Widget Recent Post No.

Τα πλεονέκτηματα των σφιχτών μελισσιών το Χειμώνα και οι καταστροφικές συνέπειες όταν δεν..


Γράφει ο Στέφανος Τάτσης...
Η έκταση του γόνου, είναι η "δύναμη" του μελισσιού και δηλώνει τη ποσότητας των τροφών που έχει στην διάθεσή του. Έτσι αν ακούσεις ότι ένα μελίσσι έχει 7 πλαίσια πληθυσμό 4 γόνο και 2 μέλι, έχεις αυτομάτως σχηματίσει εικόνα για το τι πράγμα μιλάς. Παρόλα αυτά, η ακρίβεια των μετρήσεων αυτών είναι σχετική, και εν πολλοίς εξαρτάται από την αντίληψη του εκάστοτε μελισσοκόμου.
Για μένα πάντως ένα τελάρο πληθυσμός, σημαίνει ότι οι μέλισσες το καλύπτουν από άκρη σε άκρη, και ενίοτε σε τέτοιο πλήθος, που να δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τι υπάρχει κάτω από το "πέπλο" που σχηματίζουν.



Μελίσσι με 10 πλαίσια πληθυσμό

Η μέτρηση αυτή προκύπτει από την πρακτική και την πεποίθηση μου πως το μελίσσι, εφόσον δεν βρίσκεται σε κατάσταση ραγδαίας ανάπτυξης, πρέπει να καλύπτει καλά όλα τα πλαίσια (κατ'ουσίαν τις κερήθρες). Έτσι έχει σημαντικό κέρδος το ίδιο, και κατά επέκταση ο μελισσοκόμος. Εντοπίζω συνοπτικά τα εξής πλεονεκτήματα που έχω παρατηρήσει, εφαρμόζοντας αυτή την τακτική:

Τα μελίσσια μπορούν να ρυθμίζουν ευκολότερα την θερμοκρασία στην κυψέλη. Ζεσταίνουν τον γόνο ευκολότερα ,φτιάχνουν σωστή μελισσόσφαιρα, αφαιρούν ευκολότερα την θερμότητα από την κυψέλη κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Εξατμίζουν πιο εύκολα την υγρασία και σφραγίζουν τα πλαίσια με το μέλι. Αντιμετωπίζουν καλύτερα εξωτερικούς εχθρούς και ασθένειες, κινδυνεύουν λιγότερο από λεηλασία και γενικότερα φρουρούν καλύτερα την φωλιά τους. Νωρίς την άνοιξη αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, "ανοίγοντας" περισσότερο τον γόνο τους. Εν ολίγοις, μελίσσια που δουλεύουν "σφιχτά", δεν χάνουν το "ηθικό" τους, ακόμα και όταν είναι μικρές παραφυάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, επειδή η μέλισσα διέπεται από "νοοτροπία σαμουράι" αρνείται να εγκαταλείψει τα περισσευόμενα τελάρα με αντιπαραγωγικά και πολλές φορές ολέθρια αποτελέσματα.

Μιας και βρισκόμαστε στο τέλος του χειμώνα παραθέτω μερικές φωτογραφίες, με μελισσοσμήνη των τριών έως πέντε πλαισίων (σύμφωνα με την δική μου μέτρηση) που ξεχειμωνιάζουν με σχετική ευκολία και αναπτύσσονται σωστά. Δεν ξεχνώ ότι η έκταση του γόνου εξαρτάται όχι μόνο από την εποχή, τις τροφές που εισέρχονται στην κυψέλη (πρωτίστως φυσικές), την ικανότητα της βασίλισσας και τα διαθέσιμα στόματα που μπορούν να τον ταϊσουν, αλλά και από το πόσο ζεστή είναι η "κουβέρτα" που τον σκεπάζει....





Ώρα για έλεγχο. Αττική 10-2-2014









Η βασίλισσα στην κορυφή από το πλαίσιο








Και ο γόνος της..








Παραφυάδα 4 πλαισίων. Το φελιζόλ ή κάποιο άλλο φράγμα
κατ΄ εμέ απαραίτητο



Ακολουθούν φωτογραφίες από το εσωτερικό της κυψέλης. Διακρίνεται η έκταση του σφραγισμένου γόνου και ο αριθμός των μελισσών που τον καλύπτει.










Η "κουβέρτα" πάνω από τον σφραγισμένο γόνο






Η πλευρά του τελάρου που εφάπτεται με το φελιζόλ καλύπτεται από γόνο.




ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ iasmosmeli.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι.στην πάνω φώτο έχει ζαχαροζυμαρο στο μελίσσι.ποια τροφή είναι καλητερη η βανίλια η το ζυμαρι για το μελίσσι.κ ποιο από τα 2 πρέπει να βάζουμε εμείς οι νέοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν είναι δική σου τροφή με δικό σου μέλι παραγωγής είναι η ανώτερη
    Απο τις έτοιμες μπορεις να επιλέξεις όποια έχει λιγότερη θερμική επεξεργασία. Πχ υπάρχουν ζυμάρια με ιμβερτοποιημένο σιρόπι φτιαγμένες οι οποίες είναι πολύ καλές για τα μελίσσια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι αλλά λένε ότι το ιμβερτοποιημένο σιροπι αφήνει υπολοιματα στο μέλι. Εσείς τι λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οτι αφηνουν ολα αφηνει, και για κανενα λογο δε ταιζεις πριν το τρυγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Θρασύβουλου είπε ότι το ιμβερτοποιημένο ισοροπι αφήνει υπολοιματα κ φενονται μετά κ από 3 μήνες στο μελίσσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορείτε να μας παρεθέσετε τη σχετική έρευνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ψάξω κ θα σου την στείλω γιατί δν θυμάμαι που την διάβασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν το βρήκα.πατάτε στο ίντερνετ εμβιτροποιημενο σιρόπι Θρασύβουλου κ διαβάστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!