Widget Recent Post No.

Τι γίνετε όταν τα μελίσσια δεν έχουν κηρόπανο και μόνωση...


Δεν μπορεί να φανταστεί τι χάνει ένας μελισσοκόμος όταν δεν έχει ζεστά και σφιχτά τα μελίσσια του. Απο την εμπειρία μου βλέποντας πως δουλεύουν και άλλοι μελισσοκόμοι, έχω δεί να γίνονται πολλά λάθη και ένα απο αυτά είναι τα "παρατημένα" μελίσσια. Υπάρχουν μελισσοκόμοι που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές, και δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο σφίξιμο και τη μόνωση του μελισσιού. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε πολλές. Για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος με 200 μελίσσια που δεν διαθέτει το χρόνο να αφαιρέσει κενές κηρήθρες, και δε βάζει φελιζόλ στο πλαί για μόνωση. Επιπροσθέτως υπάρχουν μελισσοκόμοι, κυρίως σε Νότιες περιοχές που αφήνουν το πάτωμα στο μελίσσι για ολόκληρο το χειμώνα. Δηλαδή πράγματα που σε εμάς ακούγονται σχεδόν απίστευτα. Ωστόσο ο καθένας έχει τους χειρισμούς του, και εφόσον καταφέρνει να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να πούμε και πολλά. Εξαρτάται πάντα και η περιοχή. Άλλο να είσαι στη Κρήτη και άλλο στον Έβρο. Αλλιώς ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια στη μια περιοχή και αλλιώς στην άλλη.
Τι γίνετε όμως αμα αφήσουμε τα μελίσσια δίχως μόνωση, δίχως κηρόπανο; Τι γίνετε αν αφήσουμε τα μελίσσια στο έλεος του θεού, χωρίς βοήθεια το χειμώνα; Απο την εμπειρία μου θα σας πω ένα πράγμα. Η διαφορά είναι τεράστια. Όσον αφορά τις απώλειες σε μελίσσια θα δείτε διαφορές, αλλά το σημαντικότερο είναι η εξοικονόμηση τροφών και η ανάπτυξη. Μελίσσια που ζεσταίνονται δεν τρώνε, και καταναλώνουν ακόμα και 80% λιγότερες τροφές. Αντιθέτως μελίσσια που κρυώνουν τρώνε ασταμάτητα τροφή προκειμένου να τη μετατρέψουν σε θερμότητα. Θερμότητα που χάρη στην αδιαφορία του μελισσοκόμου χάνεται στο περιβάλλον. Σκεφτείτε πόσο μεγάλες οικονομικές απώλειες έχουμε όταν παρατάμε τα μελίσσια χωρίς καλή μόνωση.

Το καλύτερο όμως είναι στην ανάπτυξη. Μόλις αρχήσει να κοπάζει το κρύο, τις αλκυονίδες μέρες του Ιανουαρίου, τα μελίσσια ξεκινούν την πρώτη ανάπτυξη. Όταν το μελίσσι είναι σφιχτό, δυνατό, με καλή θερμομόνωση, δεν μπάζει αέρα απο πουθενά, τότε έχουμε μέγιστη ανάπτυξη. Το μελίσσι δεν διαθέτει ενέργεια για να ζεσταίνει τον γόνο, κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία, και αυτό έχει άμεσο αποτέλεσμα στο να απλώνεται ο γόνος σε όλο το πλαίσιο. Η ανάπτυξη είναι κατακόρυφη. Και όση τροφή δίνουμε τόσο περισσότερη ανάπτυξη έχουμε...

Επίσης έχει παρατηρηθεί, ότι όσο πιο γρήγορη ανάπτυξη έχουμε, όσο πιο ζεστό είναι το μελίσσι, τόσο καλύτερη αντιμετώπιση έχουμε στη βαρρόα αλλά και τις άλλες ασθένειες όπως τη νοζεμίαση την ασκοσφαίρωση κλπ. Όταν ο γόνος θερμαίνεται στους 35 βαθμούς εκκολάπτεται φυσιολογικά χωρίς καθυστέρηση, ο οργανισμός είναι πιο δυνατός και δεν παρατηρούνται προβλήματα. Για παράδειγμα όταν ο γόνος κρυώνει αργεί να εκκολαφθεί. Η βαρρόα αναπαράγεται περισσότερο, και η ασκοσφαίρωση αποκτά τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί.

Για να πετύχουμε θερμομόνωση στο μελίσσι μας χρειάζονται δύο πράγματα. Να σφίξουμε πρώτα το μελίσσι μας και να αφαιρέσουμε όσες άδειες κηρήθρες υπάρχουν. Το δεύτερο είναι να βάλουμε ένα καλό κηρόπανο και μόνωση στο πλάι. Υπάρχουν και πολλές άλλες πατέντες όπως για παράδειγμα το φοάμ του Μόσχου, που είναι πάρα πολύ αποδοτικό ειδικά στις βορεινές περιοχές. Ελπίζω να πήρατε μια γεύση του πόσο σημαντική είναι η θερμομόνωση του μελισσιού. Άλλα μελίσσια έχουμε με μόνωση και άλλα χωρίς. Να το ξέρετε και να το θυμάστε πάντα!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Καλησπέρα , το μελίσσι θα κάνει την δουλειά το και εμείς την δική μας. Πριν 30 χρόνια δεν υπήρχαν ούτε πανιά ούτε φοαμ ούτε ξεφοαμ.Και όμως το μέλι μέλι την άνοιξη και το σεπτέμβριο και την γύρη και τον πολτό. Όλα αυτά τα σημερινά με τους δήθεν αυτόκλητους ( ΑΜΌΡΦΟΤΟΥς ΕΠΙΣΤΉΜΟΝΕς ) Είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η μέλισσα θέλει αγάπη και πολύ μα πάρα πολύ μυαλό. Αν το μελίσσι είναι στα μέσα νοεμβρίου 10αρι με νέα βασιλισσα , τι να το κάνω όλα αυτά που λανσάρουν._

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παλιά έβαζαν άχυρο και ότι είχε ο καθένας διαθέσιμο.
  Το κηροπανο απαραίτητο σήμερα.
  Αλλα σε κάποιες περιπτώσεις του εχουν βγάλει το μάτι.
  Πουλάνε άλλο κηροπανο για την άνοιξη άλλο για το καλοκαίρι άλλο για το χειμώνα.
  Επειδή πολλοί έχουν στραφεί στην μελισσοκομία και υπάρχει ζήτηση βγάζουν διαφορά για να προσελκύσουν.

  Από κει και έπειτα αναλόγως που βρίσκεται ο καθένας.
  Πχ στη νότια Ελλάδα τι να το κάνουμε το φοαμ;η να τα βρακωνουμε από πάνω μέχρι κάτω;
  Το κηροπανο και η μόνωση με φελιζολ είναι κομπλέ.
  Ακόμη και για την κεντρική Ελλάδα.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγω τα δινω MOLLERS ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ και πανε σφαιρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!