Σήμερα δεν θα πούμε πολλά. Ήθελα να τονίσω δύο τρία πραγματάκια που πρέπει να κάνουμε τώρα τον Ιανουάριο στα μελίσσια. Όπως θα έχετε καταλάβει η περίοδος που διανύουμε τώρα, δεν έχει κανένα φόρτο εργασίας. Τροφή να έχουν τα μελίσσια και υπομονή ο μελισσοκόμος. Ωστόσο λίγα βασικά πραγματάκια, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο μελισσοκομείο μας, και να φύγουμε σφαίρα την Άνοιξη... Με μελίσσια που θα μείνουν στην ιστορία! Να ξέρετε όλοι οι μελισσοκόμοι ζηλεύουν τα μεγάλα μελίσσια, αλλά για να γίνουν χρειάζεται καλή δουλειά, απο τώρα κιόλας. Τώρα βέβαια δεν κάνουμε καμία επέμβαση μέσα στα πλαίδια. Απλά φροντίζουμε να τηρούνται μερικές απλώε λεπτομέρειες...
Πρέπει να διατηρήσουμε τα μελίσσια με τον μέγιστο δυνατό πλυθησμό. Τώρα τα μελίσσια χάνουν συνεχώς πλυθησμό. Οι μέλισσες είναι μεγάλης ηλικίας, και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν. Εμείς φροντίζουμε τα μελίσσια να έχουν καλή μόνωση, να είναι ζεστά, και να μη σπαταλάνε άσκοπα τροφή για να θερμανθούν. Θέλουμε οι μέλισσες να ζήσουν περισσότερο. Είναι σημαντική η μόνωση, εφόσον τον Ιανουάριο έχουμε και τους πρώτους γόνους. Τα περισσότερα μελίσσια έχουν απο μια χουφτούλα γόνο, και αν τύχει να πέσουν μερικές ζεστές μερούλες, τα μελίσσια αρχίζουν να ανανεώνουν σιγά σιγά τις παλιές μέλισσες με καινούργιες.
Το βασικότερο για να έχουμε πρώιμη ανάπτυξη είναι η θέση των μελισσιών μας. Όπως βλέπουμε στη φωτό επάνω, ο μελισσοκόμος Γιώργος Σταυρακάκης απο τη Κρήτη, έχει τοποθετήσει τα μελίσσια του με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Πολύ ηλιόλουστη θέση, ωραία τοποθετημένες σε σειρές τις κυψέλες, και φυσικά πρώιμη ανθοφορία! Τα λουλουδάκια αυτά που φυτρώνουν απο αρχές του Φεβρουαρίου, δίνουν μια σημαντική ώθηση ανάπτυξης στα μελισσάκια. Δυναμώνουν και πέρνουν τα πάνω τους.
Οι κυψέλες χρειάζονται πολύ ήλιο. Για άριστο ξεχειμώνιασμα φροντίζουμε να μην υπάρχει πολύ υγρασία και νερά, και τα μελίσσια να μην πιάνουν ίσκιο. Ο ήλιος είναι πηγή ενέργειας για τα μελίσσια. Είναι σαν δωρεάν τροφή κατα ένα τρόπο.΄Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον ήλιο. Τοποθετήστε τα πλαίσια προς τη πλευρά που χτυπα περισσότερο ο ήλιος. Θα σας δείξω με κάθε λεπτομέρεια πως θα το κάνετε αυτό σωστά για μέγιστες αποδ
Το Χειμώνα δεν δίνουμε σιρόπι ή υγρές τροφές. Δεν θέλουμε τα μελίσσια να κάνουν πολύ γόνο γιατί με μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας ο γόνος θα παγώσει. Στη παραπάνω φωτό βλέπουμε ένα πλαίσιο "υπόδειγμα" ενός πολύ καλού μελισσιού. Έχει τα μελάκια του, τις γύρες του, ο γόνος είναι ωραίος σφαιρικός χωρίς τρύπες - δείγμα υγείας και καλής καταπολέμησης της βαρρόα, και το μελισσάκι πάει σφαιράτο για την Άνοιξη. Ο γόνος για να ζεσταθεί καλά πρέπει το μελίσσι να κρατά καλή θερμοκρασία στους 34 βαθμούς. Αν πέσει λιγότερο η θερμοκρασία όπως συμβαίνει σε μικρότερα μελίσσια, δεν είναι καθόλου καλό. Γι αυτό καλή μόνωση σε όλα μας τα μελισσάκια.
Μέθοδος ταίσματος διεγερτικά, μετά τις 10 Φεβρουαρίου, με μπουκαλάκια Άγρια Μέλισσα που χωράει 1.5 κιλό σιρόπι |
Μέθοδος με ζυμάρι και σιρόπι ταυτόχρονα |
Οι τροφοδοσίες θα πρέπει να γίνουν μετά τις 10 Φεβρουαρίου για τη Νότια - Κεντρική Ελλάδα, και απο αρχές Μαρτίου για τη Βόρεια Ελλάδα και τις Ορεινές περιοχές. Μην βιάζεστε γιατί, με κρύο καιρό δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ίσα ίσα που μπορεί να κάνουμε ζημιά στο μελίσσι. Η μέθοδος με τα μπουκάλια που βλέπουμε στις εικόνες είναι απο το μελισσοκόμο Γιώργο Σταυρακάκη, και η Ορεινή Μέλισσα τον ευχαριστεί για τις πολύ ωραίες φωτογραφίες του, απο τα μελισσάκια του.
Η βασική τροφή που δίνουμε τώρα το Χειμώνα είναι η ζυμωτή ή βανίλλια και άλλες τροφές. Πετυχαίνουμε καλύτερη ανάπτυξη έτσι, με πιο αργό ρυθμό και σωστό αποτέλεσμα. Να ξέρετε πως τώρα δεν επιδιόκουμε ανάπτυξη, αλλά σιγούλια σιγούλια να γίνουν μερικοί γόνοι, μικροί σε έκταση, και να αντικατασταθεί ο παλιός πλυθησμός. Αφού αλλάξουν οι παλιές μέλισσες έως τον Φεβρουάριο, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι ακόμα καλύτερο...
2 Σχόλια
Αγαπητέ φίλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ακριβώς ταινία είναι στον λαιμό και ποιος ο λόγος τοποθέτησης της?
Φιλικά
Βαρσάμης Νικος
γιατι βαζει χαρτοταινια στο μπουκαλι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!