Widget Recent Post No.

Μεγάλες αποδόσεις στα μελίσσια, με κυψέλες Νταντάντ



Πολλα μπράβο για την δουλειά που κάνετε εδώ. Βοηθάτε πολύ και ειδικά εμάς τους νέους μελισσοκόμους. Το όνομα μου είναι Κώστας και έχω περίπου ενα χρόνο που έχω μπει στο "τρυπακι" να ασχοληθώ με τις μέλισσες, ερασιτεχνικά για αρχή. Έχω διαβάσει 2-3 βιβλία, παρακολουθώ σεμινάρια στο ΙΓΕ και προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχεία για ότι έχει να κάνει με την μελισσοκομία. Κατά καιρούς διαβάζω για τις κυψέλες dadant. Κάποιοι συνάδελφοι μελισσοκόμοι που τις έχουν δοκιμάσει έχουν γράψει την γνώμη τους.

Αυτο που δεν εχω διαβάσει, τουλάχιστον στον βαθμο που μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω, είναι μελισσοκομικοί χειρισμοί με αυτού του τύπου την κυψέλη. Για παράδειγμα,για να κυνηγήσουμε μια ανθοφορία θέλουμε δυνατά μελισσια και δυνατά θεωρούνται τα διώροφα και για να γίνουν διώροφα ακολουθούμε κάποιες μεθόδους κτλ. Ολα αυτά με τις langstroth. Με τις ντανταν τι ισχύει; Ξέρω είναι λίγο δύσκολο να πάρω απαντήσεις εφόσον στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε langstroth. Ξέρετε κάποιο βιβλίο να μιλάει για μελισσοκομικους χειρισμούς με ντανταν; Εχετε να προτείνετε κατι αλλο;
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας
Φιλικα Κωστας

Απάντηση...
Οι κυψέλες νταντάντ θεωρούνται απο όλους τους μελισσοκόμους που τις δουλεύουν ανώτερες, σε θέμα αποδόσεων των μελισσιών. Τα μελίσσια αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, ξεχειμωνιάζουν με μεγαλύτερη επιτυχία, συλλέγουν περισσότερο μέλι, και οι αποδόσεις τους είναι αυξημένες. Τι συμβαίνει με τις νταντάντ; Στη πραγματικότητα η μόνη διαφορά τους είναι με τις "κοινές κυψέλες" είναι η διάσταση των πλαισίων. Οι νταντάντ κυψέλες έχουν μεγάλυτερα πλαίσια, κατά 50% στο κάτω μέρος τους. Πχ η κυψέλη νταντάντ αν γεμήσει, αντιστοιχεί σε 15άρι μελίσσι της κοινής κυψέλης, ίσως και παραπάνω.



Το πλαίσιο στις dadant κυψέλες καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια, με πιο μεγάλη κατακορύφη επιφάνεια (κατά 50%), που οι μέλισσες πραγματικά οργιάζουν αν βρεθούν επάνω του. Ο γόνος έχει μεγαλύτερη έκταση, η οριζόντια ανάπτυξη γίνεται ραγδαία, και αυτό γιατί οι διαστάσεις αυτής της κυψέλης προσεγγίζει καλύτερα, τη φυσική ζωή του μελισσιού.



Το μελίσσι γονεύει καλύτερα όταν υπάρχει "σφαιρικό" σχήμα στο γόνο. Πχ έχουμε δει πολλές κυψέλες που έχουν στρογγυλό σχήμα. ή μεγάλα μακρουλά, προς τα κάτω πλαίσια. Ο λόγος είναι απλός. Η θερμότητα του γόνου, πηγαίνει προς τα επάνω, άρα η όλη υπόθεση γίνεται αποδοτικά! Επίσης το μελίσσι μένει συνεκτικό

Εκτός απο τις dadant, υπάρχουν και άλλες κυψέλες με αυτό το πλεονέκτημα. Δείτε δύο παραδείγματα.





Ουσιαστικά η dadant, απο την εμπειρία, προσφέρει ένα σημαντικό υπερτέρημα. Ξεχωρίζει τον γόνο απο τα μέλια! Γονοφωλιά κάτω, και μέλια επάνω. Στην dadant βάζουμε ειδικά μισά πατώματα στο πάνω μέρος, και έτσι τα μελίσσια γεμίζουν με μέλι, πολύ πιο εύκολα.

Υπάρχουν όμως και μειωνεκτήματα. Οι κυψέλες dadant δεν ταιριάζουν στις διαστάσεις με τις κανονικές κυψέλες. Και αυτό για όσους δε γνωρίζουν αποτελεί βασικό πρόβλημα. Πχ θέλουμε να δώσουμε ένα γόνο σε άλλο μελίσσι, να τρυγήσουμε στο μελιτοεξαγωγέα, όλα γίνονται αδύνατα εφόσον τα πλαίσια δεν συμβαδίζουν στο θέμα των διαστάσεων. Μελιτοεξαγωγείς προσαρμοσμένες σε dadant, υπάρχουν στις βόρειες χώρες όπου και χρησιμοποιούνται περισσότερο αυτές οι κυψέλες, έτσι γίνεται δύσκολη η αγορά τους.

Αυτά τα λίγα έχουμε απο την εμπειρία μας για τις κυψέλες dadant. Αποδοτικές κυψέλες, αλλά δύσευρετη η αγορά μηχανημάτων και άλλων εργαλείων, που να είναι συμβατά με τις διαστάσεις τους. Αυτά απο την Ορεινή Μέλισσα για σήμερα....

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Φίλοι μελισσοκόμοι γειά σας. Σκεφτείτε γιατί όλη η Ευρώπη δουλεύει την dadant και εμείς στην Ελλάδα την κλασική κυψέλη και τότε βγάλτε τα συμπεράσματά σας.Λέτε εμείς να είμαστε πιο ψαγμένοι στην επιλογή κυψέλης? Πιστεύω ότι εμείς κάνουμε λάθος γιατί πολύ απλά θα μας αντέγραφαν αν είμαστε σωστοί.Καλη χρόνια και υγεία σ'όλους τους μελισσοκόμους και σκεφτείτε το παραπάνω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άχρηστες ειχα 50 δεν δουλεύουν στην Ελλάδα μακριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γιατί δεν τις κάνουμε στην Ελλάδα χρήση αφού είναι τόσο καλές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ τις δοκιμάζω 3χρόνια και είμε πολύ
    ευχαριστημένος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιαννη, κανεις λαθος. η Dadant δεν ειναι η πιο διαδεδομενη.
    Η τυπου Langstroth ειναι πρωτη στον κοσμο και με τεραστια διαφορα, μετα καποιες αλλες και μετα η Dadant. Τις εχω δουλεψει στην Γαλλια, δεν ειναι για την Ελλαδα.
    Βασιλης, Σπαρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη γιατί δεν είναι για τη χώρα μας? Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί σκέφτομαι να τα κάνω όλα. Eπίσης παρακολουθώ στο youtube κάποια Ελληνικά βίντεο που είναι φανταστικά.

      Διαγραφή
  6. Στην Ελλάδα δεν μπορούσες να βρεις κυψέλες και κηρήθρες(dadant) και ο κάθε μελισσοκόμος έπρεπε να κάνει διάφορες πατέντες όπως: προσθήκη ξύλου για να μετατρέψει την απλή κυψέλη σε dadant, συγκόλληση κηρηθρων από 20,5cm σε 27cm σε ύψος.Σήμερα βλέπω ότι τα παραπάνω υπάρχουν στην αγορά.Πιστευω πως μια δοκιμή με δύο τρεις κυψέλες dadant για 2-3 χρόνια θα έπειθε και τον κάθε διστακτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας μιλήσει κάποιος ρε παιδιά που ασχολείται με τη συγκεκριμένη Κυψέλη και έχει κάποια εμπειρία σε Ελληνικό όμως έδαφος.Αν θέλετε κυψέλες και τελάρα dadant υπάρχει κάποιος μερακλής που τα φτιάχνει στη Σιάτιστα Κοζάνης.Πάικος Λάζαρος με τηλέφωνο 6945312648 και πολύ καλή δουλειά

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας παιδιά,
    Με λένε Ερικ και είμαι Γάλλος επαγγελματίας μελισσοκόμος εδώ και 20 χρόνια.
    Στην Γαλλία οι περισσότεροι χρησιμοποιούν την κυψέλη ΝΤανταν. Στα νότια της χώρας μας όμως, μερικοί διάλεξαν την Langstroth. Είμαι από αυτούς.Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, χρησιμοποιώ το εμβρυοθάλαμο Langstroth και το μελιτοθάλαμο Ντανταν δηλαδή μισό Ντανταν έτσι ώστε να μη σηκώσω υπερβολικό βάρος. Ο μελιτοθάλαμος ζυγίζει περίπου 22 με 24 κιλά όταν είναι γεμάτος. Κατ'απόψη μου καλύτερα να σηκώνει κανείς δυο φορές 20 κιλά παρά μία φορά 40.
    ¨Οσον αφορά τις αποδόσεις σε μέλι νομίζω πως η διαφορά, αν και τη θεώρω μικρή αλλά όχι ανύπαρκτη, ιδιαίτερα σε μικρές ανθοφορίες, δεν είναι προς όφελος της Ντανταν. ¨Οταν κάνουμε συγκρίσεις με τους φίλους που δουλεύουνε τη Ντανταν, έχω τη εντύπωση πως έχουμε την ίδια ποσότητα μελιού σε μεγάλες ανθοφορίες όπως και στη κατανιά και λίγο μεγαλύτερη σε μικρές όπως και στο ανοιξιάτικο ρείκι. Αυτό που λέω βέβαια ισκύει στη περιοχή μου! Κάντε δοκιμές και θα δείτε από μόνους σας τι ισχύει στη δική σας.
    ¨Οσον αφορά εμένα δεν νομίζω το μέγεθος της κυψέλης παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποδόσεις σε μέλι. Είναι κουτί και αυτό που μετράει είναι αυτό που βρίσκεται μέσα, καλό και επιλεγμένο γενετικό υλικό, καινούργια βασίλισσα, καλό μελίσσι απαλαγμένο από βαρρόα χάρη σε καλή καταπολέμηση του σημαντικότερου μας έχθρους,κτλ....
    ¨Οπως το λέει το γαλλικό ρητό, το λιβάδι του γείτονα είναι πάντα πιο πράσινο από το δικό μας. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε πάντα αυτό που έχει ο άλλος χώρις να σκεφτούμε πως αυτό που έχουμε εμείς είναι επίσης καλό και πρέπει μόνο να εκμεταλλευτεί σωστά.

    Ευτυχισμένο και μελάνιο το καινούργιο έτος σε όλους στην Ελλάδα με ό,τι κυψέλη και να έχετε.

    Φιλικά

    Ερικ Λαβιζόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λαθος ανθρωπους ρωτας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι την ορεινή μέλισσα την παρακολουθούν παρά πολύ μελισσοκόμοι και πιστεύω κάποιοι απ'αυτούς δουλεύουν τη dadant.O Γάλλος δεν με κάλυψε γιατί άλλο Ελλάδα άλλο Γαλλία.

      Διαγραφή
  9. Αν θελετς μετατροπη σε ντανταν βαλτε ενα μισοπατωμα απο πανω κ στηριξτε πλαισια ντανταν ..μπορει να γινει κ συνδυασμος ..πχ 5 ντανταν με 5 κανονιλα κ πεντε μιεοπατωματα...νταξει πολυ δυακολο ατον ελεγζο αλλα οκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!