Widget Recent Post No.

Έτσι κερδίζουν οι μελισσοκόμοι! Η σωστή διαφήμιση & προώθηση και η δύναμη της...


Γράφει η Ορεινή Μέλισσα...
Βλέπουμε το τελευταίο καιρό μια εξαίρετη προσπάθεια των Κρητικών μελισσοκόμων, οι οποίοι σε συνεργασία με τους επιστήμονες του κλάδου κατάφεραν ένα απίστευτο αποτέλεσμα! Το πευκοθύμαρο Κρήτης ανακυρήχθηκε ως ΠΟΠ μέλι, και η αξία του έγινε γνωστή παγκοσμίως! Είναι το δεύτερο ΠΟΠ μέλι στην Ελλάδα, και το πρώτο στο είδος του. Η διαφήμιση -προώθηση των κρητικών για το μέλι που παράγουν, είναι οργανωμένη, στοχευμένη και αποτελεσματική θα έλεγα. Πάντα το Νησί αυτό, ήταν παραγωγικό, και είχε ανθρώπους οι οποίοι στο πνεύμα της συνεργασίας, και της σωστής προώθησης κατάφερναν απίστευτα πράγματα. Ας θυμηθούμε και άλλα προϊόντα όπως πχ το κρητικό παξιμάδι, το κρητικό λάδι, και πόση βαρύτητα έχει αποκτήσει αυτό το όνομα στη παράδοση, και την Ελληνική αγορά!

Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα λοιπόν απο αυτούς τους ανθρώπους, και ας προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πάνω. Γιατί πέρα απο το να παράγουμε ένα ποιοτικό προιόν, η δύναμη της διαφήμισης είναι ακόμα μεγαλύτερη! Δηλαδή να πουληθεί αυτό το προιόν στη τιμή που του αξίζει! Η μελισσοκομία έχει τεράστιους ορίζοντες... Και το πευκοθύμαρο Κρήτης ας είναι μόνο η Αρχή για τα Ελληνικά Μέλια.

Γράφει το site www.anatolh.com για το πευκοθύμαρο Κρήτης...
Του Μιχάλη Ατσαλάκη...

Διεθνής αναγνώριση για το μοναδικό σε ποιότητα πευκοθυμαρόμελο
Η γεωμορφολογία και οι κλιματολογικές συνθήκες στην Κρήτη καθώς και η αφθονία μελισσοκομικών φυτών συνέτειναν στην μεγάλη αύξηση των μελισσών τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα το νησί να έχει 270.000 μελίσσια και παγκοσμίως να είναι πρώτο όσον αφορά την πυκνότητα μελισσιών σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο (33 μελίσσια).

Η πρωτιά δεν είναι διόλου παράδοξη, αφού η Κρήτη είναι ταυτισμένη με την μελισσοκομία από την μινωική εποχή. Στις μέρες μας ωστόσο -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- απέκτησε και την διεθνή αναγνώριση που απαιτεί το μοναδικό σε ποιότητα πευκοθυμαρόμελο, που παράγει το νησί.

Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης

Έτσι, με τον εκτελεστικό Καν.(ΕΕ) 2017/1555 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 είναι πια επίσημα αναγνωρισμένο προϊόν ΠΟΠ. Με την επίσημη λοιπόν ταυτοποίηση καταχωρείται το πολύτιμο αυτό μελισσοκομικό προϊόν δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να προστατεύσει το προϊόν του, να αποκομίσει την προστιθέμενη αξία που προσδοκά και να το προωθήσει πλέον με ταυτότητα στην εγχώρια, αλλά και στην ξένη αγορά. Ο φάκελος ΠΟΠ προβλέπει αυστηρά την παραγωγή, συσκευασία και τυποποίηση του προϊόντος στα στενά όρια του νησιού αποτελώντας πολύ θετικό στοιχείο για την τοπική οικονομία. Τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του, όπως περιγράφονται, στο φάκελο είναι ξεχωριστά, προσδίδοντας στο προϊόν μοναδικότητα, ικανή να αποδειχθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

 Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

«Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε ως όνειρο πριν από μια δεκαετία, όταν ορισμένοι μελισσοκόμοι του νησιού, προερχόμενοι απ’ όλους τους νομούς, δημιούργησαν ένα άτυπο παγκρήτιο φορέα με την προσδοκία να λύσουν τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και να προχωρήσουν στην καλύτερη οργάνωση των παραγωγών παράλληλα με την αναγνώριση του πευκοθυμαρόμελου που παράγεται κατά 80% στις δασωμένες περιοχής της οροσειράς της Δίκτης στο νομό Λασιθίου. Στο 2ο παγκρήτιο συνέδριο μελισσοκομίας, που έγινε το 2010 στην Ιεράπετρα με την ευθύνη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου και ήταν καθοριστικό, αποφασίστηκε με αρωγό το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΑΠΘ να εκπονηθεί ο φάκελος με την επιστημονική συμβολή του Ανδρέα Θρασυβούλου για να αναγνωριστεί ως ΠΟΠ το πευκοθυμαρόμελο και πραγματικά η συμβολή του ήταν καθοριστική», τονίζει ο Μανόλης Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων (ΟΜΣΕ).

Μετά από σειρά διαδικασιών με την συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, διορθώσεων και βελτιώσεων της πρότασης, δημοσίων διαβουλεύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, «έγινε νόμος στην Ελλάδα από τις 25 Οκτωβρίου 2017 και πραγματικότητα το όνειρο, που ήταν όραμα από το 1993 του Κώστα Σαββάκη, προέδρου του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου, του οποίου είμαστε συνεχιστές», σημειώνει ο κ. Μαυρουπλάκης.

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα ΠΟΠ, ο εγκεκριμένος φάκελος προβλέπει τη συνεργασία του δημόσιου φορέα πιστοποίησης ΕΛΓΟ με τον φορέα διαχείρισης του πευκοθυμαρόμελου, που εκπροσωπείται από τους ντόπιους φορείς που κατάθεσαν τον φάκελο για αναγνώριση και θα αποτελεί μια ομάδα προστασίας για τα συμφέροντα του ντόπιου παραγωγού.

Συνάντηση στο Υπουργείο

«Εκτιμώντας τα παραπάνω, καθώς και το αίτημα των εκπροσώπων του φορέα μελισσοκόμων να διευκολυνθεί ο ντόπιος παραγωγός, συμφωνήθηκε να αρχίσει μια σειρά επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, όλοι οι μελισσοκομικοί φορείς της Κρήτης συναντηθήκαμε στο υπουργείο Γεωργίας για να συζητήσουμε τα θέματα της διαχείρισης του προϊόντος ΠΟΠ πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, καθώς και  τις προοπτικές της κρητικής μελισσοκομίας με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Τσιρώνη με κύριο θέμα να προσεγγίσουμε τα γκρίζα σημεία που μας απασχολούσαν σχετικά με τα τεχνικά θέματα. Δηλαδή πώς θα εφαρμοστεί στην απλή διαδικασία η τυποποίηση και η διαδικασία να ανέβει στο ράφι. Για το λόγο αυτό, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ή τυποποιητές να κάνουν υπομονή, ώστε να ολοκληρωθούν τα παραπάνω και κατόπιν οι μελισσοκομικοί φορείς θα προβούν σε ανακοινώσεις.

Στήριξη Μελισσοκόμων

Στη συνάντηση ετέθησαν ζητήματα που αφορούν το μελισσοκομικό κόσμο με μεγάλη έμφαση στον αποκλεισμό των μελισσοκόμων από τα προγράμματα των νέων αγροτών και τα σχέδια βελτίωσης και μεταφέρθηκε η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου, ενώ έντονα ήταν τα αιτήματα για επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ, τη διακίνηση ποσοτήτων μελιού στην τοπική αγορά, καθώς και γενικότερα θέματα φορολογίας και ασφαλιστικού των αγροτών για να κλείσει η συνάντηση με τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στις δράσεις 3.1 και 3.2 που αφορούν τις χρηματικές ενισχύσεις των μελισσοκόμων.

Η ερημοποίηση, ειδικά στην Ανατολική Κρήτη, και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, αφού απασχολούν ιδιαίτερα τον κλάδο και μάλιστα οι μελισσοκόμοι έχουν καταγράψει φωτογραφικά τις συνέπειες που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σ’ ένα συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (κτηνιατρικών, δασικών και ελεγκτικών) για να ελεγχθεί η υπερβόσκηση και να προωθηθεί η κήρυξη περιοχών αναδασωτέων με αυστηρή επιτήρηση τους,  εμπλουτισμό των δασικών φυτωρίων με μελισσοκομικά φυτά και φυτά προστασίας της διάβρωσης του εδάφους.

Το Σελάκανο

«Σε ό,τι αφορά το φορέα διαχείρισης του Σελάκανου επιστήσαμε την προσοχή και κάναμε την πρόταση να μετέχει και ο εκάστοτε πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα. Γενικά έγιναν ώριμες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για τα θέματα που αφορούν τους μελισσοκόμους του Λασιθίου και της Κρήτης», τονίζει ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια