Έχετε την εντύπωση ότι είναι δύσκολο να κόψετε πολλές παραφυάδες στα μελίσσια; Αρκετοί φαντάζονται τον πολλαπλασιασμό των μελισσιών τους και τη βασιλοτροφία σαν μια δύσκολη εργασία όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο μελισσοκόμος μπορεί να κόψει εύκολα παραφυάδες δίπλα από τα αρχικά μελίσσια και να μη χρειαστεί να τις μεταφέρει ούτε 2 μέτρα μακριά. Και απο μια τριόροφη κυψέλη να πάρει έως και 10 παραφυάδες των 2 και 3 πλαισίων. Ξέρετε τα μελίσσια γίνονται εύκολα και χάνονται ακόμα πιο εύκολα. Η ιδανικότερη περίοδος για βασιλοτροφία είναι η Άνοιξη, και συγκεκριμένα μέσα στον Απρίλιο όπου οι ανθοφορίες βρίσκονται στο απόγειο τους και η γονιμοποίηση βασιλισσών έχει τη μεγαλύτερη επιτυχία.
Ξέρετε τον Μάιο υπάρχει έντονο πρόβλημα με τα χελιδόνια. Και αυτό επειδή τότε πιάνουν μεγάλα έντομα για να ταΐσουν τα μικρά χελιδονάκια. Επίσης όταν κόβουμε παραφυάδες πρέπει να είναι πριν τελειώσει η ανθοφορία λίγο πριν το τέλος αν αυτό καθίσταται δυνατό. Όταν κόβουμε τα μελίσσια επι τόπου στο μελισσοκομείο υπάρχει κίνδυνος λεηλασίας. Αν λοιπόν εκεί έξω υπάρχει ανθοφορία που δίνει μέλι τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου τάση για λεηλασία, άρα κανένα πρόβλημα για να κάνουμε τους πολλαπλασιασμούς μας!!
Αρχικά θέλω να αναφέρω τα πλεονεκτήματα και τα μειωνεκτήματα που έχουμε με τη μεταφορά των μελισσιών χιλιόμετρα μακριά. Όταν κόβουμε παραφυάδες και τις πάμε πάνω από 10 χιλιόμετρα μακριά κερδίζουμε τις συλλέκτριες! Δηλαδή όσα πλαίσια κόψαμε τόσος θα παραμείνει ο πλυθησμός. Στις επι τόπου παραφυάδες λοιπόν χάνουμε μεγάλο μέρος από τις συλλέκτριες, ωστόσο υπάρχει μια μέθοδος με την οποία λύνουμε αυτό το πρόβλημα. Τη μέθοδο αυτή την έχω εφαρμόσει πολλές φορές στα μελίσσια μου και θα σας πω όλα τα μυστικά για να την εφαρμόσετε και εσείς. Ξέρετε μερικά πράγματα ακούγονται δύσκολα αλλά μόλις τα δείτε στη πράξη είναι πανεύκολα. Έτσι και η συγκεκριμένη μέθοδος.
Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε ένα δυνατό μελίσσι. Κατα προτίμηση 20 πλαισίων και πάνω. Το ανοίγουμε το επιθεωρούμε και προσέχουμε δύο πράγματα. Πόσα πλαίσια ανοιχτό γόνο έχει και που είναι η βασίλισσα. Τα πλαίσια με τον ανοιχτό γόνο είναι τα άσπρα μικρά σκουληκάκια. Μετράμε τα πλαίσια αυτά γιατί όσο περισσότερα είναι τόσες περισσότερες παραφυάδες θα κόψουμε. Αν είναι λιγότερα απο 5 παίρνουμε απο άλλα μελίσσια και βάζουμε. Δεν χρειάζεται να έχει πολύ ανοιχτό γόνο το κάθε πλαίσιο. Αρκεί λίγος γόνος για να κάνουμε τη δουλειά μας. Αφού έχουμε βρεί τη βασίλισσα την απομακρύνουμε με 3 πλαίσια πλυθησμό σε άλλη μεριά του μελισσοκομείου μας. Δεν θα χάσει μεγάλο πλυθησμό, μην ξεχνάμε έχει τη βασίλισσα μέσα.
Τώρα η μητρική μας κυψέλη έμεινε χωρίς βασίλισσα και μέσα σε μια εβδομάδα θα έχει χτίσει πολλά βασιλοκελιά. Τις πρώτες ημέρες αν δεν έχει καλή νεκταροέκκριση ταίζουμε σιρόπι για να ταίσουν καλά τις νεαρές βασίλισσες που εκτρέφουν. Πρακτικά τα βασιλοκελιά που θα πάνε χαμένα θα είναι πάρα πολλά, όμως σημασία έχει οτι θα φτιάξουμε καλές παραφυάδες με καλοθρεμμένες βασίλισσες. Όταν ανοίξουμε το μελίσσι την 7η ημέρα ορφάνιας χαλάμε τα βασιλοκελιά που είναι μικρά ατροφικά και αφήνουμε τα μεγαλύτερα. Κάθε πλαίσιο που έχει βασιλοκελιά επάνω του θα γίνει μια παραφυάδα.
Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να μοιράσουμε 2-3 πλαίσια σε κάθε παραφυάδα σε μορφή βεντάλιας γύρω απο την μητρική κυψέλη. Βάζουμε 1 πλαίσιο με γόνο και βασιλικό κελί γύρη και μέλι σε κάθε παραφυάδα. Όταν τελειώσουν τα πλαίσια απομακρύνουμε την αρχική κυψέλη. Ο λόγος που την απομακρύνουμε είναι επειδή έχει όλες τις φερομόνες που προσελκύουν τις μέλισσες μεσα. Αν αφήσουμε αυτή τη κυψέλη σε μια θέση γύρω γύρω θα συγκεντρώσει τις περισσότερες συλλέκτριες και δεν το θέλουμε.
Εφόσον λοιπόν έχουμε διασκορπίσει την κυψέλη σε παραφυάδες γύρω γύρω ελέγχουμε μετά απο δύο τρείς ημέρες στα γρήγορα ποιό μελίσσι έχει το λίγοτερο πλυθησμό και ποιό το περισσότερο. Ανταλλάσουμε τις θέσεις για να εξισορροπήσουμε τη κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα οι μέλισσες θυμούνται τις φερομόνες τους. Το μεγάλο μυστικό ως προς την ισοδυναμία των παραφυάδων είναι οι κυψέλες να έχουν το ιδιο χρώμα κυψέλης. Καθώς έρχονται οι συλλέκτριες δεν ξέρουν ποιά κυψέλη να επιλέξουν. Σε γενικές γραμμές για να αποκτήσετε εικόνα της μεθόδου έφτιαξα ένα σχεδιάγραμμα για εσάς. Η 1 και 2 κυψέλη εμπειρικά θα αποκτήσουν τον περισσότερο πλυθησμό ενώ η 3 και 4 τον λιγότερο. Οπότε μετά απο 2 ημέρες αν όντως συμβαίνει αυτό αλλάζουμε τις θέσεις τους.
Αφού εφαρμόσουμε τις ισοδυναμίες μετά δεν ξανα ενοχλούμε τα μελίσσια μέχρι να γονιμοποιηθεί η μάνα. Ξέρετε με τις άσκοπες επιθεωρήσεις στρεσσάρουμε το μελίσσι και μπορεί να σκοτώσει την βασίλισσα. Οπότε όχι πολλά πολλά. Σε ένα μήνα από την ορφάνια του μητρικού μελισσιού θα έχουμε μάνες γονιμοποιημένες που γεννάνε. Και τότε επιθεωρούμε να δούμε τι φτιάξαμε.
*Τα βελάκια δείχνουν που πρέπει να κοιτά η είσοδος κάθε παραφυάδας
*Το μυστικό για μεγάλη επιτυχία στην γονιμοποιήση βασιλισσών είναι μετά απο 7-10 μέρες της ορφάνιας να τοποθετήσουμε ένα σημάδι μπροστά απο κάθε κυψέλη. Πχ ενα τούβλο ένα ξύλο οτιδήποτε μπορεί να πάρει ως σημείο αναφοράς η βασίλισσα κατα την πτήση της.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!