Καλημέρα σας, θα ήθελα αν γίνεται να με ενημερώσετε για τις απολυμάνσεις.Είμαι νέα μελισσοκόμος και οι μισοί μου λένε ότι κάθε χρόνο πρέπει να κάνω σε όλα τα μελίσσια (βγάζοντας τους πάτους που τους καίγαμε με το φλόγιστρο) και οι υπόλοιποι μου λένε μονο αυτα που είχαν αρρώστεια και τα φέρνω στην αποθήκη μου καίγοντας ολη την κυψέλη.
πέρυσι μαζι με εναν φιλο μελισσοκομο κάναμε απολυμανση σε ολα...(400)μελισσια..δεν ξέρω αν είναι σωστο η άσκοπο αλλά για φέτος το σκέφτομαι και λόγω εξοδων..καθως τα έχουμε μακρυα....
Με εκτίμηση,
ΜΑΡΙΑ ΝΑΝΟΥ
Η Ορεινή Μέλισσα απαντάει...
Η απολύμανση των κυψελών μας, είναι μια πολύ σημαντική εργασία που μπορεί να μας γλιτώσει απο πολλά προβλήματα. Σύμφωνα με τη συμβουλή ένός παλιού μελισσοκόμου "Ο νοικοκύρης μελισσοκόμος, που απολυμαίνει τον εξοπλισμό του κάθε 1-2 χρόνια, αλλάζει τις κηρήθρες κάθε 4-5 χρόνια, και φροντίζει τα μελίσσια του έχει υψηλές προοπτικές να διατηρεί δυνατά και υγιή μελισσοσμήνη όλο το χρόνο".
Οι μελισσοκόμοι που σε συμβούλεψαν να απολυμαίνεις κάθε χρόνο όλες τις κυψέλες και τους πάτους, πολύ σωστά το έκαναν, γιατί έτσι μπορείς να εξασφαλίσεις πολύ υγιή μελίσσια, και να προλάβεις τυχών προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Φυσικά για μερικούς είναι λίγο υπερβολικό αυτό, διότι αυτή η εργασία γίνετε πολύ επίπονη αν την κάνουμε κάθε χρόνο. Εμάς η συμβουλή όσον αφορά την απολύμανση των κυψελών, είναι να το κάνεις κάθε φορά που σου δίνετε η ευκαιρία. Πχ οι κυψέλες που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, απολύμανση, είναι οι παλιές που έχουν πολλά σκουπίδια στο κάτω μέρος, κεριά πρόπολη κλπ. Και μια φορά κάθε 2 χρόνια σε όλες τις κυψέλες, ανεξαρτήτως αν έχουν υγιή ή όχι μελίσσια.
Επίσης οι κυψέλες που μαζεύουμε το χειμώνα απο πεθαμένα μελίσσια, είναι εστίες μικροβίων και πρέπει να τις απολυμαίνουμε πάρα πολύ καλά. Η καλύτερη μέθοδος απολύμανσης είναι το φλόγιστρο για τις ξύλινες, και η χλωρίνη για τις πλαστικές. Στις ξύλινες περνάμε τη φλόγα μεχρι να μαυρήσει το ξύλο, και δεν επιζεί τίποτα. Όλα τα σπόρια των ασθενειών καταστρέφονται όταν περάσει η φλόγα... Για τις πλαστικές πρώτα βάζουμε ζεστό νερό για να λιώσουν τα κεριά πρόπολες κλπ και μετα ξεπλένουμε με χλωρίνη. Πάλι η απολύμανση γίνετε πολύ αποτελεσματικά. Όσον αφορά τις παλιές κηρήθρες αυτές τις αλλάζουμε στον τρύγο. Πχ όταν τρυγάμε 1000 πλαίσια, οι 100 κηρήθρες που είναι πολύ μαύρες τις αλλάζουμε. Τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία.
Τέλος απαντώντας στο ερωτημά σου αν πρέπει να τρέχεις κάθε χρόνο απολυμαίνοντας όλες τις κυψέλες, η απάντηση είναι όχι. Εσυ θα κρίνεις πότε χρειάζονται οι κυψέλες σου απολύμανση, και αυτό μπορεί να γίνει πχ κάθε χρόνο η κάθε δύο χρόνια. Φυσικά οι κυψέλες που έχουν ιστορικό ασθένειας πρέπει να απολυμαίνονται επι τόπου, όταν εντοπιστεί η ασθένεια ή στο επόμενο διάστημα. Επίσης σε περιπτώσεις που τα μελίσσια είχαν νοζεμίαση τότε είναι απαραίτητο να απολυμάνουμε τις κυψέλες όσο πιο σύνο
www.beezeusblog.com
Η απολύμανση των κυψελών είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες για υγιή μελίσσια . Κατά την άποψη μας είναι ένας από τους κύριους χειρισμούς της ΟΡΘΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ που πρέπει να εφαρμόζουμε. Ο χειρισμός αυτός πρέπει να γίνετε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο . Η απολύμανση μπορεί να είναι προληπτική και να εφαρμόζεται σε όλο το μελισσοκομείο ή αναγκαστική εφαρμόζοντας αναγκαστικά σε μεμονωμένες κυψέλες (ασθένεια) για αποφυγή εστίας μόλυνσης . Οι κυψέλες πού προέρχονται μετά από απώλεια μελισσιού πρέπει να απολυμαίνονται οπωσδήποτε . Πριν μερικά χρόνια ένας γνωστός μας μας ζήτησε λίγες παραφυάδες λόγο απωλειών που είχε όταν έφερε της κυψέλες του για μετάγγιση ήταν ακάθαρτες και γεμάτες ασκοσφαίρωση ειδικά για την ασκοσφαίρωση πέρα από άλλους χειρισμούς που κάνουμε η απολύμανση παίζει πρωτεύοντα ρόλο , φυσικά των υποχρέωσα να της καθαρίσουμε μαζί . Πολλοί λένε να γίνει απολύμανση ακόμα και σε καινούργιες κυψέλες , ίσως δεν χρειάζεται αν της έχουμε βράσει σε λινέλαιο ή την παραφίνη γιατί μπαίνουν σε υψηλές θερμοκρασίες και μένουν αρκετοί ώρα .
Όπως έγραψα και στην αρχή καλό είναι για προληπτικούς λόγους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να γίνετε σε όλο το μελισσοκομείο. Η καλύτερη εποχή να κάνει κανείς αυτό είναι νωρίς την Άνοιξη μετά το ξεχειμώνιασμα , τοποθετώντας το μελίσσι σε καθαρή απολυμασμένη φωλιά θα το βοηθήσουμε σε ανάπτυξη ( οι πάτοι των κυψελών μετά το χειμώνα πάντα έχουν υπολείμματα από κεριά που ξεσφράγιζαν τα μέλια ή τριψίματα από τροφές ή ακόμα και μέλισσες πού δεν τις πέταξαν , όλο αυτά σε συνδυασμό με υγρασία είναι συνθήκες μόλυνσης ) . Από προσωπική εμπειρία στο ίδιο μελισσοκομείο όσες κυψέλες αλλάζονται λόγο φθοράς μετά το χειμώνα( με απολύμανσης ) τα μελίσσια αυτά έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη. Προσωπικά εμείς δουλεύουμε με δυο τρόπους είτε ετοιμάζοντας ένα μεγάλο αριθμό απολυμασμένων κυψελών από το σπίτι , αν έχουμε διαθέσιμες εκείνη την εποχή άδειες κυψέλες οπότε πάμε στο μελισσοκομείο ταιριάζοντας λίγο τα χρώματα κάνουμε μετάγγιση σε απολυμασμένες κυψέλες και της άλλες της πάμε για καθαρισμό και απολύμανση, είτε δουλεύοντας μια μια κυψέλη εναλλάξ, ένας κάνει μετάγγιση άλλος εκείνη την ώρα καθαρίζει και απολυμαίνει . Επειδή η μονάδα μας έχει μεγαλώσει αρκετά η απολύμανση γίνετε ανά μισές κυψέλες κάθε χρόνο όμως ένα τυπικό καθάρισμα με ξέστρο και σπάτουλα όπου είναι απαραίτητο γίνετε σε όλο το μελισσοκομείο.
Η διαδικασία της απολύμανσης γίνετε σε δυο φάσεις στην αρχή με των μηχανικό τρόπο που είναι απαραίτητος , πολύ καλό καθαρισμό με κάλο ξύσιμο όλης της κυψέλης από διάφορα υπολείμματα , και η δεύτερη είναι η απολύμανση . Υπάρχουν πολλοί τρόποι απολύμανσης όπως θερμικοί , με απολυμαντικά , με αέρια, με ακτινοβολία . Ψάχνοντας κανείς μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο . Εμείς θα περιγράψουμε μόνο αυτούς που έχουμε χρησιμοποιήσει η χρησιμοποιούμε .Ο πιο κλασικός και ευρέως διαδεδομένος είναι το επιφανειακό κάψιμο της κυψέλης με φλόγιστρο η πιστόλι θερμού αέρος οικοδομής μέχρι να αποκτήσει η κυψέλη λίγο καρβουνιασμένο χρώμα ,το δείχνουμε στο βίντεο είναι σημαντικό να τη κάψουμε καλά αλλιώς δεν θα έχουμε πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα , ένας άλλος τρόπος είναι ο υγρός με χρήση κάποιου απολυμαντικού είτε αγοράς είτε να το φτιάξουμε μόνοι μας . Ένα καλό απολυμαντικό και ιοκτονο μαζί με πολύ καλή δράση είναι το VIRCON S , χωρίς να κάνουμε διαφήμιση χρησιμοποιείτε πολύ στο εξωτερικό ειδικά για το σκοπό αυτό . Επίσης μια παλιά συνταγή για παρασκευή διαλύματος από στάχτη ξύλου και οξείδιο του ασβέστη ( άσβεστος ασβέστης CaO ) παίρνουμε 6 κιλά στάχτη και 1 κιλό άσβεστος ασβέστης και 10 λίτρα νερό όλα ανακατεύονται το αφήνουμε για ένα 24 ανακατεύοντας το μερικές φορές , για τη απολύμανση χρησιμοποιούμε μετά από καθίζηση το πάνω μέρος του διαλύματος . Επίσης Καλή απολύμανση πετυχαίνουμε με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) υπάρχουν πλέον στο εμπόριο λάμπες αποστείρωσης με υπεριώδη ακτινοβολία σε προσιτές τιμές . Αυτοί οι μέθοδοι είναι δοκιμασμένη από εμάς . Ακολουθεί και ένα σχετικό βίντεο .
3 Σχόλια
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες, και κατι για μια ομαδα που δεν βαζει διαφημισεις λεει γιατι, ξυπνατε μας δουλευει ο κομπλεξικος αφου το εκανε μαγαζακι για παραφυαδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΜηπως μπορεις να μας αναλυσεις την συνταγη με την σταχτη και τον ασβεστη?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω...
μαλλον δεν την ξερεις ουτε εσυ εεε???
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!