Έφτασε η ώρα της ανάπτυξης των μελισσιών μας. Εκτός απο το τάισμα τους με σιρόπι η ζυμάρι, χρειάζεται και ένας επιπλέον χειρισμός. Η έγκαιρη προσθήκη νέων πλαισίων. Χτισμένων ή άχτιστων. Έχει αποδειχθεί ότι νωρίς την Άνοιξη τα χτισμένα πλαίσια, αποδίδουν σημαντικά στην ανάπτυξη και δεν καθυστερούν καθόλου το μελίσσι. Η βασίλισσα τα γεννά δίχως δεύτερη σκέψη. Αντιθέτως τα νεόκτιστα άσπρα πλαίσια, πάνε λίγο πιο πίσω το μελίσσι, όμως και αυτά είναι αναγκαία, εφόσον δεν υπάρχουν έτοιμα χτισμένα. Οι μέλισσες νωρίς την Άνοιξη είναι αρκετά διστακτικές. Ο λιγοστός πλυθησμός, οι θερμοκρασίες, ακόμη και ο λιγοστός γόνος, ίσως είναι οι αιτίες που οι μέλισσες δεν χτίζουν τις κηρήθρες που τους βάζουμε.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το πότε βάζουμε νέες κηρήθρες στα μελίσσια. Ας το πάρουμε απο την αρχή. Έχουμε ένα μελίσσι 5άρι το οποίο αναπτύσσεται και έχει 3 καλά πλαίσια με γόνο. Ο πλυθησμός του έχει πλέον φτάσει στο εως το ακρινό πλαίσιο, και βλέπουμε ότι έχει αισθητή ανάπτυξη. Το μελίσσι αυτό λοιπόν εφόσον βλέπουμε μέλισσες σε όλα τα πλαίσια, και έχει και 3 πλαίσια με αρκετό γόνο - πχ όσο δύο πακέτα τσιγάρα δίπλα δίπλα, σε κάθε πλαίσιο - σημαίνει ότι χρειάζεται χώρο. Ο γόνος είναι αυτό που μας δηλώνει ότι το μελίσσι χρειάζεται χώρο. Τότε λοιπόν δεν το σκεφτόμαστε και βάζουμε κηρήθρα, απο την πλευρά που βλέπουμε τον περισσότερο πλυθησμό. Όπως είπαμε η χτισμένη έχει άμεσα αποτελέσματα. Την μαύρη κηρήθρα την βάζουμε δίπλα στον γόνο για να την γεννήσει τη βασίλισσα. Την άχτιστη κηρήθρα την βάζουμε στην άκρη, εκεί που τελειώνει το μελίσσι.
Ξέρετε νωρίς την Άνοιξη δεν πρέπει να κάνουμε απερίσκεπτους χειρισμούς. Πχ η σφήνα στον γόνο είναι ένας χειρισμός που δεν εφαρμόζετε εύκολα νωρίς την Άνοιξη, διότι ο Μάρτιος επιφυλλάσει χοντρά κρύα, όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Συνεπώς ωθούμε τα μελίσσια στην ανάπτυξη, αλλά δεν βάζουμε κηρήθρες χωρίς λόγο. Όπου βλέπουμε ότι το μελίσσι χρειάζεται χώρο βάζουμε κηρήθρα. Απλά πράγματα. Σε μελίσσια με πάνω απο 4 πλαίσια γόνο, ίσως χρειάζονται και δύο νέες κηρήθρες, προκειμένου μέχρι και την επόμενη εβδομάδα το μελίσσι να είναι οκ! Να μην ξεμείνει απο χώρο!
Όσα πλαίσια βλέπουμε να έχουν μέλι σφραγισμένο και είναι μπλοκαρισμένα, τα βάζουμε στο τέλος του μελισσιού, στην άκρη και όχι μέσα στη μέση να μπλοκάρουν την βασίλισσα. Γενικά υπάρχει ένας κανόνας στους χειρισμούς μας, με ένα σκοπό! Να δίνουμε συνεχώς χώρο στη βασίλισσα. Φροντίζουμε λοιπόν να δίνουμε κηρήθρες εκεί που τελειώνει ο γόνος για να βρίσκει συνεχώς νέο χώρο η βασίλισσα. Μόλις ο καιρός ζεστάνει καλά, στα δυνατά μας μελίσσια βάζουμε και σφήνες. Δηλαδή τοποθετούμε μια χτισμένη κηρήθρα μέσα στο κέντρο του γόνου.
Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες για να πετύχουμε μέγιστη ανάπτυξη. Καλή τροφή στα μελίσσια, και καλές βασίλισσες. Με τις κατάλληλες συνθήκες τέτοια μελίσσια μπορούν να διαπρέψουν και να φτάσουν ακόμα και τους 3 ορόφους. Όσοι μελισσοκόμοι στήνουν πύργους - αυτά τα τεράστια μελίσσια που βλέπετε, οι μελισσοκόμοι που τα φτιάχνουν ξεκινούν σκληρή δουλειά απο νωρίς την Άνοιξη. Δεν γίνονται απο μόνα τους τόσο μεγάλα, χρειάζεται να ασχοληθείς, να το αγαπάς!
Όσον αφορά το χτίσιμο κηρηθρών τα μελίσσια απο τον Φεβρουάριο χτίζουν πολύ καλά. Οι βασικότεροι παράγοντες είναι να έχουμε καλές θερμοκρασίες πχ 16-20 βαθμούς, το μελίσσι να φέρνει γύρη και νέκταρ, και να υπάρχει αρκετός γόνος, αλλά και νέος πλυθησμός με νεαρές μέλισσες. Αν τηρούνται αυτά τα πραγματάκια έχουμε μεγάλη αποτελεσματικότητα στο κτίσιμο κηρηθρών. Και ξέρετε πότε τηρούνται όλα αυτά που σας έγραψα; Μα φυσικά την Άνοιξη!
2 Σχόλια
Έφτασε η ώρα για χιόνια κρύο κ βροχές.Που ζεις ρε φίλε μου να έρθουμε κ εμεις...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μελίσσια είναι πετσιασμένα από πληθυσμό και έξω έχει 40 πόντους χιόνι. Μέσα έχουν φαγητό και κάνουν ασωτίες(παρακέρια). Δεν τους βάζω τελάρα. Αν δεν φτιάξει ο καιρός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι θα πάθουν;
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!