Όλοι ξέρουμε ότι με τη παραπλάνηση των μελισσιών μπορούμε να χάσουμε ακόμη και ολόκληρα σμήνη. Πολλοί μελισσοκόμοι τοποθετούν κοντά τις κυψέλες τους, έχουν όλες το ίδιο χρώμα με αποτέλεσμα οι μέλισσες να μπερδεύονται και να μπαίνουν σε ξένη κυψέλη και όχι στη δική τους. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο μερικά μελίσσια "κλέβουν συλλέκτριες" άρα δυναμώνουν ενώ άλλα χάνουν συλλέκτριες άρα γίνονται πιο αδύναμα. Ο μελισσοκόμος όμως δε θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο πρώτον γιατί μεταδίδονται ασθένειες και δεύτερον γιατί θέλει να έχει ίσης δυναμικότητας μελισσια.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι μέλισσες έχουν την τάση να μπαίνουν στη κυψέλη που βρίσκεται στη πιο μπροστινή σειρά. Δηλαδή αν έχουμε δύο κυψέλες τη μια πίσω από την άλλη και είναι το ίδιο χρώμα οι περισσότερες μέλισσες θα μαζευτούν στη μπροστινή κυψέλη. Συνεπώς θα έχουμε μπροστά ένα δυνατό παραγωγικό μελίσσια ενώ πίσω ένα αδύναμο και μη παραγωγικό. Αυτό πιστεύεται οτι συμβαίνει λόγω ότι οι μέλισσες έρχονται γεμάτες προμήθειες και στη βιασύνη τους να ξεφορτώσουν και να πάρουν μια ανάσα μπαίνουν στην πιο κοντινή κυψέλη. Αν είναι το ίδιο χρώμα μπερδεύονται. Λίγο η κούραση λίγο η βιασύνη καταλαβαίνετε, έχουν ένα δίκιο.
Ο μελισσοκόμος προκειμένου να βοηθήσει τις μέλισσες του να ξεχωρίζουν εύκολα τα "σπιτάκια" τους είναι να βάφει τις κυψέλες διαφορετικό χρώμα. Συγκεκριμένα το σημαντικότερο ρόλο παίζει το χρώμα που έχει η μπροστινή πλευρά της κυψέλης και ακόμη περισσότερο εκεί που βρίσκεται το πορτάκι. Σύμφωνα με μετρήσεις οι μέλισσες απομνημονεύουν άριστα τη θέση της εισόδου και το χρώμα που έχει εκείνο το σημείο. Μάλιστα μερικοί μελισσοκόμοι για να μειώσουν το φαινόμενο της παραπλάνησης βάζουν πινέζες χρωματιστές έτσι ώστε να σχηματίζεται ένα σχέδιο και οι μέλισσες κατά την προσγείωση να το βλέπουν και να το θυμούνται.
Η καλύτερη τεχνική για να εκμηδενίσουμε την παραπλάνηση είναι η εξής; Όταν τοποθετούμε τα μελίσσια στο μελισσοκομείο μας να διαλέγουμε αντίθετα χρώματα για να βάζουμε δίπλα δίπλα. Για παράδειγμα αν βάλουμε μια κυψέλη χρώματος μπλέ στη μια μεριά στην άλλη θα βάλουμε μια άσπρη η κίτρινη. Οι μέλισσες ενστικτοδώς μπορούν να καταλάβουν την παραμικρή διαφορά στους χρωματισμούς, όμως όταν εμείς βάζουμε τέτοιες αντιθέσεις χρωμάτων τις διευκολύνουμε πάρα πάρα πολύ.
ΕΙΚΟΝΑ: Οι κυψέλες παρόλο που είναι κοντά μεταξύ τους έχουν διαφορετικό χρώμα και έτσι είναι αδύνατη η παραπλάνηση |
Σε περίπτωση που κάποιος μελισσοκόμος έχει τις περισσότερες κυψέλες ιδιο χρώμα, μπορεί αντί για κυψέλη διαφορετικού χρώματος να βάψει μόνο το πορτάκι της κυψέλης. Ένα σκούρο χρώμα πράσινο είναι ότι πρέπει. Οι μέλισσες βλέπουν όλα τα χρώματα όχι όμως το κόκκινο. Το ότι δεν βλέπουν την απόχρωση όμως δεν σημαίνει οτι δεν μπορούν και να το ξεχωρίσουν κιόλας. Οι μέλισσες έχουν ένα πολύ προηγμένο οπτικό σύστημα που μπορεί να ξεχωρίσει την παραμικρή διαφορά στην απόχρωση. Η μέλισσα για παράδειγμα βλέπει το σκούρο γκρί ίδιο με το κόκκινο, όμως λόγω ότι έχει χιλιάδες μάτια μπορεί να διακρίνει την παραμικρή διαφορά στη σκουρότητα της απόχρωσης.
Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα της παραπλάνησης είναι η γονιμοποιήση της βασίλισσας. Η βασίλισσα πετάει για τη γαμήλια πτήση της και όταν γυρίζει μπερδεύεται και δεν γνωρίζει απο ποιά κυψέλη βγήκε. Για τον μελισσοκόμο υπάρχει μια εύκολη πατέντα για να μην έχει ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Λίγες ημέρες πριν την γονιμοποιήση της βασίλισσας, τοποθετούμε έξω απο τη κυψέλη χρωματιστά αντικείμενα. Συγκεκριμένα να δημιουργούν κάποιο γεωμετρικό σχήμα. Όταν γυρίσει η βασίλισσα θα ξέρει σίγουρα απο ποια κυψέλη πέταξε...
1 Σχόλια
Γιατί μένουν έξω από την κυψέλη το βράδυ κάποιες μέλισσες? Χώρος υπάρχει. ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!