Η άνοιξη είναι η κατεξοχήν εποχή για χτίσιμο κηρηθρών, αφενός γιατί είναι στο ένστικτο των μελισσών, αφετέρου διότι αυτήν την εποχή δεν αναμένουμε κάποιο τρύγο και όλες οι τροφές που συλλέγονται αξιοποιούνται κυρίως για την εκτροφή του γόνου. Εκμεταλλευτείτε την τάση των μελισσών λοιπόν και δώστε πλαίσια με φύλλα κηρήθρας ιδιαίτερα στα δυνατά μελίσσια.
Εάν έχετε ανάγκη από πολλές νέες κηρήθρες, μπορείτε να αφαιρείτε σε 2-3 μέρες τις φρεσκοχτισμένες και να τοποθετείτε νέα φύλλα κηρήθρας συνεχώς. Έτσι προκύπτουν πολλές νέες κηρήθρες που μπορεί να αξιοποιηθούν στην ανάπτυξη και των αδύνατων μελισσιών τα οποία χτίζουν λιγότερο. Η τροφοδοσία με σιρόπι, θα βοηθήσει σημαντικά στην επίσπευση του χτισίματος.
Μία εναλλακτική λύση για χτίσιμο πολλών νέων κηρηθρών σε μία κυψέλη, είναι η αναφερόμενη μέθοδος της μετάγγισης όπως αυτή εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της Αμερικάνικης Σηψιγονίας. Επιλέγετε ένα δυνατό μελίσσι από το οποίο αφαιρείται όλες τις κηρήθρες και τις μοιράζετε σε άλλα μελίσσια, μικρά ως επί το πλείστον προκειμένου να τα ενισχύσετε.
Αφήνετε μόνο μία κηρήθρα με ανοιχτό γόνο και συμπληρώνετε με φύλλα κηρήθρας, μισά σε αριθμό από το αρχικό μελίσσι (για ένα δεκάρι μελίσσι, θα προσθέσετε 5φύλλα κηρήθρας). Τινάζετε τον πληθυσμό και αρχίζετε τροφοδοσία με σιρόπι κάθε μέρα για μία εβδομάδα.
Στο διάστημα αυτό, το μελίσσι θα έχει χτίσει επαρκώς τις κηρήθρες και παράλληλα θα έχετε ενισχύσει σημαντικά και τα μικρά σας μελίσσια. Για κάθε ένα δεκάρι μελίσσι, θα χρειαστείτε 3-5 άλλα μελίσσια στα οποία θα μοιράσετε τις κηρήθρες.
ΠΗΓΗ beelab.agro.auth.gr
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!