Widget Recent Post No.

Μέγιστη ανάπτυξη ακόμα και των μικρότερων μελισσιών: Απόσταγμα όλης της εμπειρίας μου



Σήμερα θα σας μιλήσω για το πως εφαρμόζω εγώ τροφοδοσία στα μελίσσια μου, και έχω μέγιστη ανάπτυξη ακόμα και απο τα μικρότερα μελίσσια.  Ξέρω ότι δεν θα αρέσουν σε πολλούς αυτά που θα πω, διότι πλέον φαίνεται ξεκάθαρα οτι είναι αρκετοί αυτοί που δεν θέλουν να βοηθάμε τους νέους. Όμως όταν κάτι βγαίνει απο την ψυχή ενός ανθρώπου, κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει, έτσι δεν είναι; Όλοι εδώ έχουμε το ίδιο πάθος, τη μελισσοκομία, και σήμερα θα μιλήσουμε για τον δικό μου αποτελεσματικό τρόπο, που εφαρμόζω φέτος στα μελίσσια μου. Τις τελευταίες ημέρες βρήκα ευκαιρία και είχε καλό καιρό με ήλιο, και έκανα τις πρώτες τροφοδοσίες με σιρόπι! Θα σας πω αμέσως μετά τα μυστικά, πως το φτιάχνω και πως το βάζω στα μελίσσια.
Κάθε χρόνο επιλέγω να τροφοδοτήσω τα μελίσσια μου γύρω στα μέσα του Φεβρουαρίου. Αυτός που μου λέει κάθε φορά πότε είναι η ιδανικότερη περίοδος είναι τα ίδια τα μελίσσια. Και πως το καταλαβαίνω; Όταν βλέπω ότι τα μελίσσια αρχίζουν να προεκτεινουν τους γόνους σε 2-3 πλαίσια, όταν βλέπω η γέννα να αυξάνεται, τότε είναι η ιδανικότερη περίοδος για ταίσμα. Όμως εδώ είναι που γίνονται τα περισσότερα λάθη. Τα μελίσσια τώρα μετά το χειμώνα είναι αδυνατισμένα, και μικρά. Πόσοι μελισσοκόμοι έχουμε πολλά που είναι μόλις 1 πλαίσιο, η 2-3 πλαίσια. Υπάρχουν βέβαια και μεγαλύτερα, αλλά σίγουρα υπάρχουν και τα αδύναμα! Ένας στόλος που μπορεί να γίνει μάχιμος όμως, αν εφαρμόσουμε σωστούς χειρισμούς!

Τα μελίσσια μας τώρα την πρώιμη Άνοιξη χρειάζονται πυκνό σιρόπι! Με μέγιστη περιεκτικότητα σε ζάχαρη! Πρέπει κάθε γουλιά που θα βάζουν στο στόμα τους οι μέλισσες να έχει πολλές θερμίδες! Και όταν λέω πυκνό, εννοώ να βάλουμε όσο το δυνατό περισσότερη ζάχαρη μέσα στο σιρόπι. Εγώ προσωπικά όταν φτιάχνω σιρόπι, ρίχνω καυτό νερό να βράζει, και στη συνέχεια ρίχνω τη ζάχαρη, μέχρι που το σιρόπι να γίνει τόσο πυκνό, που να μη λιώνει άλλη ζάχαρη. Πιστεύω για ένα μελισσοκόμο ότι 2 κιλά ζάχαρη σε ένα λίτρο νερό είναι καλά για τα μελισσάκια αυτή τη περίοδο.

Στα μελίσσια δίνω κάθε 4 ημέρες περίπου μια ποσότητα 500ml περίπου, και βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη κατανάλωση. Εννοείτε πως επάνω απο το μελίσσι έχουμε τοποθετημένη και τη ζαχαρόπιτα. Αν υπολογίσουμε πόση τροφή καταναλώνει το κάθε μελίσσι, θα δούμε ότι είναι τεράστια. Και όμως είναι απολύτως φυσιολογικό. Λέει μια παροιμία "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Έτσι και εμείς ταίζουμε ασταμάτητα τώρα, για να φτιάξουμε δυνατά μελίσσια και να πάρουμε πολλά μέλια. Η χρονιά πιστεύετε ότι θα δώσει πολλά μέλια οπότε πρέπει να δώσουμε όλη μας τη δύναμη και να φτιάξουμε τα δυνατότερα μελίσσια, γιατί αυτά θα μας δώσουν το μέλι.

Μερικοί θα ρωτήσουν όμως το εξής. Πως ταίζουμε τα μικρά μελίσσια που δυσκολεύονται να το πάρουν απο τους τροφοδότες; Η μέθοδος του μπουκαλιού είναι αρκετά αποτελεσματική και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ...

Υπάρχει και μια άλλη μέθοδος που είναι μια πραγματική επανάσταση στη μελισσοκομία, και ετοιμάζω φωτογραφικό υλικό για να σας τη δείξω μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέχρι τότε μείνετε συντονισμένοι, και εύχομαι σε όλους μεγάλα και δυνατά μελίσσια! Καλή μελισσοκομική χρονιά και πολλά μέλια σε όλους!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια