Ο χειμώνας είναι μια περίοδος που όλοι οι μελισσοκόμοι χάνουμε βασίλισσες. Σύμφωνα με τα στατιστικά και όσα λέμε μεταξύ μας οι μελισσοκόμοι, οι ασθένειες φαίνετε να προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά, και στους νέους μελισσοκόμους τα λάθη τους. Πχ αλόγιστη χρήση των φαρμάκων, κακοί χειρισμοί κλπ. Ένας μελισσοκόμος μας ρωτάει και εμείς του απαντούμε. Ας δούμε λοιπόν ποιό είναι το ερώτημα του...
Καλησπέρα είμαι νέος μελισσοκόμος και διαβάζω το blog τον τελευταίο χρόνο περίπου και μου έχει δώσει απάντησεις σε αρκετές απορίες. Θέλω να σας ρωτήσω εάν τέτοια εποχή η μέλισσες κόβουν τισ βασίλισσες γιατί τον τελευταίο μήνα σε 2 κυψέλες βρήκα βασιλικά κελια. Στο ένα η βασίλισσα ηταν 6 μηνων στο άλλο 1 χρόνου αλλά ήτανε πολύ καλές και η δύο. .Τροφή είχαν, θεραπεία για βαρρόα έχω κάνει, τι μπορεί να φταίει; ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Απάντηση...
Ο κυριότερος λόγος που χάνονται βασίλισσες τέτοια εποχή είναι...
1ο - Λάθη του μελισσοκόμου
Επειδή ο κάθε μελισσοκόμος εφαρμόζει για τις ασθένειες, ότι θεωρεί αυτός σωστό, γίνονται πολλά λάθη. Πιθανή θανάτωση βασίλισσας μπορεί να γίνει απο μια λανθασμένη θεραπεία κατά της βαρρόα, η της νοζεμίασης με κάποιο φάρμακο. Το συνηθέστερο είναι κατά τη καταπολέμηση της βαρρόα να γίνεται υπερδοσολογία του φαρμάκου, πχ για όσους μελισσοκόμους βάζουν τακ τικ, αντί για 70 γραμμάρια στο λίτρο βάζουν 100 και αυτό φυσικά δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στις βασίλισσες. Οι αναθημιάσεις και οι μυρωδιές που δημιουργούνται απο τα σκευάσματα, τη θυμόλη το μυρμικικό οξύ, το τακ τικ, και ότι άλλο δημιουργεί οσμές, είναι ικανό να βλάψει τη βασίλισσα σε μεγάλο βαθμό. Άλλο λάθος είναι να μπαίνουν παραπάνω ταινίες ανα μελίσσι, με λάθος εκτίμηση του πλυθησμού. Πολλοί μελισσοκόμοι έχουν 3άρια μελίσσια, και εφαρμόζουν καταπολέμηση βαρρόα λές και είναι 6-7 πλαίσια ανάλογα με τα πλαίσια δηλαδή, και όχι με τις μέλισσες που υπάρχουν μέσα. Καλώς η κακώς πολλοί μελισσοκόμοι αμελούν να σφίξουν τα μελίσσια τους, οπότε γίνονται σοβαρά λάθη.
2ο - Βαρρόα - Νοζεμίαση
Πρόκειται για το αχτύπητο δίδημο που μπορεί να μας καταστρέψει πολλά μελίσσια μέσα σε ένα χειμώνα. Πρωτεργάτης είναι η βαρρόα, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη της νοζεμίασης και στη συνέχεια τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου καλά. Όποιος μελισσοκόμος βλέπει τα μελίσσια του να μικραίνουν σε πλυθησμό πολύ γρήγορα, να μην έχουν καθόλου ζωηράδα δύναμη, οι βασίλισσες να εξαφανίζονται μυστηριωδώς είναι πολύ πιθανό να φταίει και η νοζεμίαση. Νέες έρευνες που είχαν δημοσιευτεί πρόσφατα, επέδειξαν ότι πολλές βασίλισσες χάνονται ξαφνικά λόγω της νοζεμίασης.
3ο - Φυσικά αίτια
Η βασίλισσα μην ξεχνάμε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Κάποιες απώλειες στα πολλά μελίσσια που έχουμε είναι φυσιολογικές. Οι παλιοί μελισσοκόμοι λένε ότι ένα 5% - 10% θεωρείτε φυσιολογικό. Δηλαδή αν χαθούν 6 στα 100 μελίσσια είναι αποδεκτό, αν λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα. Μια βασίλισσα μπορεί να πεθάνει απο πολλούς λόγους, και πολλούς ίσως ακόμα να μην τους γνωρίζουμε ακόμα. Πάντως αν είναι οι απώλειες στα νούμερα που λέω παραπάνω, τότε δεν χρίζει λόγος ανησυχίας, παρα μόνο επαγρύπνησης μην το πρόβλημα διογκωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
Συνεπώς φίλε μου το πρόβλημα σου ίσως να οφείλετε σε κάποιο απο τα παραπάνω. Σίγουρα αν έβλεπε ένα έμπειρο μάτι τα μελίσσια αυτά θα μπορούσε να σου πεί πολλά περισσότερα, όμως υποθετικά πάντα μιλώντας αυτά είναι τα συχνότερα προβλήματα. Ελπίζω να σε βοήθησα!
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!