Πρόκειται για μια δυνατή ανθοφορία που ανοίγει τον Μάρτιο και δίνει πλούσιο νέκταρ ανοιχτού χρώματος και αύθονη κίτρινη γύρη. Βοηθάει πολύ τα μελίσσια να ρίξουν γόνους και να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εποχής. Όπως γνωρίζεται νωρίς την Άνοιξη τα μελίσσια έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε τροφή για την εκτροφή του γόνου, και η αγριοαχλαδιά ή αγραπιδιά ή γκορτσιά ανθίζει την πιο κρίσιμη στιγμή. Αν η ανθοφορία δώσει και δουλέψει - που συμβαίνει κάθε λίγα χρόνια - τα μελίσσια πέρνουν τόση φόρα από θέμα ανάπτυξης που είναι απίστευτο. Μπορεί ακόμη τα μελίσσια να αποθηκεύσουν το μέλι τις, όμως αυτό είναι σίγουρο οτι θα καταναλωθεί απο τον γόνο ο οποίος είναι αδυφάγος. Ξέρετε τι είναι να περιμένουν χιλιάδες προνύμφες με το στόμα ανοιχτό.
Για να δώσει μέλι και γύρη η αγριοαχλαδιά χρειάζεται καρακτώδη βροχή πριν ανθίσει, και κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας ζέστη ήλιο και ούτε σταγόνα βροχής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρέξει κατα τη διάρκεια της ανθοφορίας. Η αγριοαχλαδιά έχει δυνατότητα να δώσει τρομερή βοήθεια στα μελίσσια μας αλλά λόγω της πρώιμης ανθοφορίας και τα σκαμπανευάσματα του μαρτίου υπάρχουν πολλές χρονιές που τα μελίσσια μένουν κλεισμένα λόγω κακοκαιρίας και δεν
πέρνουν σταγόνα.
Την αγριοαχλαδιά την συναντάμε σε όλη την Ελλάδα σε παρατημένα κτήματα, κοντά σε παρατημένα κτήματα, σε σύνορα σπιτιών, οικοπέδων και γενικά όπου δεν υπάρχει λόγος να κοπεί το δέντρο. Βλέπετε όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερα δέντρα κόβονται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανθοφορία να χάνει τη δύναμη της. Πλέον βλέπουμε δέντρα εδώ και εκεί σκόρπια, και όσα έχουν επιβιώσει είναι κυρίως αυτά που βρίσκονται σε άβατα σημεία μέσα σε βάτα κλπ. Παρόλη τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος οι μέλισσες ψάχνουν και βρίσκουν τα κάτασπρα δέντρα, και ταξιδεύουν δεκάδες μέτρα για να τα βρούν.
Τέλος θέλω να σας αναφέρω μια εμπειρία πάνω στην ανθοφορία της αγριοαχλαδιάς. Ήταν μια χρονιά που η άνοιξη ήταν πρώιμη και τα μελίσσια αναπτύσσοταν νωρίτερα απο το φυσιολογικό. Θυμάμαι τότε λοιπόν που έκανε κάτι βροχές, που πλυμμήρησαν οι δρόμοι και πνίγικαν τα χωράφια. Μετά τις βροχές όμως ανοίγει ξαφνικά ο καιρός και τα μπουμπούκια της αγριοαχλαδιάς άνοιξαν με την ζέστη. Ο έλιος έλαμπε και τα δέντρα άρχιζαν να ασπρίζουν κυριολεκτικά. Ποτίστηκαν τόσο καλά που έδιναν τόσο νέκταρ και βούιζαν από τις μέλισσες. Γύρη νέκταρ τα μελίσσια δούλευαν ακατάπαυστα και ήταν η πρώτη χρονιά που είδα αποθηκευμένο μέλι καθαρά από αγραπιδιές. Ήταν η πιο καλή χρονιά για αυτή την ανθοφορία, και όταν δοκίμασα το μέλι είχε μια τρελή φρουτώδη γεύση που θα μπορούσα να την παρομοιάσω με αχλάδι. Το χρώμα του μελιού ήταν σχεδόν κίτρινο και ρευστό. Τα μελίσσια τότε είχαν μεγάλη ανάπτυξη, αλλά λόγω της πρώιμης χρονιάς και της ξηρασίας την επόμενη περίοδο οι άλλες ανθοφορίες δεν πήγαν καθόλου καλά. Αυτή την εμπειρία ήθελα να μοιραστώ σχετικά με την αγριοαχλαδιά!
Τέλος πριν δείτε φωτογραφίες θέλω να ευχαριστήσω τον αξιαγάπητο φίλο και μελισσοκόμο Λεωνίδα Τσιαμήτρο για την πολύτιμη προσφορά του να στείλει τις φωτογραφίες και βίντεο για την ανάρτηση από την ανθοφορία της γκορτσιάς. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να βρείς φωτογραφίες να δουλεύουν οι μέλισσες, και φυσικά να φαίνεται ξεκάθαρα το χρώμα της γύρης. Τον ευχαριστούμε θερμά λοιπόν! Δείτε φωτογραφίες και ένα βιντεάκι...
1 Σχόλια
πολύ καλό άρθρο είναι όμως κρίμα γιατί...
ΑπάντησηΔιαγραφήβρε admin, δεν βάζεις κανένα διορθωτή ορθογραφίας στον κειμενογράφο σου,
γιατί τα ελληνικά δεινοπαθούν και μαζί τους τα μάτια μας...
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!