Αυτά παθαίνουν όσοι μελισσοκόμοι κλείνουν αεροστεγώς τα μελίσσια και στο τέλος κλαίνε επειδή χάνουν τα μελίσσια. Τα τελευταία χρόνια χτύπησε την Ελλάδα η nosema cerana, μια νοζεμίαση άκρως επιθετική και μεταδοτική στις μέλισσες. Η υπερβολική υγρασία στο μελίσσι το Χειμώνα διογκώνει απίστευτα την ασθένεια, και όσοι κλείνουν τα μελίσσια αεροστεγώς αντιμετωπίζουν στη συνέχεια σοβαρά προβλήματα. Εδώ στην Ορεινή Μέλισσα έχουμε παρουσιάσει τόσες μα τόσες πατέντες. Με μια διαφορά! Σε ποια περιοχή; Πόσο υψόμετρο; Πόσο κρύο; Με αεριζόμενο πάτο η χωρίς; Στη Ρωσία για παράδειγμα κουκουλώνουν τελείως τα μελίσσια τους και επιβιώνουν. Στην Ελλάδα δε γίνονται αυτά τα πράγματα.
Ένας βασικός κανόνας που δε πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε...
Όταν αποφασίσουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του μελισσιού, ΠΑΝΤΑ με χρήση αεριζόμενου πάτου. Το μελίσσι τώρα το Χειμώνα ακόμα και με τόσο κρύο, χρειάζεται μια δίοδο αέρα, έστω και μικρή έτσι ώστε να διατηρείτε η θερμοκρασία στα σωστά επίπεδα. Αν κλείσουμε το μελίσσι απο όλες τις μεριές, μόνο κακό μπορούμε να κάνουμε.
Υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτό το κανόνα, σε πολύ κρύες και ορεινές περιοχές, αλλά αυτές είναι πολύ λίγες. Ίσως μερικοί μελισσοκόμοι να ισχυριστούν το αντίθετο, μπορεί να έχουν δίκιο, όμως αυτό δεν ισχύει για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Εννοείτε πως πρέπει να μονώνουμε καλά το μελίσσι μας, αλλά χωρίς καθόλου αερισμό, έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
1 Σχόλια
Εκτός από τον κίνδυνο της νοζεμίασης, η πρακτική της ερμητικά κλειστής κυψέλης εγκυμονεί έναν ακόμη κίνδυνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι τελικό προϊόν του μεταβολισμού των οργανισμών που παίρνουν την ενέργειά τους από τη διάσπαση με οξυγόνο των σακχάρων, των λιπών και των αμινοξέων με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως κυτταρική αναπνοή. Στους οργανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται όλα τα φυτά και τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσών.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, ως αποτέλεσμα των μεταβολικών τους διεργασιών,όταν δεν έχουν διέξοδο διαφυγής λόγω της περίκλειστης κυψέλης, μπορούν να δημιουργήσουν ασφυκτικό περιβάλλον για τις μέλισσες, με άμεσο επακόλουθο τον ολοκληρωτικό αφανισμό του μελισσοσμήνους.
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!