Widget Recent Post No.

Άσχημα αποτελέσματα μετά από θεραπεία θυμόλης: Λάθη που σκοτώνουν μελίσσια...



Πολλοί, βρέθηκαν σε απρόσμενα αποτελέσματα μετά απο θεραπεία θυμόλης, οπότε σήμερα θα μοιραστούμε μερικά απο τα πιο βασικότερα λάθη που γίνονται, και κοστίζουν τις ζωές των μελισσιών μας. Θα μπούμε κατευθείαν στο θέμα μας λοιπόν. Τι λάθη μπορεί να γίνουν; Η θυμόλη έχει δύο χρήσεις. Η μια είναι για καταπολέμηση της βαρρόα και η άλλη για τη νοζεμίαση. Ας τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν.

Καταπολέμηση βαρρόα με θυμόλη
Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν τη θυμόλη εμπορισμένη σε βετέξ, στο πάνω μέρος της κυψέλης για καταπολέμηση της βαρρόα. Ωστόσο η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι με ταινίες, αγοραστές κυρίως. Κυκλοφορούν έτοιμες ταινίες με θυμόλη για καταπολέμηση της βαρρόα. Σύμφωνα με την εμπειρία πολλών μελισσοκόμων, η καταπολέμηση της βαρρόα είναι πολύ επικίνδυνη. Και ξέρετε γιατί; Η δοσολογία που σκοτώνει τα βαρρόα, ουσιαστικά ασκεί επιρροή και στις μέλισσες. Σε σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει, η θυμόλη βρέθηκε ότι μείωνε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής, συνεπώς τα μελίσσια μίκραιναν, και η μέθοδος μπορούσε να γίνει καταστροφική.

Ένας βιολογικός μελισσοκόμος που ήξερα, χρησιμοποιησε μια χρονιά για καταπολέμηση της βαρρόα, έτοιμες ταινίες με θυμόλη. και στην αρχή ήταν πολύ ενθουσιασμένος. Θυμάμαι χάλασε τόσα χρήματα, διότι οι ταινίες ήταν πανάκριβες ειδικές για βιολογική μελισσοκομία. Ωστόσο μόλις περνούσαν οι μέρες τα μελίσσια έχασαν πολύ λίγη βαρρόα. Δεν θεραπεύτηκαν σωστά. Απώλειες σε βασίλισσες και μέλισσες δεν υπήρξαν, όμως δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ένας μεγάλος ερευνητής της μελισσοκομίας, μου είχε πεί προσωπικά ότι η θυμόλη δεν είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση της βαρρόα. Σε πείραμα που έγινε σε εργαστηριο είχε δείξει ότι η θυμόλη μείωνε πάρα πολύ τις μέρες ζωής των μελισσιών, και σε ειδικές περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν ακόμα και απώλειες τόσο σε μέλισσια όσο και βασίλισσες.

Καταπολέμηση νοζεμίασης με θυμόλη
Πρόκειται για ένα απο τα δυνατότερα όπλα στα χέρια του μελισσοκόμου. Όλοι γνωρίζουμε για το σιρόπι με θυμόλη που φτιάχνουμε υποχρεωτικά την άνοιξη και το φθινόπωρο, και προτείνετε απο το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Η συναγή που δίνεται είναι 1 γραμμάριο θυμόλης στα 15 λίτρα σιρόπι ζάχαρης. Δίνουμε 3 κιλά ανά μελίσσι και όπως υποστηρίζεται έχει καλά αποτελέσματα. Ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι με αυτό. Ακούγωντας τις γνώμες και τις εμπειρίες πολλών μελισσοκόμων, πολλοί έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, χωρίς κανείς να αναφέρει για απώλειες στα μελίσσια. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι, ότι η θυμόλη στο σιρόπι σε τόσο μικρή δόση, δεν μπορεί να βλάψει τις μέλισσες, όμως μπορεί να κάνει μια καλή πρόληψη εναντίον της νοζεμίασης! Όταν λέμε πρόληψη εννοούμε πρίν εμφανιστει η ασθένεια, διότι αν χτυπήσει τα μελισσια μας η θυμολη δεν μπορεί να βοηθήσει και πολύ!

Έμπειρος και επαγγελματίας μελισσοκόμος μου είχε πεί για τη θυμόλη τα εξής "Η θυμόλη είναι καλή για πρόληψη της νοζεμίασης. Εγώ βάζω πάντα στο σιρόπι την άνοιξη και θυμόλη και δεν είχα ποτέ πρόβλημα με νοζεμίαση. Η θυμόλη βοηθάει άλλωστε είναι σα συντηρητικό στο σιρόπι για να κρατιέται και να μη ξινίζει. Ωστόσο αν βρισκόμουν αντιμέτωπος με την ασθένεια σε βαριά προσβολή, σίγουρα δεν θα χρησιμοποιούσα τη θυμόλη για να σώσω τα μελίσσια μου, θα έκανα κάτι πολύ πιο δραστικό".

Μια εμπειρία που θέλω επίσης να αναφέρω και να τονίσω που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ένας μελισσοκόμος προκειμένου να καταφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα απέναντι στη νοζεμίαση, αύξησε τη δόση στο σιρόπι και έβαλε 4 γραμμάρια σε 10 λίτρα σιρόπι. Μετά απο λίγες ημέρες τράβαγε τα μαλλιά του. Είχε χάσει κυριολεκτικά τα μελίσσια του. Και δεν ήταν 1 ή 2 μελίσσια ήταν πολύ περισσότερα. Την τραγική αυτή εμπειρία σας την λέω, για να καταλάβετε ότι η θυμόλη δεν είναι παιχνίδι. Δεν πρέπει να παίζουμε με τις δοσολογίες

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η θυμόλη είναι αρκετά καλή για πρόληψη κατά της νοζεμίασης, και πρέπει να εφαρμόζεται την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο προληπτικά. Η θυμόλη δεν είναι ιδανική για την καταπολέμηση της βαρρόα, αλλά ούτε θεραπεύει τη νοζεμίαση όπως νομίζουν μερικοί. Με τις δοσολογίες πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με αλλόγιστες συνέπειες...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια