Widget Recent Post No.

Σφίξιμο μελισσιών και τα χειρότερα λάθη: Πως γίνεται πιο αποτελεσματικά ο χειρισμός το χειμώνα;



Έναν απο τους κυριότερους χειρισμούς που πρέπει να εφαρμόσουμε πριν μας χτυπήσει το κρύο, είναι το σωστό σφίξιμο των μελισσιών. Δηλαδή η αφαίρεση των πλαισίων που δεν έχουν μέλισσες επάνω. Επίσης τώρα αυτή τη περίοδο αφαιρούμε εκτός των άδειων πλαισίων, και όσα πλαίσια έχουν λίγες μελισσούλες, περίπου 100. Δεν αφήνουμε τέτοια πλαίσια, είναι περιττά για το μελίσσι. Επειδή υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι, που ρωτούν πανικόβλητοι, πως ακριβώς θα εφαρμόσουν αυτό το χειρισμό, σήμερα κάνουμε αυτή την ανάρτηση. Καταρχήν να πούμε ότι με το σφίξιμο των μελισσιών, υπάρχουν μερικά μυστικά. Μερικοί μελισσοκόμοι νομίζουν ότι αν ένα πλαίσιο έχει μια χούφτα πλυθησμό πρέπει να το αφήσουν. Όχι. Πρέπει να αφαιρεθεί. Πρέπει μέχρι και το τελευταίο πλαίσιο που θα αφήσουμε να υπάρχουν φούλ μέλισσες, και όσα πλαίσια παίρνουμε την άνοιξη θα τα δώσουμε πάλι πίσω.

Όσα λιγότερα πλαίσια αφήσουμε, όσο περισσότερο στριμωγμένος είναι ο πλυθησμός, τόσο δυνατότερα μελίσσια θα κρατήσουμε. Τώρα τα μελίσσια δεν εχουν γόνους για να μπλοκάρουμε τη βασίλισσα. Ίσα ίσα που αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε τα μελίσσια να ξεγονιάσουν έτσι ώστε να εφαρμόσουμε όσο πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία μας.

Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω με φωτογραφίες πως γίνετε το σωστό σφίξιμο του μελισσιού, για να μην κάνετε λάθος κινήσεις που μπορεί να κοστίσουν την ζωή των μελισσιών σας. Αρχικά να σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα 10άρι μελίσσι και τα μελίσσια πατάνε μόνο τα 5 πλαίσια. Αυτή τη περίοδο είναι εντελώς φυσιολογικό τα περισσότερα μελίσσια μας να είναι 5-6 πλαίσια άντε 7, και πολύ σπάνιο μεγαλύτερα. Έτσι λοιπόν σε ένα 5άρι μελίσσι, πρέπει να αφαιρέσουμε όσες κηρήθρες δεν έχουν μέλισσες. Και αν υπάρχει ένα πλαίσιο που θα βρείτε ελάχιστες μέλισσες, το τινάζετε και το παίρνετε και αυτό. Αν έχει λίγα μελάκια δεν πειράζει, τα αφαιρείτε τα αποθηκεύετε έτσι απλά σε μια αεροστεγώς κλεισμένη κυψέλη, η στην αποθήκη και δεν θα χαλάσει. Τώρα δεν υπάρχει ούτε κηρόσκορος αλλά ούτε και μπορεί αν πάθει κάτι άλλο.

Δείτε με φωτογραφίες λοιπόν, πλαίσια με πλυθησμό, που αφήνουμε στο σφίξιμο μας, και πλαίσια που δεν αφήνουμε....

Αυτό το πλαίσιο έχει ικανοποιητικό πλυθησμό, και εννοείτε πως δεν πρέπει να το πάρουμε. Ο πλυθησμός καλύπτει το μήκος του πλαισίου, και θεωρούμε πως είναι ένα καλό πλαίσιο με πλυθησμό.


Αυτό το πλαίσιο όπως βλέπουμε έχει πιο πυκνό πλυθησμό. Αυτό το πλαίσιο χαιρόμαστε να το βλέπουμε το χειμώνα. Μελίσσια που έχουν πυκνό πλύθησμο στα πλαίσια τους δείχνουν υγεία.

Ένα πλαίσιο που τινάζουμε κατευθείαν χωρίς δεύτερη σκέψη είναι αυτό. Μια χούφτα μέλισσες τι να τις κάνουμε σε ενα πλαίσιο μόνες τους; Το πλαίσιο είναι άσπρο, κρύο δεν το χρειάζεται το μελίσσι μας. Το τινάζουμε κατευθείαν μέσα, και αφού απαλλαχτεί απο τις μέλισσες το αποθηκεύουμε όπου θέλουμε. Ο κηροσκόρος δεν ακουμπά ποτέ άσπρες κηρήθρες, ούτε καν το καλοκαίρι.

Ας πούμε σφίξαμε αυτό το μελίσσι. Βλέπετε κάτι λάθος; Το μελίσσι έχει στην άκρη γόνο. Ποτέ δεν αφήνουμε εκτεθειμένο γόνο στην άκρη. Έτσι μπορούμε να πάρουμε ένα πλαίσιο που δεν έχει γόνο, και να το βάλουμε στην άκρη, έτσι ώστε όσος γόνος υπάρχει να συγκεντρωθεί στο κέντρο. Όσον αφορά το πλυθησμό βλέπουμε ότι στο τελευταίο πλαίσιο υπάρχουν αρκετές μέλισσες, οπότε δεν χρειάζεται να σφίξουμε άλλο.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Επιτελους, γραψε σωστα και ορθογραφημενα την λεξη "ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ" το λαθος το κανεις συνεχως.. και συγνωμη για την υποδειξη............ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!