Οι μελισσοκόμοι ρωτούν πόσα πλαίσια πρέπει να βάλουν στον όροφο προκειμένου να τα κτιστούν εύκολα και γρήγορα οι μέλισσες. Πολλοί μελισσοκόμοι τοποθετούν 10 πλαίσια ταυτόχρονα ενώ μερικοί άλλοι τοποθετετούν 1 ή 2 απο κάθε πλευρά του γόνου (όταν ανεβάζουμε πάτωμα παίρνουμε και δύο πλαίσια σφραγισμένο γόνο). Μόλις περάσουν αρκετές ημέρες προσθέτουν πλαίσια μέχρι να καλυφτεί όλος ο μελιτοθάλαμος - κάθε εβδομάδα συνήθως. Φυσικά και οι δύο τεχνικές είναι σωστές και οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι ότι η δεύτερη έχει περισσότερη εργασία.
Εγώ στα μελίσσια μου τοποθετώ όροφο ως εξής. Παίρνω ένα πάτωμα γεμάτο με άκτιστα πλαίσια. Πηγαίνω στο μελίσσι που θέλω να κάνω διόροφο και αφού κάνω επιθεώρηση πρώτα, ξεχωρίζω δύο σφραγισμένους γόνους. Διαλέξουμε αυτούς που θεωρούμε μεγαλύτερους σε ηλικία. Στη θέση των γόνων που αφαιρούμε βάζουμε άκτιστα πλαίσια. Προσέχουμε η θέση των άκτιστων πλαισίων να μπούν ανάμεσα απο ψημένο γόνο για να κτίσουν οι μέλισσες και να τα γεννήσει η βασίλισσα γρήγορα. Τώρα για το πάτωμα μας μένουν 8 άκτιστα πλαίσια και 2 σφραγισμένοι - ψημένοι γόνοι. Βάζουμε τους γόνους στο κέντρο και 4 άκτιστα πλαίσια απο κάθε πλευρά. Τόσο εύκολα!
Αν δούμε οτι η βασίλισσα δεν έχει ανέβει για να γεννήσει μέσα σε μια εβδομάδα παίρνουμε άλλον έναν γόνο και τον βάζουμε στον όροφο, και κάτω τοποθετούμε άλλο ένα άκτιστο. Μερικοί μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι αν εντοπίσουν τη βασίλισσα και την ανεβάσουν επάνω μαζί με το πλαίσιο, θα την κοροιδέψουμε και θα αρχίσει να γεννάει επάνω. Είναι λάθος. Η βασίλισσα αν δεν ανέβει απο μόνη της δεν πρόκειται να γεννήσει. Πάντως σε γενικές γραμμές αν ανεβάσετε τρίτο γόνο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανέβει και η βασίλισσα για να γεννήσει. Άλλωστε τις εποχές που αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός δείχνει να προτιμά με 1000 τα ψηλότερα πατώματα.
Στην συνέχεια αφού περάσουν κάποιες ημέρες και δούμε ότι οι μέλισσες αρχίζουν να επεκτείνονται στα κεριά δεξιά και αριστερά και χτίζουν κερί μπορούμε να εφαρμόσουμε πάλι τον χειρισμό της σφήνας μέσα στον γόνο. Δηλαδή παίρνουμε ένα άκτιστο ακρινό πλαίσιο - στον όροφο - και το τοποθετούμε ανάμεσα από τον γόνο. Ο χειρισμός της "σφήνας" δεν είναι δύσκολος αλλά ούτε και επικίνδυνος. Αρκεί να τον εφαρμόσουμε σε μελίσσια που έχουν μπόλικο πλυθησμό, και μπορούν να καλύψουν τα extra πλαίσια με μέλισσες. Επίσης πολύ σημαντικό, η σφήνα πρέπει να έχει νεκταροέκκριση η ταίσμα με σιρόπι για να γίνει στα μελίσσια. Ειδάλλως θα είναι αδύνατο να τις χτίσουν.
Πολλές φορές τυχαίνει είτε λόγω χρόνου είτε λάθος προγραμματισμού, να μην φτάνουν τα άχτιστα πλαίσια για τα μελίσσια που χρειάζονται άμεσα πάτωμα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν βάζουμε 10 πλαίσια σε κάθε μελίσσι αλλά 4. Δηλαδή δύο κάτω και στους δύο σφραγισμένους γόνους ένα άκτιστο πλαίσιο σε κάθε πλευρά. Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ κενό στις πλευρές εξωτερικά απο τον γόνο. Συνεπώς θα έχουμε 6 πλαίσια οικονομία, τα οποία θα χρειαστούν να μπουν έπειτα απο 7-10 μέρες περίπου. Αν ξεχάσετε να τα βάλετε πιθανόνα να αρχίσουν να φτιάχνουν "γλώσσες" δηλαδή δικές τους κηρήθρες.
2 Σχόλια
θελω να ροτησω πως καταλαβενουμαι οτι γινεται λεηλασια στο μελισσι
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ακραίες περιπτώσεις λεηλασίας προσπαθούν οι μέλισσες να μπούνε από παντού όχι μόνο από την είσοδο
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!