Πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να αγοράσουν πλαστικές ή ξύλινες κυψέλες. Τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομία στην Ελλάδα έχει προχωρήσει πολλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στην μεγάλη μελισσοκομική εταιρία ANEL η οποία μελετώντας τις ανάγκες των μελισσοκόμων έβγαλε στην αγορά κυψέλες νέας τεχνολογίας! Φτιαγμένες από πλαστικό με ενισχυμένη εσωτερική μόνωση για να ζεσταίνονται τα σμήνη και να αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια στο μελισσοκομείο μου έχω κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα με πλαστικές κυψέλες της ANEL και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Σήμερα θέλω να επισημάνω τις σημαντικότερες διαφορές που με οδήγησαν στην επιλογή τους. Γιατί ο μελισσοκόμος πρέπει να επιλέξει πλαστικές κυψέλες και όχι ξύλινες;
Σαν μελισσοκόμος ξεκίνησα με ξύλινες κυψέλες. Ξέρω από πρώτο χέρι την πίκρα του βαψίματος, όλο τον κόπο της συντήρησης του ξύλου και την διαδικασία που χρειάζεται μέχρι να μπει το μελίσσι μέσα. Νομίζω πως είναι μια πολύ επίπονη εργασία ειδικά για έναν νέο μελισσοκόμο που δεν έχει μεγάλους χώρους και την ευελιξία ενός επαγγελματία. Αγοράζοντας πλαστικές κυψέλες δεν χρειάζεται ούτε ένα λεπτό συντήρησης! Απο την παραγωγή στην κατανάλωση, έτοιμες απο το πρώτο κιόλας λετό κατασκευής τους για εγκατάσταση σμήνους. Δεν ξέρω αν μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τι σημαίνει αυτό, δηλαδή να βάλετε κατευθείαν μελίσσια όταν τις αγοράσετε.
Έχω κλείσει ήδη 4 χρόνια με τις πλαστικές κυψέλες της anel και παρατηρώ οτι η αντοχή τους είναι ασύγκριτη. Οι ξύλινες κυψέλες που αγόρασα πριν λίγα χρόνια έχουν ήδη αρχίσει να σαπίζουν και αυτό οφείλετε τόσο στην ποιότητα του ξύλου όσο και τις εργασίες συντήρησης του μελισσοκόμου. Αν δεν γίνουν σωστά το ξύλο σαπίζει γρήγορα. Αντιθέτως αν το φροντίσουμε σωστά τότε μπορεί να αντέξει κάποια χρόνια, όχι όμως πάνω από 5 όπου θέλει επανάληψη όλη η διαδικασία διαδικασία συντήρησης που κάναμε τον πρώτο χρόνο. Δηλαδή φτού και απο την αρχή. Τρίψιμο, βάψιμο λινέλαιο στοκάρισμα και όλα τα συναφή. Αξίζει να αναφέρουμε οτι οι "σημερινές" ξύλινες κυψέλες φτιάχνονται με κύριο γνώμονα την χαμηλή τιμή, γι αυτό και έχουν μικρότερη αντοχή. Τα παλιά χρόνια οι ξύλινες κυψέλες άντεχαν ακόμη και 20 χρόνια, αλλά όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL σύμφωνα με τα χρόνια που τις δουλεύω έχουν πάρα πολλές δεκαετίες ζωής μπροστά τους. Και αυτό δεν το λέω στον αέρα. Αν το πλαστικό δεν ήταν καλό, θα έδειχνε μετα από κάποια χρόνια ένα σημάδι κόπωσης, όμως αυτό δεν έγινε. Η ΑΝΕΛ δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Πρόκειται για ένα κολοσσό πάνω στο κλάδο της μελισσοκομίας η οποία χτίστικε βασισμένη στην ποιότητα. Τόσες δεκαετίες στο επάγγελμα και βλέπουμε ακόμα τους παλιούς πάτους, γυρεοπαγίδες να κυκλοφορούν. Αθάνατα πλαστικά! Και γιατί αντέχουν; Μα φυσικά γιατι έχουν καλή ποιότητα.
Εκτός απο την αντοχή οι πλαστικές κυψέλες βοηθούν απίστευτα το μελισσοκόμο στις εργασίες του. Οι μέλισσες δεν κολλάνε με πρόπολη το πλαστικό, διότι το θεωρούν ήδη έτοιμο για χρήση. Συνεπώς όταν ανοίγουμε κυψέλες και ξεκολλάμε πατώματα δεν έχει καμία δυσκολία. Εμένα με βολεύουν απίστευτα να κάνω αντιστροφή πατωμάτων που είναι ένας χειρισμός για αύξηση της γέννας και επέκταση της γονοφωλιάς και στα δύο πατώματα ταυτόχρονα.
Η πλαστική κυψέλη λόγω της ενισχυμένης μόνωσης των τοιχωμάτων της έχει τεράστια ανάπτυξη! Τόσο νωρίς την άνοιξη, όσο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα μελίσσια μέσα στις πλαστικές κυψέλες ρίχνουν περισσότερο γόνο. Συγκριτικά με μια ξύλινη κυψέλη ο γόνος είναι σχεδόν διπλάσιος νωρίς την Άνοιξη. Αυτό οφείλετε στο ότι το σμήνος διατηρείτε πιο ζεστό και μονωμένο. Φυσικά εκτός από την ανάπτυξη το ξεχειμώνιασμα είναι πολύ επιτυχημένο. Με διάφορα πειράματα που έγιναν χρησιμοποιώντας μετρητές θερμοκρασίας το σμήνος κρατάει περισσότερη θερμοκρασία το χειμώνα, πράγμα πολύ σημαντικό τόσο για το ξεχειμώνιασμα όσο και την εξοικονόμηση σε κατανάλωση τροφής.
Η πλαστική κυψέλη δίνει και κάποιες επιπλέον δυνατότητες. Το καπάκι έχει θήρες που ανοιγοκλείνουν. Τον χειμώνα είναι ιδανικά να τις κλείνουμε για να μην μπαίνει κρύος αέρας και το σμήνος να διατηρείτε ζεστό και ξεσφαίρωτο. Σε τέτοιες συνθήκες μάλιστα ρίχνει και περισσότερο γόνο. Επιπροσθέτως οι πλαστικές κυψέλες της ANEL έχουν ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής γύρης. Δεν είναι μόνο οτι έχει πανεύκολη χρήση αλλά είναι και ιδιαίτερα οικονομικό. Σύντομα θα γίνει ξεχωριστή παρουσίαση για να το δείτε από κοντά.
Κλείνοντας διαπιστώνω πως οι πλαστικές κυψέλες έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τις ξύλινες. Μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερο ξεχειμώνιασμα, πολύ εύκολους χειρισμούς και τιμή που αν την ισοψηφήσουμε με την συντήρηση του ξύλου είναι καλύτερη! Πλέον στο μελισσοκομείο μου έχω αποφασίσει να παίρνω μόνο πλαστικές κυψέλες, και κύριο στόχο να αντικαταστήσω σταδιακά όλες τις ξύλινες κυψέλες. Δεν υπάρχει πλέον κάποιος λόγος που να μου κόβει τη φόρα. Οι πλαστικές κυψέλες της ANEL αποδεικνύονται οι καλύτερες με διαφορά!!
Δείτε φωτογραφίες από μελίσσια σε πλαστικές κυψέλες ANEL που αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς....
Επικοινωνήστε με την ANEL στα τηλέφωνα: 2102483870 ή 2102771180
Email: sales@anel.gr
Site: www.anel.gr
2 Σχόλια
Χάρη γιατί δεν κανης και μια φορά σύγκριση πλαστική ΑΝΕΛ με πλαστική γερογιανη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικές απο άλλη εταιρία, οπότε δε μπορούμε να εκφέρουμε καμία γνώμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!