Widget Recent Post No.

Πως πιάνουμε μέρος για τα μελίσσια. Πως βάζουμε το σημάδι για να κατοχυρώσουμε τη μεριά


Οι περισσότεροι παλιοί μελισσοκόμοι βάζουν μια άδεια σάπια κυψέλη στο μέρος που σκοπεύουν να βάλουν τα μελίσσια τους. Πολλές φορές αντί για κυψέλη βάζουν απλώς ένα πάτωμα ή ένα καπάκι το οποίο πολλές φορές μπορεί να μη ξεχωρίζει επειδή έχει αποσυντεθεί το ξύλο. Πολλοί "έξυπνοι" μελισσοκόμοι λένε τράβα και πέτα στο γκρεμό τα σημάδια και βάλε τα μελίσσια σου εκεί. Μέγα μέγα λάθος. Συνάδελφοι ξέρω οτι είναι πολύ λάθος οι σάπιες κυψέλες στο δάσος, όμως πετώντας του τις κυψέλες είναι σαν να τον "τσιγκλάμε" να κάνει ζημιά και στα δικά μας μελίσσια. Ποτέ μα ποτέ μην κάνετε κάτι τέτοιο, διότι έχω ακούσει πολλά περιστατικά όπου μελισσοκόμοι πήραν εκδίκηση και σκότωσαν μελίσσια. Δε ξέρω πως είναι δυνατό ένας μελισσοκόμος να σκοτώσει τα πλάσματα που του δίνουν το ψωμί, όμως επειδή έχει συμβεί θέλω όλοι οι μελισσοκόμοι να δώσουν προσοχή.
Ας προσπαθήσουμε οι ίδιοι να είμαστε σωστοί και αφήστε τους άλλους. Ο πιο αποδεκτός τρόπος για να πιάσουμε μια μεριά για να κατοχυρώσουμε τη θέση του μελισσοκομείου μας είναι να πάρουμε ένα ζωντανό μελίσσι και στη κυψέλη αυτή να γράψουμε τον αριθμό τηλ και το όνομα μας ετσι ώστε να μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί μας. Δυστυχώς με αυτή τη μέθοδο έχουν αναφερθεί πολλές κλοπές, ξέρετε οι κλέφτες είναι πιο τολμηροί όταν βλέπουν ένα μελίσσι. Γι αυτό πολλοί μελισσοκόμοι έχουν κάνει το εξής: Στο ζωντανό μελίσσι βάζουν μέσα και μια συσκευή gps. Ο κλέφτης που θα το πάρει την πάτησε για τα καλά.

Το σημάδι που βάζουμε λειτουργεί ως δείκτης της ανθοφορίας. Μερικοί μελισσοκόμοι τοποθετούν και μελισσοκομική ζυγαριά, έτσι όταν ξεκινήσει να δίνει μέλι η περιοχή φέρνουν και τα άλλα μελίσσια. Ζωντανό σημάδι βάζουν πολύ λίγοι μελισσοκόμοι στις μέρες μας.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος που εφαρμόζεται από την πλειονότητα είναι μια άδεια κυψέλη - όχι σε κακή κατάσταση - η οποία γράφει τηλέφωνο και όνομα. Για να θεωρηθεί όμως έγκυρη και πρόσφατη βάζουμε ένα χλωρό κλαρί πάνω σε μια πέτρα. Αυτό σημαίνει ότι περάσαμε πρόσφατα από το μέρος και βάλαμε το σημάδι μας. Επειδή πολλοί μελισσοκόμοι τοποθετούν σημάδια και μπορεί στο τέλος κάτι να τύχει, μπορούμε να πάρουμε τηλ το συνάδελφο και να τον ρωτήσουμε αν μπορούμε να βάλουμε μελίσσια στη δική του μεριά. Μερικοί μελισσοκόμοι είναι αρκετά συνεργάσιμοι οπότε μην χάσετε την ευκαιρία. Και να ξέρετε ένα μυστικό. Ποτέ μα ποτέ μην δώσετε την αφορμή για να δημιουργηθεί έχθρα η τσακωμός. Όσες φορές δοκίμασα αυτόν τον τρόπο στη ζωή μου το μετάνιωσα οικτρά...

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Πολύ σωστή ανάρτηση ΜΠΡΑΒΟ.Ειναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μαθαίνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τον κλάδο της μελισσοκομίας.(βασικές αρχές)σεβασμού και αυτοσεβασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ για την αναρτηση αλλα πολοι συναδελφοι μελισσοκομοι τοποθετουνε πολα συμαδια με αδειες κυψελες βαζουν και φρεσκα κλαρια και στο τελος απο τα δεκα σιμαδια δεν φερνουν καθολου μελισσια.Αυτο ειδα περισι ενας ντοπιος μελισσοκομος εβαλε σιμαδια σ¨ενα βουνο σε ακτινα 10 με 15 χιλιομετρων για να μην τοποθετιση κανενας μελισσια δεν υπηρχε κανενα ανοιγμα η πλατομα για να βαλεις ουτε 10 μελισσια και στο τελος δεν εφερε ουτε μελισσα!!!με αυτην την λογικη που εχουμε οτι και αν παθουμε ειμαστε εξιοι της μοιρας μας ΠΑΝΟΣ ΑΠΟ ΒΟΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!