Widget Recent Post No.

Θεραπεία βαρρόα δια Πάντως στα μελίσσια! Μαρτυρίες που σοκάρουν...



Η βαρρόα μεταδίδεται ταχύτατα, τόσο απο το κηφήνες την Άνοιξη, αλλά πολύ περισσότερο απο τη παραπλάνηση απο κυψέλη σε κυψέλη, αλλά και απο μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο. Σήμερα εδώ στην Ορεινή Μέλισσα, θα αποκαλύψουμε για άλλη μια φορά δεδομένα στηριγμένα σε ερευνητικά στοιχεία και εμπειρίες που κανένας μελισσοκόμος δε πρέπει να χάσει. Πάμε λοιπόν.. Τι συμβαίνει με τη παραπλάνηση; Θα σας εξηγήσω πόσο σοβαρά μπορούν να γίνουν τα πράγματα
Αν θεραπεύσουμε 100% όλα τα μελίσσια μας. Έχουμε λοιπόν καθαρά απο βαρρόα μελίσσια. Αν σε κοντινή απόσταση πχ λίγα μέτρα έρθει μελισσοκόμος με μελίσσια γεμάτα βαρρόα, κάθε μελίσσι μας μπορεί να δέχεται απο 150 βαρρόα τη μέρα, έως και 1000 την εβδομάδα. Για ποια θεραπεία μιλάμε λοιπόν; Είναι πολύ ποιο σοβαρά τα πράγματα απο όσο νομίζουμε! Ωστόσο αυτά τα νούμερα είναι απο ξένες έρευνες, και στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Απο την εμπειρία ξέρουμε ότι αυτά τα νούμερα είναι αρκετά μικρότερα. Όχι όμως ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα.



Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι δεν αφήσαμε τα μελίσσια να αναπτύξουν αμυντικούς μηχανισμούς. Μια απο αυτές τις θεωρίες είναι η διάσταση των κελιών. Οι μέλισσες με τις έτοιμες κηρήθρες δεν αναπτύσσουν τη διάσταση κελιού που καταπολεμά τη βαρρόα. Μικρότερα κελιά, μεγαλύτερες μέλισσες, μικρότερος χρόνος εκκόλαψης, φυσικός έλεγχος του βαρρόα. Ένας νέος μελισσοκόμος αναρωτιέται, τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν στις κηρήθρες και στις κυψέλες για φυσική καταπολέμηση της βαρρόα. Αρχικά φαίνεται ενδιαφέρουσα αυτή η θεωρία, όμως ένα άλλο ερώτημα είναι το εξής: Αν ίσχυε αυτό τα μελίσσια στα εγχώρια κουβελια, κοφίνια που το σμήνος τα κάνει όλα μόνο του )ότι έχει σχέση με κεριά) δεν θα είχαν πρόβλημα.. δυστυχώς καταρρέουν πρώτα από βαροα, οπότε είναι λίγο πιο δύσκολα τα πράγματα απο όσο δείχνουν...



Μια δεύτερη θεωρία, αλλάζει τα δεδομένα. Όπως έχει γράψει ο Γιώργος ο οποίος ζεί στην Αμερική: Πιστεύω πως μάταια προσπαθείτε να βρείτε λύση μέσω των όποιων επεμβατικών θεραπειών αφού σε τελική ανάλυση το βαρρόα ξαναχτυπά τη πόρτα σε χρόνο μηδέν. Προχθές γνώρισα τον Daniel Weaver, τον μεγαλύτερο βασιλοτρόφο στο Τέξας και διακεκριμένο γενετιστή (πολύ βασικό!). Αυτός ο άνθρωπος έχασε όλα του τα μελίσσια, και επέζησαν μερικά. Αυτός ο μελισσοκόμος εκτισε τα θεμέλια επάνω στα 10-20 μελίσσια που επέζησαν χωρίς να ξαναδώσουν ποτέ κανένα φάρμακο. Η καταστροφή που οδήγησε στην απώλεια τόσων πολλών μελισσιών ήταν η άφιξη της αφρικάνικης, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Κατάφεραν να πολεμούν τη βαρρόα χωρίς φάρμακα!

Αυτά τα μελίσσια υπάρχουν και στα δικά μας κοπάδια αλλά η αναπαραγωγή και προπαντός η γενικευμένη επικράτηση είναι προς το παρόν αδύνατη.  Πρέπει οι βασιλοτρόφοι με μεράκι για έρευνα να εντοπίσουν τέτοια μελίσσια στην Ελλάδα. Πρέπει οι ερευνητές να συνεχίσουν το έργο τους. Αρχίστε να παρατηρήτε τα μελίσσια σας, δείτε ποιά μελίσσια σκοτώνουν μόνες τους τις βαρρόα. Φυσικά αυτό είναι αδύνατο να γίνει με γυμνό μάτι, και σε μελίσσια που γίνονται θεραπείες. Αλλά είναι πανεύκολο να δούμε ποιά μελίσσια εξελίσσονται καλύτερα! Επιλογή στη βαριλοτροφία!



Πρέπει να οριστούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταπολέμηση της varroa από όλους! έστω κατά περιφέρειες για να έχουμε αποτέλεσμα , διαφορετικά είναι σαν να κυνηγάμε την ουρά μας. Καταπολέμηση το Χειμώνα απο όλους τους μελισσοκόμους ταυτόχρονα. Καταπολέμηση μετά το πεύκο με συνεννόηση όλων των μελισσοκόμων. Συναδελφική αλληλεγγύη!



Η παραπλάνηση είναι η κύρια αιτία μετάδοσης της βαρρόα γιατί η μέλισσα που παρασιτείται από βαρρόα και λόγω των ιών παρουσιάζει απώλεια μνήμης και μάθησης. Τα ακαρεοκτόνα που μπαίνουν στο πεπτικό σύστημα της μέλισσας χημικά αλλά και αιθέρια έλαια διαταράσουν την μικροχλωρίδα του εντέρου με τα γνωστά αποτελέσματα, φτωχή πέψη, πτώση του ανοσοποιητικού, διάρροιες κτλ. Το Μ.Ο είναι ένα ατμίζον ακαρεοκτόνο πολλά υποσχόμενο αρκεί να βρούμε τη χρυσή τομή δοσολογίας, χρόνου και παρενεργειών. Η βαρρόα δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει συμβιωτικό παράσιτο ακόμη και στα μελίσσια που ελέγχουν γενετικά το ύψος της προσβολής.Ένας μικρός αριθμός βαρρόα 1% προς το παρών μπορεί να είναι ανεκτός αλλά η γνώμη μου είναι ότι στο μέλλον θα μιλάμε για ποσοστά 0.1% λόγω των ιών που φέρει και της δεδομένης μετάλλαξης αυτών.

Στη χρήση των ακαρεοκτόνων πρέπει να ακολουθούμε αυστηρούς κανόνες δοσολογίας γιατί πέραν της ανθεκτικότητας ενέχονται για την καταστολή του ανοσοποιητικού, επηρεάζουν τον μεταβολισμό, διαφοροποιούν τη φυσιολογική συμπεριφορά του μελισσιού και αλλάζουν την εξέλιξη των προνυμφών. Δυστυχώς πολλά ακαρεοκτονα πλέον δεν δουλεύουν ή δουλεύουν σχετικά λίγο..

Οι περισσότεροι από εμάς αυξησαμε την δώσει του φαρμάκου για να πετύχουμε περισσότερο θνησιμότητα του βαροα,, αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος που κάνουμε θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των μελισσιων μας. Το μυστικό βρίσκεται στην συχνή εναλλαγή της δραστικής ουσίας που χρησιμοποιούμε και όχι στις μεγαλύτερες δόσεις..!! Εδώ υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν 250μλ/λίτρο. τακ τικ, οπότε η καταστροφή έγινε απο εμάς τους ίδιους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια