Widget Recent Post No.

Κηρόσκορος: Πως κρατάμε καθαρές κηρήθρες χωρίς φάρμακα...


Είπε ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος "Εγώ τις κηρήθρες τις αφήνω χωρίς προστασία απο τον Οκτώμβριο. Εδώ στην μεριά που έχω το μελισσοκομείο (στα προάστια της Αθήνας) φυσάει αρκετός αέρας. Ο κηροσκόρος φοβάται περιοχές με αέρα και δε πλησιάζει. Θέλει ζεστές μεριές χωρίς ρεύματα αέρα". Με αφορμή αυτή την εμπειρία θέλω να πούμε μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα που δεν έχουμε αναφέρει ποτέ έως σήμερα.

Θα σας πω μια δική μου εμπειρία. Είχα ένα μελισσοκομείο πάνω σε ένα λόφο υψόμετρο περίπου 200, και εκεί απο τον Οκτώμβριο δεν υπήρχε κηρόσκορος. Εκεί έπεφτε πολύ η θερμοκρασία, είχε ανοδικά ρεύματα αέρα, λόγω της πλαγιάς, και κατα συνέπεια δεν υπήρχαν πεταλούδες. Άφησα ολό το χειμώνα τις κηρήθρες χωρίς προστασία και δεν βρήκα πουθενά κηρόσκορο. Αντιθέτως την επόμενη χρονιά που ξεχειμώνιασα μελίσσια πολύ πιο χαμηλά, σε ζεστή θέση, ο κηρόσκορος έκανε πάρτυ. Όσες κηρήθρες δεν ήταν καλά προστατευμένες τις θέρισε. Εμπειρίες που πρέπει να γνωρίζουμε λοιπόν. Δεν είναι όλες οι περιοχές ίδιες. Στα ορεινά ξέρουμε ότι ο κηρόσκορος εμφανίζεται απο Μάιο έως και Σεπτέμβριο. Τις άλλες εποχές δεν υπάρχει.

Παρατήρηση: Σε υψόμετρο 800-900 μετρα τον Σεπτέμβριο μπορούν να προσβληθούν οι κηρήθρες αν δεν προσεξεις. Καθώς πέφτει η θερμοκρασία τα βράδια ο κηρόσκορος πεθαίνει. Θα μπορούσαμε να παραδειματίσουμε το κηρόοσκορο με τις σφήκες. Όταν έχουμε πολλές σφήκες έχουμε και κηρόσκορο. Όταν εξαφανίζονται οι σφήκες εξαφανίζεται και ο κηρόσκορος. Επαγγελματίας μελισσοκόμος λέει ότι Στη Βυτίνα που αφήνανε κηρήθρες απο Σεπτέμβριο δεν έπιαναν.

Μελισσοκόμος που δραστηριοποιείτε στην Εύβοια γράφει:
Στους 18 βαθμούς, η ελαχιστη της ημερας, ο σκόρος δε πετάει, δε γεννάει. Εγω τα ξεμελιασμενα τελάρα που βγαζω στο τελευταίο τρύγο τελος Οκτωβρη αρχες Νοεμβρη τα βάζω όπως είναι σε πατώματα σε αποθήκη με τσίγκο χωρις μόνωση βαμενη ασπρη απο εξω. Ετσι η θερμοκρασια μεσα εξω ειναι ιδια. Εκει κρατανε μεχρι αρχες απριλιου αναλογα το καιρο. Καλο ειναι να τη χτυπαει ο βοριας. Πρωτα παιρνω τα πανω πατωματα [10αδες] που ειναι πιο ζεστα και εκκολαπτετε πρωτα.

Σχόλιο πάνω στη μέθοδο αυτή: Ο μελισσοκόμος εξασφαλίζει όσο το δυνατόν κρύες κηρήθρες για να μη πιάνουν σκόρο. Ο τσίγγος απορροφά όλο το κρύο, ο βοριάς ρίχνει τη θερμοκρασία της κυψέλης, το άσπρο χρώμα δεν απορροφά τη ζέστη. Αυτά όλα γίνονται γιατί η κυψέλη το βράδυ κρατά θερμοκρασία απο τη μέρα, ενώ εμείς θέλουμε να πέφτει κρύο και να μην ζει ο σκόρος.


Επιστημονικά ευρήματα
Τα αυγά του κηρόσκορου θέλουν 21 μέρες στους 20 βαθμούς για να εκκολαφθούν και 6 μέρες στους 35, κάτω από 17 δεν εκκολάπτονται. Το ξεχειμώνιασμα του κηρόσκορου ξεκινά στους 18 βαθμούς και κάτω.

Πίνακας θερμοκρασιών θανάτωσης του κηρόσκορου
Θερμοκρασία - 17 Κελσίου = 1 ώρα και 30 λεπτά
Θερμοκρασία - 07 Κελσίου = 4 ώρες και 30 λεπτά
Θερμοκρασία + 05 Κελσίου = 20 ημέρες
Θερμοκρασία + 46 Κελσίου = 1 ώρα και 20 λεπτά
Θερμοκρασία + 49 Κελσίου = 40 λεπτά της ώρας

Αυτά τα λίγα αλλά πολύ χρήσιμα για το κηρόσκορο! Ελπίζουμε να φάνηκαν χρήσιμα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια