Βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο την εποχή που ξυπνάνε τα μελίσσια μας, και αρχίζει η ανάπτυξη. Ο φεβρουάριος αν και χειμωνιάτικος μήνας, κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, άλλοτε με ζέστη και άλλοτε με κρύο. Πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι Άνοιξη με τη καλοκαιρία που επικρατεί μερικές χρονιές Το βασικότερο λάθος των μελίσσοκόμων είναι οι βιαστικές αποφάσεις, κάτω απο το τέλειο δέλεαρ, έναν ζεστό καιρό... Όμως ο καιρός απο ζεστός μπορεί να γίνει πολύ κρύος, και το αντίστροφο μέσα σε λίγες ημέρες. Τα μελίσσια γνωρίζουν αυτά τα σκαμπανευάσματα, για αυτό θα παραητηρήσουμε πόσο συγκρατιμένα είναι, και πως ο γόνος τους είναι συμπαγής πάντα στριμωγμένος σε μια μεριά στη κυψέλη, όπου επεκτείνετε λίγο λίγο σταθερά και όχι απότομα.
Ο μελισσοκόμος βλέποντας τον Καλό καιρό αρχίζει να προσθέτει πλαίσια, και εδώ είναι το μεγάλο λάθος. Το μελίσσι μέσα στον Φεβρουάριο, μπορεί να έχει 2-3 πλαίσια γόνο, όμως στη πραγματικότητα έχουμε 2-3 πλαίσια τα οποία έχουν και γόνο επάνω τους. Το μελίσσι το Φεβρουάριο περνά πρώτα απο ένα στάδιο "αναπλήρωσης" πλυθησμών, και μετά αρχίζει η ανάπτυξη. Δηλαδή πχ έχουμε ένα 5άρι μελίσσι στις 30 Ιανουαρίου. Στις 15 Φεβρουαρίου το μελίσσι αυτό έχει 3 γόνους όσο η παλάμη, και βλέπουμε να μεγαλώνει. Στη πραγματικότητα όμως δεν μεγαλώνει τόσο που να χρειάζεται καινούργια πλαίσια. Ένα γεμάτο πλαίσιο με γόνο μας κάνει 2 πλαίσια πλυθησμό. Ένα μισό πλαίσιο με γόνο ίσως μας δώσει λιγότερο πλυθησμό απο ένα πλαίσιο.
Ένα τραγικό λάθος είναι το μελίσσι που βλέπουμε παρακάτω. Αυτό το μελίσσι κανόνικα πρέπει να έχει το πολύ 3 πλαίσια, και φυσικά ένα κηρόπανο, και ένα φελιζόλ στο πλαί. Να ξέρετε κάτι. Η μόνωση στο μελίσσι παίζει ακόμα σημαντικότερο ρόλο τώρα, που αρχίζει ο γόνος. Πρέπει η θερμότητα που παράγουν οι μέλισσες να εγκλοβίζεται μέσα και να μη φεύγει.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν διευρύνουμε τη γονοφωλιά πριν την ώρα της, αντί για ανάπτυξη μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι Βόρειοι μελισσοκόμοι λένε να κρατάμε σφιχτά τα μελίσσια μέχρι τον Μάρτιο.
Τώρα με τη παρουσία του γόνου η θερμοκρασία φτάνει τους 34 και η υγρασία σπάει. Επίσης εξαφανίζεται και η νοζεμίαση, γι αυτό εφαρμόζουμε 2 προληπτικές θεραπείες. Επίσης να ξέρετε πως όλα αυτά που λέμε, για τις Βόρειες και Ορεινές περιοχές, ίσως πάνε με καθυστέρηση 1 μήνα απο ότι στη Νότια Ελλάδα.
Σε γενικές γραμμές αρχίζουμε δειλά δειλά να προσθέτουμε τα πρώτα πλαίσια, σε όσα μελίσσια είναι πολύ σφιχτά, και βλέπουμε ότι ο πρώτους τους γόνος εκκολάπτεται. Φαίνεται το μελίσσι που έχει πάρει φορά και αναπτύσσετε. Ένας μελισσοκόμος θα ρωτήσει, μα δεν πρέπει να βάλω ένα πλαίσιο με άχτιστο κερί στην άκρη; Όχι αν δεν μαυρήσουν τα πλαίσια απο μέλισσες. Το πρώτο πλαίσιο θα το βάλουμε, όταν δούμε "έκρηξη πλυθησμού" δηλαδή ο πλυθησμός δεν χωράει στο μελίσσι μας.
Σε γενικές γραμμές δίνουμε πλαίσια σε όσα μελίσσια έχουν πάνω απο 3 γόνους, και σε μέγεθος που να καλύπτει μεγαλύτερο απο τη παλάμη του χεριού μας. Δίνουμε ένα ένα τα πλαίσια και όχι παραπάνω. Για να ανοίξουμε τη γονοφωλιά χρειάζεται να έχει μπόλικο πλυθησμό, και να ξέρουμε και ότι ο καιρός δεν θα κάνει κανένα απότομο τις επόμενες ημέρες. Όπως έχουμε πεί πολλές φορές στην Ορεινή Μέλισσα τα μαύρα πλαίσια είναι τα καλύτερα αυτή τη περίοδο. Ειδικά στις Αρχές του Μαρτίου, κάνουμε το εξής κόλπο. Τα παίρνουμε και τα βάζουμε δίπλα απο τη γύρη εκεί που τελειώνει ο γόνος και γεννιούνται απο τη βασίλισσα σε χρόνο ρεκόρ. Απίστευτη ανάπτυξη και δοκιμασμένος τρόπος.
Όσον αφορά τις τροφοδοσίες απο 10 Φλεβάρη, θεωρείτε απολύτως φυσιολογικό για τις Νότιες Περιοχές, να ταίζουμε με μικρές ποσότητες σιροπιού, πάντα με γνώμονα τις επερχόμενες καιρικές συνθήκες. Πχ δε θα βάλουμε σιρόπι, αν δούμε ότι ο καιρός έχει βροχές βορειάδες κλπ. Αντίθετα αν ο καιρός δείχνει 15-17 ή ακόμη και 20 βαθμούς πχ στη Κρήτη, ταίζουμε άφοβα, αλλά πάντα με μέτρο. Γενικά όταν η θερμοκρασία σκαρφαλώσει πάνω απο 17 βαθμούς τα μελίσσια τρελαίνονται. Κάθε βαθμός που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η βασίλισσε γεννάει περισσότερο και τα μελίσσια αναπτύσσονται.
Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα. Λίγα και χρήσιμα!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!