Όλοι οι μελισσοκόμοι ψάχνουν τρόπους να πολλαπλασιάσουν γρήγορα τα μελίσσια τους και να κόψουν πολλές παραφυάδες. Υπάρχουν πολλοί μέθοδοι, άλλοι αποτελεσματικοί και άλλοι όχι, με βασιλοτροφία - εμβολιασμό αλλα και χωρίς, με μεταφορά η επι τόπου στο μελισσοκομείο. Προσωπικά έχω εφαρμόσει πολλές μεθόδους είχα πολλές φορές αποτυχία και έχω καταλήξει σε κάποιους τρόπους, τους οποίος έχω σκοπό να αναλύσω σήμερα, με κάθε λεπτομέρεια.
Άρχικά θέλω να τονίσω ότι η μέθοδος κατά την οποία ορφανεύουμε ένα μελίσσι και κάνει μόνο του βασιλικά κελιά διάσωσης είναι μέθοδος μόνο για ερασιτέχνες. Δεν μπορώ να πω ότι είναι "κακή μέθοδος" ή ότι έχει μικρή επιτυχία, αλλά δεν είναι για έναν που έχει πολλά μελίσσια. Μόλις ένας μελισσοκόμος κάνει την πρώτη του βασιλοτροφία περνά σε άλλο επίπεδο, και νομίζω οτι τότε συνειδητοποιεί πως η προηγούμενη μέθοδος ήταν παλαιολιθική.
Για να φτιάξει κανείς καλές βασίλισσες και πολλές πολλές παραφυάδες πρέπει να κάνει βασιλοτροφία. Μην το ακούτε έτσι δύσκολο σαν λέξη. Δεν είναι κάτι τόσο δύσκολο όσο θέλουν να φαίνεται μερικοί μελισσοκόμοι. Είναι μια πολύ εύκολη εργασία που γίνεται συνήθεια μετά απο ένα σημείο. Η επιτυχία στον εμβολιασμό εξαρτάται από το χέρι μας, τον εξοπλισμό που έχουμε στη διαθεσή μας και φυσικά τα μελίσσια, τα οποία πρέπει να είναι δυνατά και να δίνει έξω η ανθοφορία! Σήμερα θα προσπαθήσω να σας πω μια μέθοδο για να φτιάξετε παραφυάδες στις οποίες μπορείτε να τοποθετήσετε 1-2 βασιλικά κελιά στη κάθε μια και να γίνουν κανονικά μελίσσια. Μιλάμε για τρομερή οικονομία για όσους χαλάνε ένα σωρό κελιά όταν ορφανεύουν τα μελίσσια.
Αρχικά πρώτη προϋπόθεση για να κόψουμε παραφυάδες και να ξεκινήσουμε τη βασιλοτροφία μας είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πτώση θερμοκρασίας στο μέλλον. Δεν νοείτε βασιλοτροφία με κάτω από 20 βαθμούς θερμοκρασία. Όπως καταλαβαίνετε η ιδανική περίοδος είναι ο απρίλιος όπου η φύση δίνει φούλ νέκταρ, έχει ήλιο και ζέστη, και οι γονιμοποιήσεις βασιλισσών έχει τεράστια επιτυχια.
Ξεκινώντας λοιπόν την διαδικασία της βασιλοτροφίας χρειαζόμαστε τρία πράγματα. Βέργες βασιλοτροφίας, κελιά πλαστικά, βελονάκι για τον εμβολιασμό, και πλαίσιο ξύλινο με ειδικά προσαρμοσμένα πηχάκια έτσι ώστε να κρατάει επάνω τις πλαστικές βέργες. Όλα αυτά μπορούμε να τα αγοράσουμε απο το μελισσοκομικό κατάστημα που επιθυμούμε. Δεν είναι ακριβά.
Διαλέγουμε ένα καλό μεγάλο και δυνατό μελίσσι, του ορφανεύουμε απομακρύνοντας τη βασίλισσα και απομακρύνουμε επίσης πλαίσια με ανοιχτό γόνο έτσι ώστε να μην κάνει σε αυτά βασιλικά κελιά. Το αφήνουμε 3 ημέρες και αν θέλουμε τοποθετούμε τη βέργα έτσι σκέτη με τα πλαστικά κελιά για να πάρει τη μυρωδιά του σμήνους και να έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Ένα καλό κόλπο για να πιάνουν ακόμη καλύτερα τα πλαστικά κελιά είναι να βουτάμε το στόμιο τους σε κερί, και μετά να αφήνουμε τις μέλισσες να το επεξεργαστούν μέσα στη κυψέλη. Αφού περάσουν 3 ημέρες όλο και κανένα σκουληκάκι θα βρήκαν να φτιάξουν βασιλικό κελί. Οπότε τα χαλάμε όλα! Στόχος είναι όταν εμβολιάσουμε τις βέργες να μην υπάρχει άλλη διέξοδος για δημιουργία βασίλισσας!
Έτσι λοιπόν αφού περάσουν 3 ημέρες απο την ορφάνια βγάζουμε τα άδεια κελιά απο το μελίσσι και τα εμβολιάζουμε με νεαρές προνύμφες σκουληκάκι. Το στάδιο που γίνεται η καλύτερη βασίλισσα είναι όταν το σκουληκάκι είναι πολύ μικρό. Δείτε πως πρέπει να είναι στην εικόνα παρακάτω. Για τον εμβολιασμό χρειαζόμαστε ένα φακό που να δένει στο κεφάλι, απαγορεύεται να χτυπα ο ήλιος τις προνύμφες. Και άλλο ένα μυστικό, δεν κρατάμε ποτέ ανάποδα τη βέργα γιατι πνίγονται οι μικρές βασίλισσες.
Γόνος κατάλληλος για εμβολιασμό |
Ο εμβολιασμός παρόλη την προσπάθεια μας μπορεί καμια φορά να μην έχει επιτυχία. Ειδικά για όσους είναι η πρώτη φορά. Μπορεί δηλαδή απο τα 100 κελιά να μην πιάσουν ούτε ένα ή να πιάσουν και τα 80 -90. Εξαρτάται κυρίως απο την εμπειρία και πόσο προσεκτικός είσαι με την προνύμφη. Όταν την ακουμπάμε με το βελονάκι δεν πρέπει να την τραυματίσουμε και την σηκώνουμε απαλά απο τη κοιλιά στο κυρτό μέρος της. Δεν είναι τόσο δύσκολο όπως ακούγεται, θα το δείτε στη πράξη.
Μετά απο 10 ημέρες από τον εμβολιασμό τα βασιλικά κελιά είναι έτοιμα να μοιραστούν στις παραφυάδες. Προτείνετε να κόψουμε τις παραφυάδες 2-3 ημέρες πριν τους τοποθετήσουμε τα βασιλοκέλια. Αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μετακινούμε τις παραφυάδες πάνω απο 3 χιλιόμετρα και η κάθε μια πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 πλαίσια πλυθησμού, 1 γόνο και 1 μέλι γύρη. Αν κάνει βασιλικά κελιά μέσα σε αυτές τις 3 ημέρες, τα αφήνουμε. Θα τα τακτοποιήσει η εκκολαπτόμενη βασίλισσα που θα έχει το βασιλικό κελί μας. Τοποθετούμε απο 1 ή δύο βασιλικά κελιά σε κάθε παραφυάδα και τα καρφώνουμε στη μέση του πλαισίου (ή λίγο παραπάνω) στον γόνο...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!