρουν!
Μιλώντας με ένα παλιό μελισσοκόμο μου είχε πει ότι όταν βλέπεις πολύ μέλι σε μερικά μελίσσια σκέψου το ενδεχόμενο να προέρχεται από λεηλασίες. Αυτή την εκδοχή σας την λέω γιατί είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Και επειδή έχω δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις σκέφτηκα να την αναφέρω να την γνωρίζετε και εσείς.
Μια χρονιά όταν πήγα τα μελίσσια στον έλατο, ρωτούσα τους γύρω μελισσοκόμους πως πήγαν απο μέλι. Πήρα απο όλους την ίδια απάντηση: ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ. Ήμουν καχύποπτος στην αρχή αλλά μόλις είδα να φορτώνουν τα μελίσσια τους εν μέσω μελιτοφορίας τότε πίστεψα ότι η χρονιά γι αυτούς ήταν σχεδόν καταστροφική. Στην αντίπερα όχθη τα δικά μου μελίσσια σύλλεγαν μέλι σαν τρελά, και μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ παραγωγική χρονιά. Μάλιστα ο έλατος έδινε μεχρι τον Ιούλιο, και στο τέλος λόγω ζέστης εμφανίστηκε και η "βανίλια" που όμως δεν έχει καμία σχέση με βανίλια. Ευτυχώς πρόλαβα και τρύγησα και εβγαλα το μέλι της χρονιάς μου. Λέγοντας αυτή την εμπειρία θέλω να σας πω ότι αν αγαπάς τα μελισσάκια σου, τους δείχνεις την περιποίηση που χρειάζονται ο θεός στο τέλος σε ανταμοίβει. Ακόμη και σε μια δύσκολη χρονιά!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!