Widget Recent Post No.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μελίσσια το Χειμώνα



Καθώς χειμωνιάζει και ο καιρός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο τσουχτερός, με πτώση θερμοκρασίας το βράδυ, αλλά και την ημέρα. τα μελίσσια αρχίζουν να μπαίνουν σε μια κρίσιμη περίοδο, που οι μέλισσες δεν συλλέγουν, και πετάνε λιγότερο, ο γόνος αρχίζει και λιγοστεύει πάρα πολύ, το μελίσσι δημιουργεί μελισσόσφαιρα το βράδυ, και η όλη κατάσταση κυρίσσεται πλέον σε "περίοδο χειμώνα" όπου τα μελίσσι μπαίνει σε μια λειτουργεία εξοικονόμησης τροφής, ενέργειας, αλλά και άλλους τρόπους έτσι ώστε να να βγεί ο Χειμώνας όσο πιο επώδεινα γίνετε, και αν μπεί η Άνοιξη δυναμικά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι απο τον Νοέμβριο κιόλας οι μέλισσες όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω απο 10 αρχίζουν να κάνουν τη μελισσόσφαιρα. Μια σφιχτή μπάλα απο μέλισσες, η οποία προσπαθεί να καλύψει όσο πιο στενά μπορεί, τον εναπομείναντα γόνο, για να παραμείνει θερμός και ζεστός καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ότι θερμοκρασία και αν επικρατεί έξω. Πρίν τα μεγάλα κρύα οι μέλισσες προετοιμάζονται μειώνουν τον γόνο τους, και ξέρουν ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι τη μέρα, όταν βγαίνει ο ήλιος, οι μέλισσες απλώνονται σε όλα τα πλαίσια, και ο μελισσοκόμος βλέπει μελίσσια "μεγαλύτερα" απο ότι στη πραγματικότητα. Φανταστείτε τι έγκλημα θα ήταν να προσθέσουμε άδειο πλαίσιο μέσα στον γόνο τέτοια εποχή, η μελισσόσφαιρα το βράδυ δεν θα μπορούσε να καλύψει όλα τα πλαίσια. 

Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος, πιστεύουν ότι το μελίσσι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κρύο, τα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα ένας μελισσοκόμος κλείνει στο επάνω μέρος όλη τη κυψέλη με κάποια είδους μόνωση, με τέτοιο τρόπο που το μελίσσι να μην αερίζεται απο πουθενά. Μια κυψέλη που δεν έχει να πάρει αέρα απο καμία μεριά, μπορεί να πάθει σοβαρό πρόβλημα απο ασθένεια, όπως η νοζεμίαση. Και τότε θα χάνονται οι πλυθησμοί με καταστροφικό τρόπο. Ξέρουμε τι γίνετε όταν αυτή η ύπουλη ασθένεια χτυπήσει τα μελίσσια μας. Χάνουμε πλυθησμούς χωρίς να το καταλάβουμε.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Μπορεί ένα μελίσσι να αντέξει το κρύο; Πόσο μπορεί να αντέξει; Το μελίσσι έχει προσαρμοστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια να αντέχει ακόμα και τις πιο αντίξοες συνθήκες. Βλέπουμε το χειμώνα μελίσσια καλλυμένα πλήρως με χιόνι, να μένουν μήνες έτσι κλεισμένα, και ο πλυθησμός μέσα να σφύζει απο υγεία! Βλέπουμε να ρίχνει καταρακτώδης βροχές, να πέφτει χαλάζι, να γίνετε θεούς χαλασμός έξω, και οι μέλισσες μέσα να κάνουν εσωτερικές εργασίες χωρίς να συμβαίνει τίποτα. Οι μέλισσες έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τον πιο απίστευτο τρόπο. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσο κρύο, που δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νούς. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό, ότι σε άλλες χώρες που οι χειμώνες είναι δύο και τρείς φορές μεγαλύτεροι - βαρύτεροι απο τους δικούς μας, οι μέλισσες επιβιώνουν, όμως η παραγωγή μελιού είναι μικρότερη, λόγω οτι τα μελίσσια δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν. 

Οι μέλισσες μπορούν να αντέξουν τα απότομα του καιρού, όχι όμως τα λάθη του μελισσοκόμου. Σας έχει συμβεί να ξεχάσετε μελίσσι με κλειστή την είσοδο; Ο θάνατος είναι βάναυσος και πολύ γρήγορος! Το μελίσσι πεθαίνει μέσα σε λίγες ώρες, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και μέσα σε 1 ώρα - πχ με έντονη ζέστη, το μελίσσι να έχει πολύ πλυθησμό κλπ. 

Αν η είσοδος του μελισσιού είναι κλειστή απο χιόνι οι μέλισσες γνωρίζουν ότι είναι χιόνι και δεν μπορούν να κάνουν κάτι παρά να περιμένουν. Αν όμως νιώσουν ότι έχουν παγιδευτεί, τότε ορμάνε όλες μαζί επάνω στην είσοδο για να την ανοίξουν, πανικοβάλλονται, και απο το έντονο στρεσσάρισμα παράγουν απίστευτη θερμότητα, η οποία στη συνέχεια θα σημάνει και την ασφυξία ολόκληρου του μελισσιού. Μερικές φορές παράγεται τόσο μεγάλη θερμοκρασία απο τις μέλισσες, που λιώνει το κερί, και τρέχουν τα μέλια, και οι μέλισσες φυσικά πνίγονται.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μελίσσια είναι τα λάθη του μελισσοκόμου. Ένας κακός χειρισμός το χειμώνα, δεν έχει συγχώρεση. Μπορεί να σημαίνει το τέλος του μελισσιού. Πρέπει να έχουμε τροφές σε όλα τα μελίσσια, να έχουν μέλι μέσα, για να μη τα χάσουμε απο πείνα. Πολλές απώλειες μελισσιών το χειμώνα οφείλονται σε πείνα. Επίσης φροντίζουμε να έχουν όλα μας τα μελίσσια κάποιο είδους μόνωση, πχ κηρόπανο, εσωτερικό τροφοδότη, κομμάτι φελιζόλ κλπ. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια