Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για τους μελισσοκόμους που θέλουν να ανανεώσουν ή να επεκτείνουν το μελισσοκομείο τους αυτή την εποχή αγοράζοντας βασίλισσες από κάποιο βασιλοτρόφο. Η επιλογή της φυλής των μελισσών που θα κάνουμε πρέπει να γίνει με προσοχή και ανάλογα με την περιοχή που έχουμε το μελισσοκομείο μας.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη στη Μακεδονία και Θράκη υπάρχει η Μακεδονική φυλή και στην κεντρική και νότια Ελλάδα η Κεκρόπια φυλή.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μπαστάρδεμα των αρχικών φυλών λόγω της ανεξέλεγκτης μετακίνησης μελισσιών και οι νέοι κυρίως μελισσοκόμοι κατά την αγορά των βασιλισσών παρασύρονται από τις εξωπραγματικές ιδιότητες που τους παρουσιάζεται ότι έχουν οι βασίλισσες αυτές. Στην πραγματικότητα όμως οι βασίλισσες αυτές με τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά δεν προσαρμόζονται εύκολα στο κλίμα και τις ανθοφορίες της περιοχής μας, αρκετές φορές παρουσιάζουν ευαισθησία στις ασθένειες και γενικά έχουν φτωχές παραγωγές παρόλο που αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς.
Προτείνω λοιπόν σε όλους τους μελισσοκόμους και κυρίως στους νέους να επιλέξουν βασίλισσες από τις ντόπιες φυλές της περιοχής τους που παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά, αντοχή και απόδοση.
Σχόλιο Ο.Μ: Πράγματι φίλε μου Λεωνίδα οι ντόπιες φυλές είναι οι καλύτερες. Και δεν είναι μόνο οι μελισσοκόμοι που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αλλά και οι ερευνητές της χώρας μας. Θυμάμαι η ερευνήτρια Χατζήνα σε σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει τον υπέρμετρο ζήλο της για τις ντόπιες φυλές και τα πειράματα που έχει κάνει το ινστιτούτο. Δοκιμάζοντας δεκάδες κυψέλες σε διάφορες κακουχίες οι ντόπιες φυλές κατόρθωσαν να επιβιώσουν απο ασθένειες νοζεμίαση βαρρόα διότι το κλίμα τους επιτρέπει να είναι πιο προσαρμοστικές σε ότι προκύψει. Την ίδια ανθεκτικότητα έδειξαν και στα φυτοφάρμακα, ενώ η συλλογή μελιού ήταν μεγαλύτερη!!
Πρόσφατα σε επικοινωνία μου με τον Καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου απο το Απθ τον είχα ρωτήσει αν μπορούμε να διασώσουμε τις ντόπιες φυλές που έχουν μπασταρδευτεί με τις συνεχόμενες εισροές ξένων φυλών και τα μπασταρδέματα. Η απάντηση του ήταν θετική, ότι ακόμα και αν τα γονίδια είναι χαμένα πολύ βαθιά μέσα στο dna τα εργαστήρια μπορούν να τις επαναφέρουν. Γιατί όμως δεν γίνεται τίποτα τέτοιο στη χώρα μας; Γιατι μέχρι και σήμερα συνεχίζονται να μπαστρδεύονται οι ελληνικές φυλές; Ποιός μπορεί να βοηθήσει να σώθούν οι μέλισσες μας;;; Και αν υπάρχει κάποια ελπίδα να διασώσουμε την μέλισσα της Κρήτης adami η οποία σύμφωνα με πρόσφατες καταγραφές δεν έχει εντοπισθεί πουθενά και απο κανέναν, ούτε σε άγρια μορφή.
1 Σχόλια
Χάρη η κριτική Μελίσα υπάρχει στην Ρόδο στηλαμε δηγμα και το σηγουρεψαμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!