Ο μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης μας δείχνει πως κάνει διέγερση τα μελίσσια του για ανάπτυξη νωρίς την Άνοιξη. Χρησιμοποιεί τα γνωστά μπουκάλια τροφοδότες, αλλά το κόλπο του είναι, ότι εκτός απο ζάχαρη βάζει στο σιρόπι και λίγο γυρη για μέγιστα αποτελέσματα. Παρακάτω μας λέει λίγα λόγια για την μέθοδο, και στη συνέχεια μας τα λέει όλα σε βίντεο.
Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Παναγιωτίδης απο την melissokomiakozanis.com
Την κατασκευή του αναδευτήρα την έχουμε δείξει σε ένα προηγούμενο βίντεο. Tη γύρη στο μπουκάλι οι μέλισσες την παίρνουν πιο γρήγορα, χρειάζεται όμως προσοχή. Πρώτον πρέπει να είναι δική μας, να μην έχει κιμωλίαση, το μπουκάλι θα πρέπει να είναι καθαρό, και λίγες σταγόνες θυμόλη θα προστατέψουν το σιρόπι. Ο αναδευτήρας που είδαμε χωράει 50 κιλά, 25 κιλά καθαρό νερό και 25 κιλά ελληνική ζάχαρη. Το νερό εάν είναι και ζεστό τόσο το καλύτερο, η γύρη να είναι φρέσκια, αν την τοποθετήσουμε για 20 λεπτά σε ζεστό νερό θα λιώσει πολύ καλύτερα. Η αναλογία της Γύρης στο σιρόπι μπορεί να είναι 5 έως και 10% το ανώτερο. Χρησιμοποιήστε τη μικρή ποσότητα έως ότου εξοικειωθείτε.
Η γύρη χρειάζεται όταν τα μελίσσια πρέπει να εκτρέψουν γόνο και δεν βρίσκουν στη φύση γύρη. Εγώ τους έβαλα ένα μπουκάλι στην αρχή της χρονιάς, διαρκεί 8 έως 12 μέρες, είναι απαραίτητη ανάλογα με την ποσότητα του ανοιχτού γόνου. Μετά συνέχισα με σιρόπι δύο γεμίσματα στα μπουκάλια και τέλος, έτσι ξεπλύθηκε και το μπουκάλι. Στο τέλος αφαίρεσα και το καπάκι για τέσσερις μέρες, μπήκαν οι μέλισσες μέσα στο μπουκάλι και το καθάρισαν. Στο τέλος τα ξέπλυνα και τα στέγνωσα στον ήλιο.
Η καθαριότητα του μπουκαλιού είναι βασική. Ο καταναλωτής που πιθανόν μας διαβάζει θα πρέπει να ξέρει ότι τα μελίσσια που γεννήθηκαν φέτος είναι μικρά και θα πρέπει τις χρονιές που δεν βρίσκουν τροφή να τα βοηθήσει ο μελισσοκόμος για να μπορέσουν να χτίσουν κηρήθρες, να γεννήσει η βασίλισσα για να έχουν πληθυσμό να ξεχειμωνιάσουν και την επόμενη χρονιά να δώσουν μέλι. Πρέπει να τονίσουμε ότι η υγρή τροφή κάνει διέγερση, ξεσηκώνει το μελίσσι για γέννα. Το ζαχαροζύμαρο θέλει δουλειά για να μετατραπεί σε υγρή τροφή, και πρέπει οι μέλισσες να βγουν να ψάξουν νερό για τη μετατροπή του.
Υπόψη το μπουκάλι δεν δημιουργεί λεηλασία σε σχέση με το πιατάκι, οι μέλισσες παίρνουν όποτε θέλουν την σταγόνα που κρέμεται από κάτω και εκτρέφουν το γόνο τους, έτσι δημιουργείται πληθυσμός και όταν τα μελίσσια μεταφερθούν στις ανθοφορίες να έχουν πληθυσμό για να συλλέξουν μέλι. Μία τρύπα στο μπουκάλι τριών χιλιοστών τους δίνει 200 γραμμάρια περίπου ημερησίως, δηλαδή αρκετά περισσότερο από τη βανίλια. Αν τοποθετήσουμε δίπλα τους και βανίλια αυτές προτιμούν το σιρόπι, με κόστος σχεδόν στη μισή τιμή, και απαιτεί και λιγότερα μηχανήματα και κόπο.
Έτσι οι μικρομεσαίοι θα μεγαλώσουν και θα έχουν χρήματα για να πάρουν εργαλεία ή βασίλισσες από τους μεγάλους. Το οριζόντιο φελιζόλ που είδαμε το βρίσκουμε και με ένα ευρώ, είναι ότι καλύτερο έχω κάνει ποτέ μου, δεν συγκρατεί υγρασίες. Αν συνεργαστεί και με το μπουκάλι θερμομονώνει την τροφή δημιουργεί ανάπτυξη νωρίς, δίχως να κινδυνεύει να παγώσει το μελίσσι. Οι ανθοφορίες φέτος ξεκίνησαν ένα μήνα νωρίτερα, πώς θα τις προλάβουμε; Η σακούλα τροφοδοσίας είναι πιο δύσχρηστη δεν είναι για επαγγελματίες. Καλή επιτυχία.
1 Σχόλια
Το μεγάλο μπουκάλι δυόμιση λίτρων δίνει τροφή για πολλές μέρες αν τα μελίσσια μας είναι μακριά είναι πολύ σημαντικό έχει μεγάλο στόμιο και μεγάλη κάνουλα για να γεμίζει γρήγορα αλλά και να μπαίνουν μέσα οι μέλισσες να καθαρίζουν την γύρη
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!