Widget Recent Post No.

Πως έγιναν επαγγελματίες μελισσοκόμοι: Έφτιαξαν 950 μελίσσια και πέτυχαν δουλεύοντας...


Πως έγιναν επαγγελματίες μελισσοκόμιοι: Έφτιαξαν 950 μελίσσια και πέτυχαν δουλεύοντας σε πολλές νομές. Με επίκεντρο την Ήπειρο και 950 μελίσσια «μετακινούμαστε σε όλη την Ελλάδα». 
Στο γραφικό Θεσπρωτικό, στις εγκαταστάσεις που διατηρεί μαζί με τον αδελφό του, Θεόδωρο, συναντήσαμε τον 4ης γενιάς μελισσοκόμο Νίκο Καλδάνη. Με μακρά παράδοση, ο Νίκος μας λέει ότι η ενασχόληση της οικογένειάς του με τον κλάδο απαντάται ακόμα και στα διηγήματα του συγγραφέα Κώστα Κρυστάλλη (με αναφορές στον μελισσοκόμο προπάππου του, Φίλιππο). Κάνοντας λόγο για τα προβλήματα του σήμερα, ανέφερε ως το σημαντικότερο τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και πρόσθεσε ότι «πλέον εκλείπουν οι μελισσοκομικές οικογένειες στην Ελλάδα, αφού από τη δεκαετία του ’80 η εξάπλωση του ακάρεος βαρρόα διέλυσε πολλά μελισσοκομεία».




Το 1996 αποτέλεσε τη χρονιά ανάπτυξης για την επιχείρηση, καθώς τα δύο αδέλφια επένδυσαν σε νέα μηχανήματα τυποποίησης και τεχνογνωσία, προκειμένου να διασφαλίσουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Με επίκεντρο την Ήπειρο και 950 μελίσσια «μετακινούμαστε σε όλη την Ελλάδα», μας λέει ο Ν. Καλδάνης, ενώ τονίζει ότι «για να βγάλεις την καλύτερη ποιότητα, δεν υπολογίζεις αποστάσεις και χιλιόμετρα. Το μέλι από έλατο βγαίνει στη Βυτίνα και στην Ήπειρο, το θυμαρίσιο στη Λευκάδα, το μέλι πορτοκαλιάς στην Άρτα και η κουμαριά, το οποίο είναι πικρό σε γεύση και ιδανικό για τη χοληστερίνη, στην περιοχή Λάκκας Σουλίου και στα ορεινά Ιωάννινα». Επίσης, στην Ήπειρο παράγονται πολύ καλής ποιότητας ανθόμελο, μέλι καστανιάς και δρυός-βελανιδιάς, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.



Η συνολική παραγωγή της επιχείρησης αγγίζει τους 20 τόνους τον χρόνο. Οι ίδιοι οι Θεσπρωτοί παραγωγοί διοχετεύουν το προϊόν σε σούπερ-μάρκετ της Ηπείρου. Την ποικιλία των μελισσοκομικών τους προϊόντων συμπληρώνουν ο βασιλικός πολτός, η γύρη, καθώς και σαπούνια και αλοιφές από μέλι, κερί, ελαιόλαδο και πρόπολη.

Πιστοποιήσεις ποιότητας
Αναφερόμενος στην ποιότητα των προϊόντων τους, ο ίδιος μας διευκρίνισε ότι «στις εγκαταστάσεις μας τηρούμε όλες τις πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας ISO και HACCP. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για την παραγωγική διαδικασία του μελιού είναι ίνοξ, όπως και το μηχάνημα κοπής της κερήθρας. Όλες οι κερήθρες μπαίνουν για 20 ημέρες σε ειδικά ψυγεία στους -15 βαθμούς Κελσίου για απολύμανση από κηροσκόρο και μικροοργανισμούς. Όλα γίνονται με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση χημικών, όπως το παραδιχλωροβενζόλιο».



Τέλος, ο Ν. Καλδάνης μας μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση, τα οποία, ως επί το πλείστον, σχετίζονται με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές. «Όλοι ισχυρίζονται ότι πουλάνε δικό τους, ελληνικό μέλι. Πού πάνε, λοιπόν, όλες αυτές οι αμφίβολης ποιότητας ποσότητες μελιού που εισάγονται;» αναρωτιέται και προσθέτει ότι «προσπαθούμε να ασχοληθούμε και με τις εξαγωγές, κάτι που είναι δύσκολο, κατά τη γνώμη μας, καθώς αυτές απαιτούν να έχεις χαμηλή τιμή, αλλά όχι ποιότητα».

πηγή www.ypaithros.gr