Η βασίλισσα είναι το Α και το Ω στη κυψέλη. Αυτή καθορίζει πότε και πόσο θα αναπτυχθεί στο μελίσσι. Μια καλή βασίλισσα μπορεί με τις φερομόνες της να διατηρήσει τεράστιους στρατούς μελισσών και να γεννάει ακατάπαυστα όλο το 24ωρο. Ωστόσο μέσα στα εκατομμύρια χρόνια ζωής που αριθμεί η μέλισσα στον πλανήτη έχουν αναπτυχθεί κάποια ένστικτα τα οποία είναι χαραγμένα μέσα στο dna τους. Για παράδειγμα η βασίλισσα έχει τρελή αδυναμία στις σκούρες - μαύρες κηρήθρες. Όταν λέμε μαύρες εννοούμε όχι μόνο τις "παλιές" κηρήθρες αλλά και αυτές που έχει γεννηθεί ήδη μια δύο φορές γόνος. Κατα την εκκόλαψη του γόνου οι μέλισσες απολυμαίνουν με πρόπολη. τα κουκούλια που πλέκουν οι προνύμφες μέσα στη κηρήθρα μαζί με τη πρόπολη γίνονται ένα σώμα και εκεί οφείλεται το σκούρο χρώμα της κηρήθρας.
Μικρό μυστικό: Εκτός από τη βασίλισσα ιδιαίτερη αδυναμία στις σκούρες κηρήθρες έχει και ο κηροσκόρος. Η πεταλούδα γεννά πάνω στις μαύρες κηρήθρες και μόλις σκάσουν τα αυγά γεννιούνται αδηφάγα σκουλήκια που καταπίνουν το κερί μαζί με υπολείμματα πρόπολης, γύρης και γόνου. Για τον κηροσκόρο είναι απαραίτητα αυτά τα υπολείματα ως θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει η προνύμφη και να πλέξει το κουκούλι. Ο κηροσκόρος κάνει τούνελ με άσπρα κουκούλια σα κλωστές πάνω στο πλαίσιο και διαλύει οριστικά την κηρήθρα. Οι μελισσοκόμοι προφυλλάσονται απο τον κηροσκόρο βάζοντας τη κηρήθρα στη κατάψυξη η ψεκάζοντας με βιολογικό χημικό σκεύασμα. Ο κηροσκόρος δεν πειράζει τις άσπρες κηρήθρες ή τα φύλλα κεριού που αγοράζουμε.
ΕΙΚΟΝΑ Βλέπετε πως στο κέντρο εκεί που γεννάει η βασίλισσα είναι σκούρο ενώ στις άκρες που δε το γέννησε είναι κίτρινο. |
Όσος περισσότερος γόνος εκκολάπτεται τόσο σκουραίνει η κηρήθρα. Μια φρεσκοκτισμένη κηρήθρα όταν γεννηθεί απο τη βασίλισσα σε 21 μέρες - πρώτη εκκόλαψη - παίρνει χρώμα ανοιχτό καφέ. Στην δεύτερη γεννεά γόνου το χρώμα γίνεται πιο σκούρο καφέ. Καθώς περνούν μήνες χρόνια η κηρήθρα γίνεται μαύρη και μικραίνουν τα κελιά με όλα αυτά τα κουκούλια που μαζεύονται στα τοιχώματα. Ο μελισσοκόμος πρέπει μετά απο 2-3 χρόνια να αντικαθιστά τις μαύρες κηρήθρες. Τις λιώνουμε και παίρνουμε καθαρό κερί, ή τις δίνουμε σε κάποια εταιρία και μας επιστρέφει καθαρό κερί. Πρέπει να τις αντικαθιστούμε γιατι μαζεύουν κολλητικές ασθένειες που ενοχλούν το σμήνος.
Όμως ακόμη δεν απαντήσαμε στο ερώτημα "Γιατί η βασίλισσα προτιμάει τη μαύρη κηρήθρα". Αλήθεια το μελετήσει κανείς γιατί συμπεριφέρεται έτσι; Το κάνει λόγω χρώματος, λόγω "κεκτημένου εδάφους", λόγω εποχής; Τι πιστεύετε εσείς ότι συμβαίνει; Η αλήθεια είναι λίγο περίπλοκη. Πολλοί πιστεύουν πως η βασίλισσα γεννάει τη μαύρη κηρήθρα επειδή έχει σκούρο χρώμα, για να απορροφά θερμότητα κ.α. Όμως η βασίλισσα προτιμά την μαύρη κηρήθρα διότι την θεωρεί "κατακτημένο έδαφος". Το σκούρο χρώμα της κηρήθρας τα κουκούλια εκπέμπουν μια φερομόνη η βασίλισσα το αναγνωρίζει ως μέρος όπου γεννιούνται τα μωρά. Είναι η φωλιά της.
Η άσπρη κηρήθρα θεωρείτε από τη βασίλισσα επέκταση της γονοφωλιάς και γεννιέται κυρίως την Άνοιξη όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται ταχύρρυθμα. Τότε που η βασίλισσα γεννάει τα πάντα! Όμως όλες τις άλλες περιόδους η βασίλισσα περιορίζεται στις μαύρες κηρήθρες της στη φωλιά της τη σιγουριά της! Επίσης μια βασίλισσα που έχει συνηθίσει όλο το χρόνο να γεννάει μαύρες κηρήθρες δύσκολα βγαίνει από τις συνήθειες της. Έχει συνηθίσει η κοιλιά της στην συγκεκριμένη υφή της μαύρης κηρήθρας. Εκτός της Άνοιξης που η ορμή του ενστίκτου για γέννηση χιλιάδων αυγών υπερβαίνει κάθε άλλο ένστικτο.
Επίσης κατά την εποχή της σμηνουργίας όπου ο αφεσμός χτίζει νέες κηρήθρες η βασίλισσα τις γεννά κατευθείαν. Όπως είπαμε η άνοιξη είναι ένας παράδεισος για τα μελίσσια. Οι μέλισσες βλέπουν την άνοιξη σαν έναν απέραντο τόπο με αύθονη τροφή. Αρκεί να υπάρχει πλυθησμός να τη μαζέψει. Φυσικά η βασίλισσα δεν λογαριάζει τίποτα τότε, γεννά και και τη τελευταία γωνία που υπάρχει...
ΕΙΚΟΝΑ Φρεσκοκτισμένες κηρήθρες από αφεσμό. Η βασίλισσα στο κέντρο γεννάει φουλ. |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!